Teksti
Kuvat
Julkaistu: 16.12.2010

Hirven jääpaisti
Ainekset (10 annosta)
- 2 kghirvenpaistia
Liemi
- 3 ½ lvettä
- 5 rklmerisuolaa
- 3 rklväkiviinaetikkaa
- 2 rklsokeria
- 1 rklvalkopippuria (kokonaisia)
- 1 rklmustapippuria (kokonaisia)
- 2 tlsinapinsiemeniä
- 5valkosipulinkynttä
- 4 laakerinlehteä
- 1 rkltuoretta rosmariinia
Hirven jääpaisti valmistuu näin:
- Nosta jäinen hirvenpaisti uunipannulle ja pane 100-asteiseen uuniin. Kypsennä koosta riippuen 6–10 tuntia. Alle kaksikiloiselle paistille riittää 6–7 tuntia, kolmekiloinen tarvitsee 9–10 tuntia. Kun arvioit paistin olevan kypsä, työnnä siihen paistilämpömittari ja tarkista sisälämpö. Parhaimmillaan paisti on silloin, kun se punertaa sisältä. Tällöin mittari näyttää noin 62 astetta.
- Kiehauta vesi ja mausteet isossa kattilassa. Upota paisti suoraan uunista kuumaan liemeen. Nesteen tulee peittää liha. Siirrä kattila peiteltynä kylmään, ja anna lihan maustua liemessä 1–2 vuorokautta. Myös maustumisaika riippuu paistin koosta.
- Jos lihasta irtosi lientä uunipannulle, niin siivilöi se ja säästä kastikkeen pohjaksi. Nosta hirven jääpaisti kuivahtamaan hyvissä ajoin ennen tarjoilua. Leikkaa hirvenlihasta ohuita viipaleita kastikkeen ja joululaatikoiden kanssa tarjottavaksi.
Katso myös
MITÄ PIDIT?
4.17