Lihapiirakka – maukas taikinakuori ja mehevä täyte takaavat makuelämyksen
Munaton
2 h 30 min
Lihapiirakka eli lihis on katuruokien kotoisa klassikko. Riisi-jauhelihatäytteinen lihapiirakka on ihan parasta purtavaa nälkäiselle. Tällä ohjeella lihikset onnistuvat varmasti, suosittelemme!
Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää öljy, sokeri ja suola sekä jauhot vähitellen. Alusta kimmoisa taikina.
Peitä kulho liinalla ja jätä taikina kohoamaan 40 minuutiksi. Tee taikinan kohotessa täyte.
Huuhtele riisiä lävikössä, kunnes vesi on kirkasta. Keitä riisiä kannen alla, runsaassa vedessä, noin 25 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Valuta ylimääräinen vesi pois.
Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulit pannulla öljyssä ja lisää jauheliha. Ruskista jauheliha ja lisää mausteet. Kääntele joukkoon myös riisi ja nosta täyte sivuun jäähtymään. Tarkista maku.
Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kahtia. Leikkaa kumpikin taikinapala kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kauli ne Ø noin 15 sentin soikeiksi letuiksi. Letut kauliutuvat helpommin, kun annat niiden levätä kaulimiskertojen välissä.
Jaa täyte tasan letuille, noin 2 rkl/lettu.
Sivele lettujen reunat vedellä ja käännä ne kaksin kerroin puolikuiksi. Paina reuna tiiviisti kiinni ja rypytä reuna haarukalla.
Nostele piirakat jauhotetulle alustalle kohoamaan öljyn kuumennuksen ajaksi. Peitä piirakat liinalla.
Kuumenna litra ruokaöljyä paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Jos käytössäsi ei ole mittaria, tiedät, että öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudottamasi taikinanokare alkaa heti poreilla ja nousee pintaan.
Pistele lihapiirakat haarukalla. Laske lihapiirakka kerrallaan öljyyn, esim. reikäkauhan avulla. Paista, kattilan koosta riippuen, noin kaksi lihapiirakkaa kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
Nauti lihapiirakka sellaisenaan tai mausteiden, kuten ketsupin, sinapin ja kurkkusalaatin kanssa.