Juuressosekeitto – vihanneslaatikon jämistä syntyy tarkan markan arkiruoka
Kasvis
55 min
{
Aktiivinen 35 min
Passiivinen 20 min
Juuressosekeitto on ruoka, joka nipistää ruokahävikin minimiin! Väsähtäneet yrtit voi sekoittaa parmesaanin kanssa tahnaksi, joka piristää keittoa. Tahna on hyvää myös leivän tai risoton päällä.
noin 1 kgjuureksia (esim. porkkanaa, palsternakkaa, perunaa, juuriselleriä)
1sipuli
2–3valkosipulin kynttä
1 rkltomaattipyreetä
1 rklöljyä
1 tlsuolaa
¼ tlmustapippuria
1 lkasvislientä
1parmesaanijuuston kannikka
2laakerinlehteä
Parmesaani-yrttitahna
1 dlparmesaania raasteena
½ dlkuivahtanutta leipää raasteena
1 dlyrttejä hienonnettuna (esim. lehtipersiljaa, basilikaa, korianteria)
½ dlöljyä
¼ tlmustapippuria
Juuressosekeitto – ohje:
Aloita tahnasta. Raasta parmesaani kulhoon. Raasta tai hienonna leipä veitsellä muruksi. Hienonna yrtit. Sekoita kaikki aineet tasaiseksi tahnaksi.
Pese juurekset ja sipuli huolellisesti ja leikkaa kuorineen ronskeiksi paloiksi uunipellille. Lisää kokonaiset, kuoritut valkosipulinkynnet, tomaattipyree, öljy, suola ja pippuri ja kääntele käsin seosta niin, että maut tasoittuvat. Paahda 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
Kuumenna kasvisliemi kattilassa. Lisää parmesaanikannikka ja laakerinlehdet liemeen. Siirrä paahdetut kasvikset pelliltä kattilaan ja hauduta 15–20 minuuttia. Poista parmesaanikannikka ja soseuta keitto. Tarjoa juuressosekeitto parmesaani-yrttitahnan kanssa.