Maku

Riitan suolarouskut

1 h
GL
KA
LA
MA
MU
0
0

Tällä perusohjeella suolarouskut onnistuvat aina! Jos haluat hieman pikanttia makua sieniisi, mausta säilyke tammenlehdillä.
Tulosta
Teksti Taina Salovaara
Kuvat Timo Villanen

Ainekset (1 kpl)

  • 1 kgkangasrouskuja (ja/tai haaparouskuja ja karvarouskuja)
  • 5 lvettä
  • 1 dlkarkeaa merisuolaa
  • 2 kplvalkosipulinkynttä (viipaloituna)
  • 2 kpltillinkukintoja

Lisäksi

  • tammen- tai mustaherukanlehtiä

Tee näin

1 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN

Valmista suolarouskut näin:

Liota puhdistettuja sieniä väljässä vedessä muutamia tunteja. Valuta sienet hyvin. Kuumenna 5 l uutta vettä kiehuvaksi ja keitä rouskuja 7 minuuttia. Laske keittoaika siitä hetkestä, kun vesi alkaa uudelleen kiehua. Huuhtele sienet siivilässä kylmällä vedellä ja painele ylimääräinen vesi pois.

Desinfioi iso, liotettu lasipurkki kiehuvalla vedellä. Pane purkin pohjalle suolaa ja lisää päälle kerroksittain sieniä, suolaa, huuhdottuja tillinvarsia, valkosipulia ja muutamia tammen- tai herukanlehtiä. Ripottele päällimmäiseksi suolaa ja peitä suolakerros kuumalla vedellä huuhtaistuilla lehdillä. Aseta päälle kelmu ja paino. Painoksi sopii esimerkiksi pienillä kivillä täytetty muovipussi. Sienten pitää olla täysin suolaveden peitossa, jotta ne säilyvät.

Jos nestettä ei irtoa sienistä riittävästi, keitä suolavettä lisää (5 dl vettä + 1/2 dl suolaa) ja kaada purkkiin. Purkkiin voi lisätä sieniä ja höysteitä myöhemminkin.

Sienisäilyke on käyttövalmis 2–3 viikon kuluttua viimeisen erän suolaamisesta.

Liota suolasienet kylmässä vedessä sopivan suolaisiksi ennen käyttöä.

MITÄ PIDIT?
0