Maku

Viinerit (Wienerbrød)

2 h 30 min
4
0

Viinerit (Wienerbrød)

Teksti Saara Törmä
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (20 kpl)

Taikina

  • 2 dlkevytmaitoa
  • 25 ghiivaa
  • 1 kplmunaa
  • 1 1/2 rklsokeria
  • 1/2 tlsuolaa
  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 200 gvoita

Vaniljakiisseli

  • 1 1/2 dlkuohukermaa
  • 3 kplkeltuaista
  • 3 rklsokeria
  • 1 1/2 rklmaissitärkkelystä
  • 1 1/2 tlvaniljasokeria

Voiteluun

  • 1 kplvalkuaista

Lisäksi

  • 1 dlmarmeladia
  • 1 dltomusokeria

Tee näin

2 h 30 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN1 h 45 min

Liuota hiiva kylmään maitoon. Lisää muna, sokeri ja suola. Lisää jauhot ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Älä vaivaa taikinaa.

Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä 1/2–1 sentin paksuksi, suorakaiteen muotoiseksi levyksi. Vedä juustohöylällä kova voipala lastuiksi ja levitä ne puolelle alalle levyä. Käännä toinen puoli kanneksi ja taittele levy vielä kolmin kerroin. Harjaa ylimääräiset jauhot pois taikinaa taittaessasi. Anna taikinan levätä hetki ja kauli se taas varovasti suorakaiteeksi. Taittele taikina jälleen kolmin kerroin, anna levätä hetki ja kauli. Taittele ja kauli taikina vielä kahdesti. Nosta taikina jääkaappiin viideksitoista minuutiksi.

Kauli jäähtynyt taikina 1 sentin paksuiseksi levyksi ja leikkaa 1 1/2 senttiä leveiksi, noin 15 senttiä pitkiksi suikaleiksi. Kiedo suikaleet löysiksi solmuiksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Viinerit kohoavat kaksin- tai kolminkertaisiksi, joten jätä reilut välit.

Peitä viinerit liinalla ja kohota niitä 1–1 1/2 tuntia. Valmista viinereiden kohotessa täyte.

Mittaa kattilaan tai vesihaudekattilaan kaikki täytteen ainekset. Kuumenna seosta koko ajan samalla vatkaten, kunnes kiisseli saostuu. Jos kiisseli juoksettuu, saat sen tasaiseksi sauvasekoittimella. Jäähdytä kiisseli.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele viinerit valkuaisella. Nosta nokare kylmää kiisseliä jokaisen viinerin keskelle ja paista niitä 10–15 minuuttia.

Lusikoi kypsien viinereiden päälle vielä nokareet marmeladia. Koristele tomusokerilla tai sokerivesikuorrutuksella. Kuorrutuksen teet sekoittamalla tomusokerin joukkoon vettä tipoittain, kunnes saat tukevan tahnan.

•Jos et halua paistaa kaikkia viinereitä kerralla, voit pakastaa ne raakana. Pakasta kohottamattomat viinerit tarjottimen päällä. Pussita jäiset viinerit ja ota niitä tarpeen mukaan pakastimesta pellille leivinpaperin päälle sulamaan. Kohota sulaneet viinerit normaalisti. Paista ja koristele.

MITÄ PIDIT?
4
Katso myös nämä