Kotivinkki

Astetta kauniimpi leipä! Kuviotaituri Taina näyttää, miten juurileivän viillot onnistuvat

Juurileivän viiltäminen ennen paistamista auttaa sitä kohoamaan paremmin. Viillot tulee tehdä terävällä terällä, mutta muuten tyyli on vapaa.

Taina Tuomisto rakastaa leipää, eikä siksi enää osta sitä kaupasta. Taina leipoo arkileipää kaksi kertaa viikossa ja haastaa itseään keittiössä.

Juurileivän pintaan tehty yksinkertainenkin viilto riittäisi, mutta Tainalle koristelu on myös huvia. ”Olen aina tykännyt piirtää, ja leipiä koristelen rennolla otteella. Mutta vaikka ihailen hienoja leipiä, on sisus minulle ulkonäköä tärkeämpi.”

Leivän viiltäminen onnistuu parhaiten vanhanaikaisella partakoneenterällä. Jos partateriä ei ole saatavilla, myös todella terävällä veitsellä selviää.
Leivän viillot voivat olla hyvinkin yksinkertaisia, mutta joillekin leipureille, kuten Tanjalle, koristelu on osa leipomisen iloa.
Lyhyet viillot muodostavat valmiiseen leipään lehtimäisen kuvion.
Valmiissa leivässä on hieno juuren aiheuttama tumma pinta ja repeämä.
Taina jakaa kuvia leipomuksistaan esimerkiksi Facebookin Hapanjuurileipurit-ryhmässä. ”Ihmiset jakavat tietoa auliisti. Leivän ympärille on syntynyt maailmanlaajuinen yhteisö, jossa taidot leviävät.”
Julkaistu: 10.7.2019