10 vinkkiä: loft-asunnon sisustus
Sisustus
10 vinkkiä: loft-asunnon sisustus
Loft-asunnon tai muun suuren tilan sisustuksessa kannattaa olla rohkea. Huomioi tilan mittasuhteet, kokoa kalusteet ryhmiksi, äläkä pelkää tyhjää tilaa.
9.4.2015
 |
Avotakka

1. Älä pelkää tyhjyyttä

Koko tilaa ei kannata ottaa haltuun ripottelemalla sinne tänne kalusteita. On hyvä, että kalusteryhmien ympärille jää tyhjää tilaa – sehän on koko loft-asumisen idea! Liikuteltavuus eli esimerkiksi pyörälliset huonekalut ja modulaariset ratkaisut sopivat hengeltään loft-sisustamiseen.

2. Kokoa kalusteet ryhmiksi

Tee niistä intiimejä saarekkeita. Isoa tilaa ei voi sisustaa pitkin seiniä vaan on hyvä asettaa vaikka keskelle tilaa matolla rajattu kaluste­ryhmä. Sivupöydät ja lattiavalaisimet kokoavat tilan yhteen maton äärelle tai sen päälle, jos matto on todella suuri. Seurustelu­saarekkeen voi kalustaa siten, että esimerkiksi nojatuolit sijoitellaan hieman vinottain sohvaan päin. Asettelu luo avoimen tunnelman.

3. Huomioi mittasuhteet

Normaalin kokoiset huonekalut eivät välttämättä toimi korkeassa ja avarassa tilassa. Valitse siis suuria elementtejä. Isot matot rajaavat tilaa ja sen toimintoja hyvin sekä kokoavat huonekalut yhdeksi ryhmäksi. Niillä on myös tärkeä tehtävä akustiikan pehmentäjinä.

4. Rouhea tila kaipaa kontrastia

Valitse materiaaleja aina kiiltävästä mattaan ja sileästä struktuuripintaiseen. Jos asunto on kokonaan valkoinen, sopivaa vastapainoa tuovat tummat kalusteet ja pehmeät materiaalit.

5. Vältä huonekalunäyttelyn tunnelma

Yhdistä vanhoja esineitä nykyaikaisiin, sillä ajalliset kerrostumat tuovat lämpöä ja kodikkuutta. Isoäidin lipasto voi sopia vaikkapa modernin kylpyhuoneen säilytyskalusteeksi, ja vanha, kulahtanut kaappikello saattaa olla juuri se yksityiskohta, jonka valkoinen, moderni sisustus kaipaa kontrastikseen.

6. Valkoinen on hyvä pohja

Suuressa, korkeassa tilassa voi olla hyvä vaihtoehto maalata seinät ja katot neutraaleiksi. Valkoisen sävyjä on monia, ja kannattaa valita sävy vallitsevien valaistusolosuhteiden mukaan. Räväkämpää väriä voi tuoda taiteella ja tekstiileillä.

7. Jätä verhot rohkeasti pois

Loft-asuntojen ikkunat ovat usein korkeita ja niitä voi olla paljon. Verhot saattavat turhaan peittää arkkitehtuurille olennaiset piirteet. Valitse ennemmin tarpeen mukaan neutraaleja tai teknisiä verhoratkaisuja.

8. Mieti valaistus huolella

Loft-tunnelmaan kuuluu rentous ja muunneltavuus. Suunnittele hyvä yleisvalaistus, jota voit täydentää ja muovata kohdevalaisimilla. Himmennettävät valaisimet ja epäsuoran valaistuksen käyttäminen toimivat valaistuksen ohjenuorina myös loft-asunnossa. Jos pääset vaikuttamaan valintoihin rakennusvaiheessa, mieti, kannattaisiko upotettavia pistorasioita asentaa lattiaan. 

9. Mieti, miten yksityiset ja yleiset tilat vaihtelevat

Viihtyisään asumiseen tarvitaan myös yksityistä tilaa ja esimerkiksi tekniset tilat, vaikka pyykinpesuun tarkoitetut, on järkevä pitää piilossa.

10. Suosi mittatilausta

Esimerkiksi keittiötä ja säilytysratkaisuja rakennettaessa voi olla vaikea löytää mittasuhteisiin sopivia, riittävän suuria kalusteita. Kun teetät tai hankit huonekalun, huolehdi, että myös tausta on kaunis. Näin kalustetta voi käyttää tarvittaessa keskellä huonettakin.

Asiantuntijat: sisustussuunnittelija Satu Keränen ja sisustusarkkitehti Heini Lehto

Lue lisää:

Kommentoi »