12 uutta keittokirjaa: reseptejä, juomia ja ruokalahjoja
Sisustus
12 uutta keittokirjaa: reseptejä, juomia ja ruokalahjoja
Uusi keittokirja inspiroi urotekoihin keittiössä. Nyt valmistetaan jouluherkkuja, kannustetaan isiä hellojen ääreen ja sekoitellaan cocktaileja. Kirja on myös mieleinen lahja ruoanlaitosta kiinnostuneelle kaverille.
29.11.2016
 |
Unelmien Talo&Koti

Riemujoulu Temosilla

Helppo uskoa, että joulu on Olga Temosen suosikkijuhla. Ilo välittyy myös tunnelmallisen kirjan sivuilta. Ruoka ja leivonnaiset ovat tärkeä osa Marttilan tilan juhlavalmisteluja. Pääpaino on kasvisruoissa, mutta kinkkua ja lammastakaan ei ole unohdettu, kasvatettiinhan Olgan lapsuudenkodissakin lampaita. Kokkailun lomassa osallistutaan kyläyhdistyksen puurojuhlaan, pistäydytään tallissa ja koristellaan kotia.

Olga Temonen: Olgan joulu. 25,80 €, Tammi 2016.

Joulun makuja aamusta iltaan

Jouluisen ruokakirjan ohjeista voi ammentaa ideoita kaikkiin talvisiin juhliin. Reseptejä on alkupaloista pääruokiin – unohtamatta lisukkeita, jälkkäreitä, karkkeja ja leivonnaisia. Joukossa on sekä klassikoita että uusia makuyhdistelmiä, ja uudistetussa laitoksessa on muistettu vegaanejakin. Monet herkuista käyvät myös ruokalahjoiksi. Lopussa on bonuksena muutama jännä menuehdotus. Tätä kirjaa syö silmillään!

Teresa Välimäki, Johanna Lindholm ja Laura Riihelä (kuvat): Hyvää joulua. 38 €, WSOY 2016.

Hyvän olon ohjeita

Joulupöydän voi kattaa myös terveellisesti! Joulukirja tarjoilee hyvää tekevää kasvisruokaa sekä helppoja vinkkejä lahjoiksi ja juhlatunnelman luomiseen. Ruokaohjeet eivät ole perinteisiä, mutta raaka-aineissa on tuttuja joulun makuja. Kantavana ideana on, että joulun henki pääsee parhaiten valloilleen, kun ympäriltä karsitaan kaikki turha. Kirjan reseptit ovat maidottomia ja gluteenittomia eivätkä sisällä valkoista sokeria.

Virpi Mikkonen ja Riikka Kantinkoski (kuvat): Joulukirja. 28 €, Cozy Publishing 2016.

Lahjapaja keittiössä

Nyt on lahja- ja tuliaispulmat ratkaistu pitkäksi aikaa! Ruokatoimittaja ja -kuvaaja Mari Moilanen on kokkaillut kirjan verran herkkuja ruokaisiksi lahjoiksi. Joulukiireessä kätevimpiä antimia ovat sellaiset, jotka voi valmistaa etukäteen ja jotka sietävät säilytystä. Ehkä paketeista paljastuu tänä vuonna appelsiinigranolaa tai punajuuricookieita. Kirjassa on kivoja ideoita myös ruokalahjojen pakkaamiseen.

Mari Moilanen: Syötäviä vietäviä – lahjoja keittiöstä. 28,90 €, Kirjapaja 2016.

Sokerihiiren unelma

Neljännessä leivontakirjassaan kakkutaiteilija Emma Iivanainen keskittyy jouluun. Hänen kakkunsa ja konvehtinsa ovat päältä kauniita mutta eivät todellakaan silkkoa sisältä. Resepteissä on sekä perinteisiä suosikkeja että täysin uusia tuttavuuksia. Ideat ovat nokkelia: saat huurteista kuusenoksaa muistuttavia koristeita kakkuun rosmariinista, kun kastat sen munanvalkuaiseen, kuivatat hiukan ja kastat kidesokerissa. Ohjeista riittää inspiraatiota ympäri vuoden.

Emma Iivanainen: Makea joulu – herkut, lahjat, koristeet. 28,90 €, Docendo 2016.

Rakkaudella sinulle

Eipä liene sellaista ystävää tai naapuria, joka ei ilahtuisi pullollisesta makusiirappia tai nätisti pakatusta siemennäkkäristä. Pullahiirenä bloggaileva Taru Vihavainen on koonnut kirjaansa syötäviä lahjoja, joilla voi ilahduttaa ketä tahansa. Nyt ratkeavat lahjapulmat sellaisellekin sankarille, jolla on jo kaikkea. Tokihan näillä herkuilla voi ilahduttaa myös omaa perhettä.

Taru Vihavainen: Syötävät lahjat. 24,70 €, Readme.fi 2016.

Syö hyvä olo!

Manuela Boscon ruokatietämys on karttunut lapsuuden savolais-sisilialaisessa perheessä, kymmenvuotisella urheilu-uralla sekä omasta kiinnostuksesta luomu- ja kasvisruokaa kohtaan. Hänen kasvisruokansa ovat terveellisiä ja maittavia – ja ennen kaikkea helppoja.  Ideana on, että ainekset löytyvät lähikaupasta. Kirja on samalla maanläheinen ravinto-opas kasvisruokavalioon vasta tutustuvalle.

Manuela Bosco: Vegemania. 23,40 €, Cozy Publishing 2016.

Isän kattilasta

Mestarikokit Joonas Hämäläinen ja Serko Rantanen tekivät yhdessä keittokirjan kokkaaville isille. Kun pappa tarttuu kauhaan, syntyy mutkatonta mutta maistuvaa ruokaa. Ohjeet on käytännössä testattu, sillä miesten omat muksut – ja puolisot – ovat pistelleen lopputulemia poskeensa tyytyväisinä. Kuka tahansa kauhaa heiluttaakaan, häntä kannustanee maestrojen ajatus, että asenne on puoli ruokaa.

Joonas Hämäläinen & Serko Rantanen: Isät kokkaa. 26 €, Cozy Publishing 2016.

Hitaasti hauduttaen

Pakkasten myötä on aika kaivaa pata kaapista ja ryhtyä kokkaamaan hitaita herkkuja! Parasta on, että ne valmistuvat uunissa lähes itsestään. Meri-Tuuli Lindström on koonnut kirjaansa klassikoita karjalanpaistista osso bucoon sekä jänniä makuja maailmalta. Itse hän kertoo tarjoavansa patoja esimerkiksi kaveripiirin lautapeli-illoissa – siinäpä kiva idea napattavaksi käyttöön!

Meri-Tuuli Lindström: Pataruokaa. 28,90 €, WSOY 2016.

Sekoita tai ravista!

Cocktaileihin keskittyvä kirja on enemmän kuin pelkkä drinkkiopas, vaikka siinä onkin ohjeet yli 300 juomasekoitukseen. Teos käy läpi suomalaisen cocktailin historian 1900-luvun alkupuolelta tähän päivään. Nykyhetkeä edustavat 30 suomalaista baarimestaria, jotka jakavat omat reseptinsä: kukin yhden helpon, yhden keskinkertaisen ja yhden hiukan haastavamman. Ensimmäisen tason sekoitukset onnistuvat pelkällä lusikalla, muihin tarvitaan jo erikoisvälineitä.

Michael Grönfors, Mikael Karttunen, Thomas Lindström ja Jarkko Nikkanen: Kotimainen cocktail – Juomasekoituksien historiaa ja nykypäivää Suomessa. 28,30 €, Readme.fi 2016.

Ylistys kotiruoalle

Nyt on kotiruoka kunniassaan. Uutuuskirjassa hyvästä sapuskasta tehdään vieläkin parempaa, ja suomalaisten suosikkiruokia myös päivitetään reippaasti. Kesäkeitto raikastetaan pinaatti-kukkakaalipyreellä ja maksalaatikko kerrostetaan fiiniksi. Tuttujen kotiruokien lomassa maistellaan vaikkapa falafelia ja munakoisokaviaaria. Keittiömestari Risto Mikkolan sanoin: "Nautinnollinen ateriointi ihan tavallisen työpäivän päälle pitää mielen virkeänä ja perhesuhteetkin lämpiminä." Näitä herkkuja kelpaa kyllä tarjota pyhänäkin.

Risto Mikkola & Henry Lepist, kuvat Roni Lehti: Arjen luxus – Koko vuoden keittokirja. 24,90 €, Readme.fi 2016.

Punaista, valkoista vai kuohuvaa?

Viinin valinta on tietysti makuasia, mutta on hauska lähteä maistelemaan uusia aromeja alan asiantuntijan opastamana. Viiniopas esittelee yli 2000 meillä myytävää viiniä. Ne on pisteytetty kuuteen ryhmään maun perusteella, ja joka ryhmälle on arvioitu hintataso. Kirjan perusteella voi tehdä löytöjä oman kukkaron mukaan. Tunnistamista helpottaa, että melkein kaikista viineistä on etiketin kuva arvion yhteydessä. Mukana on myös ruokasuosituksia.

Pekka Suorsa: Viiniopas 2017 – arviot yli 2000 viinistä. 23,10 €, Readme.fi 2016.

Lue lisää:

Kommentoi »