Madekeitto – valkoviini, ranskankerma ja tilli-siemenpesto aateloivat klassikon

Reseptin ainekset (4 annosta)
- 500 gperunoita
- 2porkkanaa
- 2 dlkuivaa valkoviiniä
- 1 prk (150 g)ranskankermaa
Kalaliemi
- 1 (n. 1½ kg)nyljetty made (sisälmykset ja kidukset poistettu)
- 1½ lkylmää vettä
- 1sipuli
- 2tillinoksaa
- 2 tlkarkeaa merisuolaa
- ½ tlvalkopippuria
- 1laakerinlehti
Tilli-siemenpesto
- 1 dltilliä (hienonnettuna)
- ½ dlauringonkukansiemeniä
- 1 dlrypsi- tai oliiviöljyä
- 1 rklsitruunanmehua
- 2 tlraastettua luomusitruunan kuorta
- ¼ tlsuolaa
Madekeitto – ohje:
- Huuhtele made kylmällä vedellä ja aseta se isoon kattilaan. Kaada päälle kylmä vesi.
- Huuhtele sipuli ja leikkaa kuorineen lohkoiksi. Mittaa kaikki liemen ainekset kattilaan. Kiehauta ja keitä hiljalleen poristen 20 minuuttia. Kuori pinnalle muodostuva vaahto reikäkauhalla pois.
- Liemen kiehuessa kuori ja paloittele perunat ja porkkanat vesikulhoon odottamaan.
- Valmista pesto surauttamalla ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi.
- Nosta made varovasti liemestä leikkuulaudalle. Siivilöi liemi ja kaada takaisin puhdistettuun kattilaan. Irrota mateen liha ruodoista.
- Mittaa liemen joukkoon valkoviini. Lisää kasvikset. Keitä keskilämmöllä noin 20 minuuttia, kunnes porkkanat ja perunat ovat kypsiä.
- Lisää ranskankerma ja ruodottomat madepalat. Kuumenna kiehuvaksi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Siirrä kattila liedeltä ja peitä kannella. Anna tekeytyä noin viisi minuuttia. Tarjoa madekeitto tilli-siemenpeston kanssa.
Made – kalaa kotimaasta
Mateen vaalea ja vähärasvainen liha sopii loistavasti keittoihin ja muhennoksiin. Mateen käsittely voi tuntua hankalalta kalan limaisen pinnan vuoksi. Nahkan nylkeminen kuitenkin sujuu, kun homman kerran opettelee, ja kalatiskiltä mateen saa myös valmiiksi nyljettynä. Nyljetyn kalan voi joko fileoida tai keittää kokonaisena ja irrottaa kypsät lihat luista. Jälkimmäisellä tyylillä saa bonuksena maukkaan soppaliemen.
Made on noin 30–70 senttiä pitkä ja painaa keskimäärin 1–3 kiloa. Se on levittäytynyt koko Suomen järviin sekä meren rannikoille. Kesäisin kala vetäytyy syvänteisiin, mutta talvella, tammi–maaliskuussa, se nousee kutemaan 1–3 metrin syvyyteen. Mateenmäti onkin sen maksan tavoin arvostettua herkkua.
Ilmastonmuutos, vesien lämpeneminen ja rehevöityminen vaikuttavat viileässä viihtyvän kalakannan elinvoimaisuuteen etenkin Etelä-Suomessa. WWF:n kalaopas suosittelee suomalaista tai Ruotsista Vättern-järvestä verkoilla pyydettyä madetta.
Lähteet: wwf.fi, luontoportti.com







