Maku

Tanskalainen ruisleipä

24 h 30 min
4.7
2

Tanskalainen ruisleipä

KA
LA
MA
MU
2
4.7
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (2 kpl)

  • 200 gruisrouhetta (tai kokonaisia ruisjyviä)
  • 4 dlvettä

Lisäksi

  • 4 dlvettä
  • 50 ghiivaa
  • 1 rklsuolaa
  • 2 dlsiirappia (tummaa)
  • 7 dlruisjauhoja
  • 6 dlvehnäjauhoja
  • 3 dlauringonkukansiemeniä

Tee näin

24 h 30 min
{
AKTIIVINEN30 min
PASSIIVINEN24 h

Huuhtele rukiinrouhe tai -jyvät ja siirrä ne kulhoon. Kaada päälle kiehuva vesi. Peitä kulho muovikelmulla ja anna seistä yön yli huoneenlämmössä, jotta rukiinjyvät pehmenevät.

Kumoa jyvät liotusvesineen seuraavana päivänä yleiskoneen kulhoon. Lisää haalea vesi, murennettu hiiva, suola ja siirappi. Sekoita.

Alusta taikinaan jauhot ja auringonkukansiemenet. Anna koneen käydä keskinopeudella noin 10 minuuttia.

Peitä taikina ja kohota reilun tunnin ajan. Siirrä taikina kahteen voideltuun, pitkänomaiseen leipävuokaan.

Peitä ja kohota vielä tunti.

Paista tanskalaisia ruisleipiä 250-asteisen uunin keskitasolla 5–10 minuuttia. Näin leipiin muodostuu kova kuori. Laske lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä noin tunnin ajan, kunnes leivät vaikuttavat kypsiltä.

Kumoa tanskalaiset ruisleivät ritilälle jäähtymään. Peitä leivinliinalla, jotta pinnasta ei tule liian kovaa.

MITÄ PIDIT?
4.7
Katso myös nämä