


Fudge
9 h 0 min
{
Aktiivinen 1 h 0 min
Passiivinen 8 h 0 min
Fudge on suussasulavan pehmeä kermakaramelli, jonka valmistus onnistuu kotikeittiössäkin. Perusohjetta on helppo muunnella erilaisilla mausteilla.
Reseptin ainekset
40 palaa
Fudge
500 g
ruskeaa sokeria
1 tlk
kondensoitua maitoa (397 g)
2 dl
täysmaitoa
100 g
voita
Fudge – ohje:
- Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 20 x 15 cm) ja vuoraa leivinpaperilla. Voitelu kiinnittää paperin vuokaan.
- Mittaa kaikki ainekset pinnoitettuun kattilaan. Keitä fudgea noin puoli tuntia jatkuvasti sekoittaen. Massan rakenne muuttuu ensin tasaisen juoksevaksi, sitten juoksevasta jähmeämmäksi.
- Pudota pisara massaa kylmään veteen. Jos se jähmettyy pehmeäksi, muotoiltavaksi pallukaksi, massa on valmista. Jos käytät lämpömittaria, massa on valmista, kun sen lämpötila on 115–116 astetta.
- Nosta keittoastia liedeltä. Edessä on vajaan puolen tunnin sekoittaminen. Sekoittamisen aikana massa jäähtyy, muuttuu kiiltävästä mataksi ja saa fudgelle tyypillisen murtuvan rakenteen.
- Lusikoi jäähtynyt, jähmeä fudge vuokaan ja tasoita pinta. Nosta vuoka jääkaappiin. Anna herkun seistä kylmässä seuraavaan päivään.
- Ota fudgelevy leivinpapereineen vuoasta ja leikkaa ruuduiksi. Fudge säilyy rasiassa jääkaapissa useamman viikon.
Fudge ilman kondensoitua maitoa
- 5 dl sokeria
- 2 ½ dl maitoa
- 1/8 tl etikkaa
- 100 g voita
- 1 tl vaniljasokeria
- Mittaa kattilaan sokeri, maito ja etikka. Sekoita.
- Keitä seosta, kunnes se alkaa sakeutua ja väri muuttuu vaaleanruskeaksi. Seos kuohahtaa helposti, joten varaa reilunkokoinen kattila ja vahdi vieressä. Seos on todella kuumaa. Nosta kattila levyltä.
- Sekoita joukkoon voi ja vaniljasokeri. Vatkaa seosta puuhaarukalla, kunnes se on jäykähköä.
- Voitele vuoka ja kaada seos vuokaan. Anna fudgeseoksen jähmettyä hetki ja merkitse palojen leikkauskohdat veitsellä.
- Anna fudgemassan jähmettyä kokonaan ja murra sitten paloiksi.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat