Kotivinkki

Ruskea kastike – perinteinen resepti, joka palauttaa mieleen makumuistot mummolasta

10 min
3.9
0

Ruskea kastike ansaitsee ylistyslaulun. Sen avulla syntyy täyttävä arkiateria vähemmälläkin lihamäärällä. Onnistut takuuvarmasti, kun käytät yhtä paljon sekä rasvaa että jauhoja ja lisäät liemen jauhosuurukseen kuumana.
Tulosta
Kuvat Riikka Kantinkoski

Ainekset (4 annosta)

Ruskea kastike

  • 4 dlvoimakkaan makuista lihalientä
  • 2 rklvoita tai margariinia
  • 2 rklvehnäjauhoja
  • ½ tlsuolaa
  • ½ tlpippuria

Tee näin

10 min
{
AKTIIVINEN10 min
PASSIIVINEN
Katso kuvat valmistusvaiheista! →

Ruskea kastike valmistuu näin:

  1. Kiehauta lihaliemi omassa kattilassaan. Valmista se liemikuutiosta tai fondista pakkauksen ohjeen mukaan. Voit käyttää myös tetroissa myytäviä valmiita lihaliemiä tai kastikepohjia (esimerkiksi demi glace).
  2. Lämmitä pannu kuumaksi, sulata voi ja lisää vehnäjauhot. Ruskista vehnäjauhoja koko ajan sekoittaen kunnes seos muistuttaa väriltään kinuskia.
  3. Kaada kuuma lihaliemi jauhosuuruksen sekaan muutamassa erässä koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa. Vähennä sitten lämpöä ja keitä hiljalleen 5–10 minuuttia, jotta kastikkeen maku tiivistyy.
  4. Maista ja mausta ruskea kastike tarvittaessa suolalla ja pippurilla.

Vinkki!

  • Ruskea kastike sopii esimerkiksi makkaran, lihapullien, lihasuikaleiden, pihvien ja kyljysten kastikkeeksi tai kastikepohjaksi.
  • Saat erityisen maukkaan ruskean kastikkeen, kun haudutat sitä tunnin tai pari miedolla lämmöllä. Jos vesi vähenee liikaa, lorauta sekaan lisää.
  • Pehmennä makua lisäämällä valmiiseen kastikkeeseen tilkka kermaa, ranskankermaa tai murennettua pippurituorejuustoa. Piristä makua sekoittamalla joukkoon ruokalusikallinen karpalohyytelöä. Voit myös maustaa kastikkeen 1–2 teelusikallisella dijonsinappia.
MITÄ PIDIT?
3.9