Raparperimarinoitu paahtopaisti

5 h 20 min
5
1

Raparperimarinoitu paahtopaisti

GL
MU
1
5
Paahtopaisti maustuu ja mureutuu raparperimarinadikylvyssä vastustamattoman makuiseksi. Tätä kannattaa kokeilla!
Teksti Elina Jyväs
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (10 annosta)

  • 1500 gnaudanpaistia

Esimarinadi

  • 2 dlpunaviiniä
  • 1 dlrypsiöljyä
  • 2 tltimjamia
  • 1 1/2 tlsuolaa
  • 1 rkljuoksevaa hunajaa

Lisäksi

  • 2 rklvoita
  • 2 tlsuolaa
  • 1 tlmustapippuria

Raparperimarinadi

  • 500 graparperia
  • 1/2 dlvettä
  • 2 dlruokosokeria
  • 2 rkltuoretta inkivääriä (kuorittuna ja silputtuna)
  • 1 dlbalsamiviinietikkaa
  • 2 rklsoijakastiketta
  • 1/2 tlmustapippuria

Tee näin

5 h 20 min
{
AKTIIVINEN20 min
PASSIIVINEN5 h

Poista paistista mahdolliset kalvot. Yhdistä esimarinadin ainekset. Siirrä paisti puhtaaseen pakastepussiin, kaada marinadi päälle ja sulje pussi. Nosta paisti pussissaan uunivuokaan ja jääkaappiin. Anna maustua 1–2 vrk välillä käännellen.

Ota liha jääkaapista 1 1/2–1 tuntia ennen paistamista ja kuivaa sen pinta talouspaperilla. Ruskista paisti voissa pannussa kauttaaltaan kauniin väriseksi. Hiero suola ja mustapippuri paistin pintaan. Nosta paisti uunivuokaan ja työnnä paistolämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan.

Kypsennä 125-asteisen uunin keskitasolla, kunnes lihan sisälämpötila on 60 astetta. Tällöin paisti jää herkullisen roseeksi. Varaa kypsennysaikaa noin 1 1/2 tuntia lihakiloa kohden.

Kääri paisti alumiinifolioon ja anna vetäytyä noin 30 minuuttia.

Valmista raparperimarinadi. Kuori raparperit ohuelti ja poista kuivat päät. Viipaloi raparperi ja siirrä kattilaan. Lisää vesi. Kuumenna kiehuvaksi ja lisää sokeri sekä inkivääri. Keitä keskilämmöllä noin 10 minuuttia, kunnes raparperi pehmenee.

Soseuta raparperi sauvasekoittimella. Lisää balsamiviinietikka, soija ja mustapippuri. Anna marinadin jäähtyä.

Viipaloi paahtopaisti terävällä veitsellä ohuiksi viipaleiksi. Siirrä liha kannelliseen rasiaan. Kaada raparperimarinadi lihan päälle. Anna maustua jääkaapissa 1–2 vrk. Ravistele rasiaa välillä, jotta maut jakaantuvat tasaisesti.

Sommittele paahtopaistiviipaleet laakealle vadille. Tarjoa lohkottujen nektariinien, kurpitsansiemenien ja rucolan kera.

* Jos paahtopaistia tuntuu olevan reilusti, jätä osa siitä odottamaan jääkaappiin. Seuraavana päivänä saat siitä herkulliset paahtopaistileivät tai -salaatin.

MITÄ PIDIT?
5
Katso myös nämä