Lisukkeet à la Hans Välimäki! Rapukastike, mummonkurkut ja perunamuusi ovat reseptejä, jotka haluat lisätä repertuaariisi

{
Aktiivinen
Passiivinen
Keittiömestari Hans Välimäki valmisti Hans ja rakkaimmat reseptit -ohjelman 3. jaksossa lisukkeita vieraansa Vesa Lepolan haukiwallenbergeille. Nappaa rapukastikkeen, mummonkurkkujen ja perunamuusin reseptit sekä katso ohjelma reseptien alta.
5
0
Julkaistu: 24.2.2022


Reseptin ainekset

Rapukastike

  • 2salottisipulia
  • 5valkosipulinkynttä
  • 1varsisellerinvarsi
  • ½fenkoli
  • ½punainen chili
  • 1 kgravun- tai hummerinkuoria
  • ½ dloliiviöljyä
  • 3–4 dltomaattipyreetä
  • ½ dlkonjakkia
  • 3 dlvalkoviiniä
  • ½ rkutimjamia
  • 2laakerinlehteä
  • pippuria
  • 3 dlvettä (tai sen verran, että ravunkuoret juuri peittyvät)
  • 75 gvoita
  • 2½ dlkuohukermaa
  • 1 tltuoretta rakuunaa
  • (4 rklkermavaahtoa)
  • tuoretta rakuunaa

Mummonkurkut

  • 1kurkku
  • 1 dlväkiviinaetikkaa (tai miedompaa valkoviinietikkaa)
  • 2 dlsokeria
  • 2–3maustepippuria
  • 1valkosipulinkynsi
  • 1laakerinlehti
  • 1–2 rkltilliä

Perunamuusi

  • ½ kgjauhoisia perunoita
  • 2 dlmaitoa
  • 250 gvoita (kylmänä ja kuutioituna)
  • suolaa
  • valkopippuria
Tulosta

Hans Välimäen rapukastike valmistetaan näin:

  1. Kuori ja leikkaa salottisipulit sekä valkosipulinkynnet paloiksi. Hienonna varsiselleri, porkkana, fenkoli ja chili. Kastike siivilöidään, joten paloja ei tarvitse leikata kovin pieniksi.
  2. Kuumenna öljy ja paahda ravunkuoria hetki kuumassa öljyssä. Lisää joukkoon vihannekset, chili ja tomaattipyree.
  3. Lisää konjakki, kiehauta alkoholi pois. Lisää sen jälkeen viini, vesi, timjaminoksat, laakerinlehdet ja pippurit. Keitä hiljalleen noin 45 minuuttia.
  4. Siivilöi liemi ja keitä sitä sitten kokoon, kunnes alkuperäisestä nesteen määrästä on haihtunut noin ⅔ tai enemmän.
  5. Hienonna rakuuna. Lisää kastikkeen joukkoon kerma ja kiehauta. Lisää rakuuna, voi ja halutessasi kermavaahto. Sekoita voimakkaasti, tarkista maku ja tarjoile.

Hansin vinkit!

  • Jos haluat kastikkeesta paksumpaa, voit suurustaa sitä beurre maniella. Beurre manie tehdään yhdistämällä sulatettua voita yhtä paljon suhteessa vehnäjauhoihin. Sen jälkeen ne sekoitetaan tahnaksi. Kuumenna kastike kiehuvan kuumaksi. Lisää tahna joukkoon ja sekoita, kunnes kastike on suurustunut.
  • Jos rapukastiketta jää yli, sen voi nauttia keittona.

Hans Välimäen mummonkurkut valmistuvat näin:

  1. Leikkaa kurkku ohuiksi viipaleiksi. Murskaa valkosipuli ja hienonna tilli.
  2. Mittaa kattilan etikka, sokeri ja vesi sekä valkosipulinkynsi, laakerinlehti ja maustepippurit. Kiehauta ja jäähdytä.
  3. Laita kurkkuviipaleet kannelliseen astiaan ja kaada liemi päälle. Lisää tilli ja anna maustua jääkaapissa muutama tunti ennen tarjoilua.

Hans Välimäen perunamuusi valmistuu näin:

  1. Kuori perunat ja keitä kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Kippaa kypsät perunat siivilään jäähtymään muutamaksi minuutiksi.
  2. Soseuta perunat ja siivilöi sose.
  3. Kuumenna maito kattilassa. Yhdistä kuuma maito ja kylmät voikuutiot perunasoseeseen voimakkaasti vatkaten. Mausta suolalla ja valkopippurilla, tarjoile heti.

Vinkki!

Hans Välimäki valmisti rapukastiketta, muusia ja mummonkurkkuja Vesa Lepolan kalapihvien lisukkeiksi Hans ja rakkaimmat reseptit -ohjelmassa. Katso Vesan haukiwallenbergien resepti täältä.

Hyväksy evästeet

YouTuben videosoitin käyttää evästeitä. Hyväksy evästeet katsoaksesi videon.

Youtube video placeholder
Kommentoi »