Parsapiirakan villivihannesversiossa horsmapiirakassa on parsan tilalla rapsakka maitohorsma ja maustajana sipulinen litulaukka. Kokeile täytteeksi myös vuohenputkea, nokkosta ja piharatamoa.
Raasta jääkaappikylmä voi raastimen isolla terällä ja pane raaste hetkeksi jääkaappiin odottamaan.
Mittaa jauhot, hiutaleet ja suola tehosekoittimen kulhoon. Jauha tasaiseksi. Lisää kylmä voi ja sekoita murumaiseksi. Lisää vesi ja sekoita hetki niin, että seos muuttuu taikinamaiseksi. Kumoa taikina jauhotetulle alustalle ja muotoile palloksi. Kääri kelmuun ja laita tunniksi jääkaappiin.
Huuhtele ja kuivaa litulaukat ja horsmat. Hienonna laukat. Ota muutama kaunis horsmanvarsi sivuun ja hienonna loput. Kuutioi sipulit varsineen.
Kuumenna öljy pannulla. Paista sipulia 1–2 minuuttia. Lisää hienonnettu horsma ja paista hetki. Lisää kerma ja laukat, kiehauta. Siirrä paistos kulhoon. Sekoita joukkoon kermaviili, munat ja mausteet.
Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan (ø 24 cm) pohjan ja reunan väliin. Voitele reunat. Kauli taikina hieman vuokaa isommaksi levyksi ja aseta vuokaan. Nosta taikinan reunat hieman vuoan reunan yli. Pistele pohja haarukalla. Esipaista 200-asteisessa uunissa 15 minuuttia.
Levitä täyte pohjan päälle. Paina kokonaiset horsmanvarret täytteen pinnalle. Paista 35–40 minuuttia.