Maku

Rönttöset

6 h
4.5
0

Rönttöset

MU
0
4.5
Rönttöset ovat perinteisiä kainuulaisia, happamanmakeita peruna-puolukkapiiraita. Rönttöset maistuvat parhaalta uunilämpiminä. 
Teksti Rönttösrouva, Emilia Kolari
Kuvat Heidi Strengell
Tulosta
Mainos

Ainekset (35 kpl)

Kuoritaikina

  • 3 dlvettä
  • 10 ghiivaa
  • 1 tlsuolaa
  • 4 1/2 dlruisjauhoja
  • 1 dlvehnäjauhoja
  • 1/2 dlvoita (sulatettuna)

Täyte

  • 2000 gperunaa (kuorittuna, jauhoinen lajike)
  • 2 dlruisjauhoja
  • 5 dlpuolukkasurvosta
  • 2 dlsokeria
  • 1 tlsuolaa

Tee näin

6 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN5 h

Valmista taikina sekoittamalla kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja jauhot. Lisää seokseen lopuksi loraus rasvaa. Taikinan tulee olla kiinteää ja sitkeää.

Keitä perunat kypsiksi. Valuta vesi hyvin pois. Soseuta perunat. Kun massa on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, sekoita joukkoon ruisjauhot. Perunasurvos alkaa imeltyä. Anna perunamassan olla lämpimässä paikassa muutaman tunnin ajan ja sekoita muutaman kerran imeltymisen edistämiseksi. Massa selvästi löystyy ja makeutuu.

Nosta massa jäähtymään. Sekoita perunamassaan eli röppöön puolukat, sokeri ja suola. Tarkista maku.

Pyöritä taikinasta tanko, jaa paloiksi, pyörittele palat palloiksi ja litistä kakuiksi. Kauli kakkuset pyöreiksi levyiksi jauhoisella alustalla. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele jauhoja väliin. Peitä pohjat muovilla kuivumista estämään.

Levitä täytettä eli röppöä paksuhko kerros keskelle, ja jätä reunoille pari senttiä rypytysvaraa. Nosta reunat sentin leveydeltä täytteen päälle ja rypytä tasaisesti.

Paista rönttösiä 250 asteessa noin 15 minuuttia.

  • Voit halutessasi voidella rönttöset kuumina voi-vesiseoksella.
MITÄ PIDIT?
4.5
Katso myös nämä