


Mummon reseptillä
Perinteinen lihakukko oli Kurosten veljesten mummon bravuuri – kokeile perinnereseptiä!
3 h 50 min
{
Aktiivinen 40 min
Passiivinen 3 h 10 min
Radio- ja tv-juontaja Sami Kuronen ja tämän veli Pasi viettivät lapsuutensa kesät isovanhempien luona Ilomantsissa. Hanna-mummon leivinuunissa paistama lihakukko oli poikien ykkösherkku.
Reseptin ainekset
8 annosta
5 dl
vettä
25 g
tuorehiivaa
10 dl
ruisjauhoja
5 dl
vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
(100–150 g
leipäjuurta)
2 tl
suolaa
Täyte
400 g
possun sisä- tai ulkopaistia
600 g
naudan sisä- tai ulkopaistia
2 tl
suolaa
1 tl
mustapippuria
1 dl
pitkäjyväistä riisiä
Hanna-mummon lihakukko – ohje:
- Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot, mahdollinen leipäjuuri ja suola. Vaivaa viisi minuuttia, kunnes taikina on kiinteää ja kimmoisaa. Anna kohota puolitoista tuntia pyyhkeen alla lämpimässä paikassa.
- Pilko lihat pieniksi kuutioiksi kulhoon. Lisää suola ja pippuri. Pyöräytä lihoja niin, että mausteet sekoittuvat tasaisesti. Anna maustua puolisen tuntia.
- Kauli taikinasta noin 1,5 cm paksu levy. Levitä keittämätön riisi tasaisesti pohjalle. Lado lihat keskelle taikinaa niin, että reunoille jää tarpeeksi tilaa. Nosta reunat kanneksi päälle ja ”liimaa” saumat kosteilla käsillä sileäksi.
- Paista kukkoa ensin 240-asteisessa uunissa 10 minuuttia, sitten 160 asteessa puolitoista tuntia.
- Voitele valmiin kukon pinta voisulalla. Kääri kukko leivinpaperiin ja keittiöpyyhkeisiin tiiviiksi paketiksi ja anna sen levätä huoneenlämmössä. Leikkaa siivuiksi ja nauti!
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat