Savusiika – näillä ohjeilla siian savustus onnistuu helposti
Gluteeniton
Maidoton
Munaton
2 h 45 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 2 h 30 min
Savusiika valmistuu helposti itse savustaen. Kala kypsyy mehevän kypsäksi 30–60 minuutissa kalan koosta riippuen. Samaan tapaan voit savustaa muitakin kaloja.
noin 800 gkokonaista siikaa perattuna (2 pientä tai 1 iso siika)
½ rklkarkeaa merisuolaa
Lisäksi
pieni katajanoksa (halutessasi)
2–3 palaasokeria
noin 2 dlleppä-, omena- tai tammipuruja/haketta
Savusiika – ohje:
Pyyhi peratun kalan pinta ja sisus talouspaperilla.
Ripottele kalan sisälle ja päälle suolaa. Kääri kala voipaperiin ja anna suolaantua noin kaksi tuntia jääkaapissa. Vaihtoehtoisesti voit suolata kalan suolaliemessä (1 dl suolaa ja 1 l vettä).
Pyyhi ylimääräinen suola kalan pinnasta pois talouspaperilla.
Jos käytät sähkösavustinta tai savustuslaatikkoa, laita leppälastut mallista riippuen joko erillisen purupellin tai yhteisen puru- ja rasvapellin päälle. Savustuspöntössä lastut laitetaan pohjalle. Voit laittaa savustimeen purujen päälle myös katajanoksan, joka antaa kalalle hienostunutta makua, sekä muutaman sokeripalan, jotka tuovat kalalle kauniin ruskean värin.
Jos käytät savustuslaatikkoa grillissä, esilämmitä grilli 200-asteiseksi.
Laita kalat savustimen, savustuslaatikon tai pöntön ritilän päälle ja sulje kansi. Savusta kaloja 30–60 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää. Kun nahka, rintaevä ja ruodot irtoavat helposti, savusiika on kypsää.