Maku

Ruisleipä

28 h 20 min
LA
MA
MU
4.06
5

Ruisleipä on todellinen suomalainen klassikko. Uunituoretta ruisleipää parempaa herkkua onkin vaikea keksiä. Katso resepti ja opi niksit ruisleivän leivontaan!
Tulosta
Teksti Saara Törmä
Kuvat Mika Haaranen

Ainekset (3 kpl)

Juuri

  • 3 1/2 dlvettä
  • 1hapankorppu (pitkä viipale tai 3 pientä hapankorppua)
  • 5 ghiivaa
  • 2 1/2 dlruisjauhoja

12 tunnin kuluttua

  • 3 1/2 dlvettä
  • 3 1/2 dlruisjauhoja

Seuraavan 12–24 tunnin kuluttua

  • 15 ghiivaa
  • 1/2 dlvettä
  • 1 1/2 rklsuolaa
  • 11 dlruisjauhoja

Tee näin

28 h 20 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN28 h

Ruisleipä valmistuu näin:

  1. Tee juuri. Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi. Liuota joukkoon hiiva ja lisää hapankorppumurut. Lisää ruisjauhot ja sekoita seos tasaiseksi. Peitä kulho liinalla ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä 12 tuntia. Sekoita seosta muutaman kerran.
  2. Lisää seokseen nyt vettä ja ruisjauhoja, molempia 3 1/2 dl. Jätä seos happanemaan vielä 12–24 tunniksi. Mitä kauemmin hapatat juurta, sitä happamempaa leivästä tulee.
  3. Ota desi juurta talteen, esimerkiksi pakasterasiaan, seuraavaa leipomiskertaa varten. Jääkaapissa juuri säilyy viikon, pakastimessa noin vuoden.
  4. Liuota hiiva veteen ja lisää seos juuren joukkoon. Lisää suola ja vaivaa taikinaan ruisjauhot vähitellen.
  5. Alusta taikina melko tiiviiksi ja anna sen kohota liinan alla kaksinkertaiseksi, noin kaksi tuntia.
  6. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, jaa taikina kolmeen osaan ja pyöritä aavistuksen kartiomaisiksi limpuiksi.
  7. Pistele leivät haarukalla. Anna leipien kohota peitettyinä reilu tunti, kunnes ne ovat kauniisti kohonneet ja kartiomuoto on kadonnut.
  8. Paista ruislimppuja 225 asteessa noin 1 tunti. Ruisleivät ovat kypsiä, kun ne pohjaan kopautettaessa kuulostavat ontoilta. Kääri ruisleivät lopuksi vielä pyyhkeisiin.

Vinkki!

  • Seuraavalla leipomiskerralla sulata juuri ja lisää sen joukkoon 3 dl vettä ja 2 dl ruisjauhoja. 12 tunnin kuluttua lisää vettä ja ruisjauhoja, molempia 3 1/2 dl. Anna juuren hapantua 12–24 tuntia ja hyppää lukemaan ohjetta neljännestä kappaleesta, eli liuota hiiva veteen jne.
  • Huomaa, että toisella kerralla et enää tarvitse hapankorppua etkä ensimmäistä hiivalisäystä.
  • Taikinajuuri ja samalla ruisleipien maku jalostuu jokaisella leipomiskerralla.

MITÄ PIDIT?
4.06