Kotivinkki

Grillauskastike

10 min
3.5
0

Grillauskastike

Tee grillauskastike itse! Marinointi maustaa, mureuttaa ja mehevöittää lihaa. Kastikkeet sopivat myös kasvisten grillaukseen. Alta löydät reseptit yrtti-, tahini ja kokiskastikkeeseen sekä grillirub-mausteseokseen.
Teksti Kati Pohja
Kuvat Johanna Myllymäki
Tulosta
Mainos

Ainekset

Yrttigrillauskastike

  • noin kilolle lihaa
  • 1 dlrypsiöljyä
  • 2 rklsoijakastiketta
  • 1 rkltuoretta oreganoa
  • 1 rkltuoretta timjamia
  • ½ rkltuoretta rosmariinia
  • 1hienonnettu laakerinlehti
  • 1valkosipulinkynsi
  • ½ tlmustapippuria

Tahini eli seesaminsiemengrillauskastike

  • noin kilolle lihaa
  • 1 tlfenkolinsiemeniä
  • 1 tlkorianterinsiemeniä
  • 1 tlsavustettua tai tavallista paprikajauhetta
  • ½ tlanista
  • 2 rkltahinia
  • 2 rkllimetinmehua
  • 1 ½ dlrypsiöljyä
  • ½ dltuoretta korianteria

Kokisgrillauskastike

  • noin kilolle lihaa
  • 2 dlkolajuomaa (ei kevyt)
  • 4 rklsoijaa
  • 2 rklvaahterasiirappia
  • 2 tltuoretta inkivääriä raastettuna
  • 2 tlsuolaa
  • 4valkosipulinkynttä

Grillirub-mausteseos

  • 1 tlchilihiutaleita
  • 3 rklsavustettuja suolahiutaleita
  • (esim. Pirkka)
  • 2 rklkorianterinsiemeniä
  • 2 rklruokokidesokeria
  • 2 tljuustokuminaa
  • 2 tlmustapippuria

Tee näin

10 min
{
AKTIIVINEN10 min
PASSIIVINEN

Grillimarinadit noin kilolle lihaa

Yrttigrillauskastike
Öljypohjainen yrttimarinadi on yleismauste erilaisille lihoille ja kaloille. Yrttejä vaihtelemalla saat erilaisia makuvivahteita. Säilytä öljypohjaiset marinadit jääkaapissa.
1. Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja pyöräytä sekaisin. Voit käyttää myös korkeareunaista astiaa ja sauvasekoitinta.
2. Upota maustettava liha marinadiin ja nosta jääkaappiin maustumaan pariksi tunniksi ennen grillausta.
Tahinigrillauskastike
Tahini eli seesaminsiementahna antaa marinadille paahteista makua. Kokeile tahinia myös grillatun lihan kanssa tarjottaviin kastikkeisiin.
1. Mittaa kuivat mausteet mortteliin ja hieraise muutama kerta. Sekoita korianteria lukuun ottamatta kaikki aineet keskenään. Hienonna korianteri ja lisää se lopuksi.
2. Sivele grillauskastiketta lihan pintaan ja anna maustua pari tuntia ennen grillausta.
Kokisgrillauskastike
Kokismarinadi sopii erityisesti possun- ja lampaanlihalle. Vaihda kokis joskus Dr. Pepperiin ja ylläty!

1. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Sekoita kaikki aineet kulhossa.
2. Upota maustettava liha marinadiin muutamaksi tunniksi ennen grillausta. Pyyhi ylimääräinen grillauskastike pois, ennen kuin nostat lihat grilliin.
Grillirub-mausteseos
Säilytä mauste huoneenlämmössä kannellisessa purkissa.
1. Hienonna kaikki mausteet huolellisesti morttelissa.
2. Hiero maustetta lihan tai kalan pintaan. Voit myös hieroa mausteseosta öljytyn lihan tai kalan pinnalle. Anna maustua kylmässä mielellään muutama tunti ennen grillausta.

 

MITÄ PIDIT?
3.5
Katso myös nämä