Maku

Naudanlihapata – pitkään hautunut pata on ihan paras lohturuoka

2 h 45 min
GL
LA
MA
MU
3.89
0

Naudanlihapata tehdään luuttomasta naudanpaistista, -lavasta tai -etuselästä. Maukas naudanlihapata valmistuu pienillä valmisteluilla ja hautuu kypsäksi omia aikojaan joko liedellä tai 150-asteisessa uunissa. Perinteisen naudanlihapadan kanssa maistuvat keitetyt perunat ja raikas vihersalaatti.
Tulosta
Teksti Kati Pohja
Kuvat Timo Villanen

Ainekset (6 annosta)

Naudanlihapata

  • 800 gnaudanpaistia (tai luutonta naudan lapaa tai etuselkää)
  • 2 rklmargariinia
  • 2sipulia
  • 2valkosipulinkynttä
  • 2–3porkkanaa
  • 200 gselleriä
  • 200 glanttua
  • 1lihaliemikuutio
  • 1 tlsuolaa
  • 5kokonaista maustepippuria
  • 5kokonaista mustapippuria
  • 5kokonaista valkopippuria
  • 2laakerinlehteä
  • 1 lvettä

Pinnalle

  • 1/2 dlpersiljaa

Tee näin

2 h 45 min
{
AKTIIVINEN45 min
PASSIIVINEN2 h

Naudanlihapata valmistuu näin:

  1. Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen valmistusta.
  2. Leikkaa liha kuutioiksi (3 cm x 3 cm). Ruskista lihat muutamassa erässä rasvassa pannulla.
  3. Kumoa lihat pataan ja kiehauta jokaisen erän jälkeen pannulla tilkka vettä. Kaada myös vesi pataan.
  4. Kuori ja hienonna sipulit. Kuori porkkanat ja leikkaa ne lanteiksi. Kuori selleri ja lanttu. Leikkaa juurekset kuutioiksi.
  5. Nosta kasvikset pataan. Lisää liemikuutio, mausteet ja vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät.
  6. Anna padan hautua kannen alla hiljaa poreillen 1 ½–2 tuntia. Jos neste haihtuu liikaa, lisää hiukan vettä. Hienonna lopuksi päälle persiljaa.

Vinkki!

Muunna naudanlihapadan resepti helposti ranskalaiseksi klassikkopadaksi. Ruskista burgundinpataan lihojen kanssa paketti pekonia ja 2 rkl vehnäjauhoja. Käytä nesteenä punaviiniä ja vettä. Lisää loppuvaiheessa sekaan 200 g pieniä herkkusieniä ja 1 dl hillosipuleita.

MITÄ PIDIT?
3.89