Lihapiirakka – maukas taikinakuori ja mehevä täyte takaavat makuelämyksen
2 h 30 min
{
Aktiivinen
2 h 30 minPassiivinen
Lihapiirakka eli lihis on katuruokien kotoisa klassikko. Riisi-jauhelihatäytteinen lihapiirakka on ihan parasta purtavaa nälkäiselle. Tällä ohjeella lihikset onnistuvat varmasti, suosittelemme!
MU
3.9
Teksti
Kuvat
Julkaistu: 19.11.2006

Lihapiirakka – maukas taikinakuori ja mehevä täyte takaavat makuelämyksen
Ainekset (16 annosta)
Lihapiirakan taikina
- 6 dlkevytmaitoa
- 50 ghiivaa
- 2 rklrypsiöljyä
- 2 rklsokeria
- 1 rklsuolaa
- 14 dlhiivaleipäjauhoja
Lihapiirakan täyte
- 1 1/2 dlpuuroriisiä
- 300 gsipulia
- 2 rklrypsiöljyä
- 600 gsika-nautajauhelihaa
- 1 rklviinietikkaa
- 1 rklsinapinsiemeniä
- 1 1/2 tlsuolaa
- 1 1/2 tlsokeria
- 1 tlmustapippuria
- 1/2 tlvalkopippuria
Lisäksi
- 1 löljyä (esim. rypsi)
Lihapiirakat valmistuvat näin:
- Liuota kädenlämpöiseen maitoon hiiva. Lisää öljy, sokeri ja suola sekä jauhot vähitellen. Alusta kimmoisa taikina.
- Peitä kulho liinalla ja jätä taikina kohoamaan 40 minuutiksi. Tee taikinan kohotessa täyte.
- Huuhtele riisiä lävikössä, kunnes vesi on kirkasta. Keitä riisiä kannen alla, runsaassa vedessä, noin 25 minuuttia, kunnes riisi on kypsää. Valuta ylimääräinen vesi pois.
- Kuori ja silppua sipulit. Kuullota sipulit pannulla öljyssä ja lisää jauheliha. Ruskista jauheliha ja lisää mausteet. Kääntele joukkoon myös riisi ja nosta täyte sivuun jäähtymään. Tarkista maku.
- Kumoa taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja jaa se kahtia. Leikkaa kumpikin taikinapala kahdeksaan osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja kauli ne Ø noin 15 sentin soikeiksi letuiksi. Letut kauliutuvat helpommin, kun annat niiden levätä kaulimiskertojen välissä.
- Jaa täyte tasan letuille, noin 2 rkl/lettu.
- Sivele lettujen reunat vedellä ja käännä ne kaksin kerroin puolikuiksi. Paina reuna tiiviisti kiinni ja rypytä reuna haarukalla.
- Nostele piirakat jauhotetulle alustalle kohoamaan öljyn kuumennuksen ajaksi. Peitä piirakat liinalla.
- Kuumenna litra ruokaöljyä paksupohjaisessa kattilassa 180-asteiseksi. Jos käytössäsi ei ole mittaria, tiedät, että öljy on riittävän kuumaa, kun siihen pudottamasi taikinanokare alkaa heti poreilla ja nousee pintaan.
- Pistele lihapiirakat haarukalla. Laske lihapiirakka kerrallaan öljyyn, esim. reikäkauhan avulla. Paista, kattilan koosta riippuen, noin kaksi lihapiirakkaa kerrallaan molemmin puolin kauniin ruskeiksi.
- Nauti lihapiirakka sellaisenaan tai mausteiden, kuten ketsupin, sinapin ja kurkkusalaatin kanssa.
Katso myös
MITÄ PIDIT?
3.89