Savusiika – näillä ohjeilla siian savustus onnistuu helposti
gluteeniton
maidoton
munaton
2 h 45 min
{
Aktiivinen 15 min
Passiivinen 2 h 30 min
Savusiika valmistuu helposti itse savustaen. Kala kypsyy mehevän kypsäksi 30–60 minuutissa kalan koosta riippuen. Samaan tapaan voit savustaa muitakin kaloja.

Reseptin ainekset 4 annosta
noin 800 gkokonaista siikaa perattuna (2 pientä tai 1 iso siika)
½ rklkarkeaa merisuolaa
Lisäksi
pieni katajanoksa (halutessasi)
2–3 palaasokeria
noin 2 dlleppä-, omena- tai tammipuruja/haketta
Savusiika – ohje:
- Pyyhi peratun kalan pinta ja sisus talouspaperilla.
- Ripottele kalan sisälle ja päälle suolaa. Kääri kala voipaperiin ja anna suolaantua noin kaksi tuntia jääkaapissa. Vaihtoehtoisesti voit suolata kalan suolaliemessä (1 dl suolaa ja 1 l vettä).
- Pyyhi ylimääräinen suola kalan pinnasta pois talouspaperilla.
- Jos käytät sähkösavustinta tai savustuslaatikkoa, laita leppälastut mallista riippuen joko erillisen purupellin tai yhteisen puru- ja rasvapellin päälle. Savustuspöntössä lastut laitetaan pohjalle. Voit laittaa savustimeen purujen päälle myös katajanoksan, joka antaa kalalle hienostunutta makua, sekä muutaman sokeripalan, jotka tuovat kalalle kauniin ruskean värin.
- Jos käytät savustuslaatikkoa grillissä, esilämmitä grilli 200-asteiseksi.
- Laita kalat savustimen, savustuslaatikon tai pöntön ritilän päälle ja sulje kansi. Savusta kaloja 30–60 minuuttia, kunnes kala on mehevän kypsää. Kun nahka, rintaevä ja ruodot irtoavat helposti, savusiika on kypsää.