4,4(18)
Rönttöset
Munaton
6 h
{
Aktiivinen 1 h
Passiivinen 5 h
Rönttöset ovat perinteisiä kainuulaisia, happamanmakeita peruna-puolukkapiiraita. Rönttöset maistuvat parhaalta uunilämpiminä. 
Reseptin ainekset
35 kpl
Kuoritaikina
3 dlvettä
10 ghiivaa
1 tlsuolaa
4 1/2 dlruisjauhoja
1 dlvehnäjauhoja
1/2 dlvoita (sulatettuna)
Täyte
2000 gperunaa (kuorittuna, jauhoinen lajike)
2 dlruisjauhoja
5 dlpuolukkasurvosta
2 dlsokeria
1 tlsuolaa

Valmista taikina sekoittamalla kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja jauhot. Lisää seokseen lopuksi loraus rasvaa. Taikinan tulee olla kiinteää ja sitkeää.

Keitä perunat kypsiksi. Valuta vesi hyvin pois. Soseuta perunat. Kun massa on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, sekoita joukkoon ruisjauhot. Perunasurvos alkaa imeltyä. Anna perunamassan olla lämpimässä paikassa muutaman tunnin ajan ja sekoita muutaman kerran imeltymisen edistämiseksi. Massa selvästi löystyy ja makeutuu.

Nosta massa jäähtymään. Sekoita perunamassaan eli röppöön puolukat, sokeri ja suola. Tarkista maku.

Pyöritä taikinasta tanko, jaa paloiksi, pyörittele palat palloiksi ja litistä kakuiksi. Kauli kakkuset pyöreiksi levyiksi jauhoisella alustalla. Lado kuoret päällekkäin ja ripottele jauhoja väliin. Peitä pohjat muovilla kuivumista estämään.

Levitä täytettä eli röppöä paksuhko kerros keskelle, ja jätä reunoille pari senttiä rypytysvaraa. Nosta reunat sentin leveydeltä täytteen päälle ja rypytä tasaisesti.

Paista rönttösiä 250 asteessa noin 15 minuuttia.

  • Voit halutessasi voidella rönttöset kuumina voi-vesiseoksella.
Kommentoi »
Tilaa uutiskirje tästä
Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.