
1. Älä pelkää tyhjyyttä
Koko tilaa ei kannata ottaa haltuun ripottelemalla sinne tänne kalusteita. On hyvä, että kalusteryhmien ympärille jää tyhjää tilaa – sehän on koko loft-asumisen idea! Liikuteltavuus eli esimerkiksi pyörälliset huonekalut ja modulaariset ratkaisut sopivat hengeltään loft-sisustamiseen.
2. Kokoa kalusteet ryhmiksi
Tee niistä intiimejä saarekkeita. Isoa tilaa ei voi sisustaa pitkin seiniä vaan on hyvä asettaa vaikka keskelle tilaa matolla rajattu kalusteryhmä. Sivupöydät ja lattiavalaisimet kokoavat tilan yhteen maton äärelle tai sen päälle, jos matto on todella suuri. Seurustelusaarekkeen voi kalustaa siten, että esimerkiksi nojatuolit sijoitellaan hieman vinottain sohvaan päin. Asettelu luo avoimen tunnelman.
3. Huomioi mittasuhteet
Normaalin kokoiset huonekalut eivät välttämättä toimi korkeassa ja avarassa tilassa. Valitse siis suuria elementtejä. Isot matot rajaavat tilaa ja sen toimintoja hyvin sekä kokoavat huonekalut yhdeksi ryhmäksi. Niillä on myös tärkeä tehtävä akustiikan pehmentäjinä.
4. Rouhea tila kaipaa kontrastia
Valitse materiaaleja aina kiiltävästä mattaan ja sileästä struktuuripintaiseen. Jos asunto on kokonaan valkoinen, sopivaa vastapainoa tuovat tummat kalusteet ja pehmeät materiaalit.
5. Vältä huonekalunäyttelyn tunnelma
Yhdistä vanhoja esineitä nykyaikaisiin, sillä ajalliset kerrostumat tuovat lämpöä ja kodikkuutta. Isoäidin lipasto voi sopia vaikkapa modernin kylpyhuoneen säilytyskalusteeksi, ja vanha, kulahtanut kaappikello saattaa olla juuri se yksityiskohta, jonka valkoinen, moderni sisustus kaipaa kontrastikseen.
6. Valkoinen on hyvä pohja
Suuressa, korkeassa tilassa voi olla hyvä vaihtoehto maalata seinät ja katot neutraaleiksi. Valkoisen sävyjä on monia, ja kannattaa valita sävy vallitsevien valaistusolosuhteiden mukaan. Räväkämpää väriä voi tuoda taiteella ja tekstiileillä.
7. Jätä verhot rohkeasti pois
Loft-asuntojen ikkunat ovat usein korkeita ja niitä voi olla paljon. Verhot saattavat turhaan peittää arkkitehtuurille olennaiset piirteet. Valitse ennemmin tarpeen mukaan neutraaleja tai teknisiä verhoratkaisuja.
8. Mieti valaistus huolella
Loft-tunnelmaan kuuluu rentous ja muunneltavuus. Suunnittele hyvä yleisvalaistus, jota voit täydentää ja muovata kohdevalaisimilla. Himmennettävät valaisimet ja epäsuoran valaistuksen käyttäminen toimivat valaistuksen ohjenuorina myös loft-asunnossa. Jos pääset vaikuttamaan valintoihin rakennusvaiheessa, mieti, kannattaisiko upotettavia pistorasioita asentaa lattiaan.
9. Mieti, miten yksityiset ja yleiset tilat vaihtelevat
Viihtyisään asumiseen tarvitaan myös yksityistä tilaa ja esimerkiksi tekniset tilat, vaikka pyykinpesuun tarkoitetut, on järkevä pitää piilossa.
10. Suosi mittatilausta
Esimerkiksi keittiötä ja säilytysratkaisuja rakennettaessa voi olla vaikea löytää mittasuhteisiin sopivia, riittävän suuria kalusteita. Kun teetät tai hankit huonekalun, huolehdi, että myös tausta on kaunis. Näin kalustetta voi käyttää tarvittaessa keskellä huonettakin.
Asiantuntijat: sisustussuunnittelija Satu Keränen ja sisustusarkkitehti Heini Lehto