Kotivinkki

Fudge

9 h
3.1
6

Fudge

Fudge eli pehmeä kermakaramelli on ihana herkku.
Teksti Kati Lindfors
Kuvat Riikka Kantinkoski
Tulosta
Mainos

Ainekset (40 palaa)

  • 500 gruskeaa sokeria
  • 1 tlkkondensoitua maitoa (397 g)
  • 2 dltäysmaitoa
  • 100 gvoita

Tee näin

9 h
{
AKTIIVINEN1 h
PASSIIVINEN8 h

1. Voitele suorakaiteen muotoinen vuoka (noin 20 x 15 cm) ja vuoraa leivinpaperilla. Voitelu kiinnittää paperin vuokaan.

2. Mittaa kaikki ainekset pinnoitettuun kattilaan. Keitä fudgea noin puoli tuntia jatkuvasti sekoittaen. Massan rakenne muuttuu ensin tasaisen juoksevaksi, sitten juoksevasta jähmeämmäksi.

3. Pudota pisara massaa kylmään veteen. Jos se jähmettyy pehmeäksi, muotoiltavaksi pallukaksi, massa on valmista. Jos käytät lämpömittaria, massa on valmista, kun sen lämpötila on 115–116 astetta.

4. Nosta keittoastia liedeltä. Edessä on vajaan puolen tunnin sekoittaminen. Sekoittamisen aikana massa jäähtyy, muuttuu kiiltävästä mataksi ja saa fudgelle tyypillisen murtuvan rakenteen.

5. Lusikoi jäähtynyt, jähmeä fudge vuokaan ja tasoita pinta. Nosta vuoka jääkaappiin. Anna herkun seistä kylmässä seuraavaan päivään.

6. Ota fudgelevy leivinpapereineen vuoasta ja leikkaa ruuduiksi. Fudge säilyy rasiassa jääkaapissa useamman viikon.

Fudgen voi valmistaa myös ilman kondensoitua maitoa:

  • 5 dl sokeria
  • 2 ½ dl maitoa
  • 1/8 tl etikkaa
  • 100 g voita
  • 1 tl vaniljasokeria 

1. Mittaa kattilaan sokeri, maito ja etikka. Sekoita.

2. Keitä seosta, kunnes se alkaa sakeentua ja väri muuttuu vaaleanruskeaksi. Seos kuohahtaa helposti, joten varaa reilunkokoinen kattila ja vahdi vieressä. Seos on todella kuumaa. Nosta kattila levyltä.

3. Sekoita joukkoon voi ja vaniljasokeri. Vatkaa seosta puuhaarukalla, kunnes se on jäykähköä.

4. Voitele vuoka ja kaada seos vuokaan. Anna fudgeseoksen jähmettyä hetki ja merkitse palojen leikkauskohdat veitsellä.

5. Anna fudgemassan jähmettyä kokonaan ja murra sitten paloiksi.

Suosittelemme myös näitä

MITÄ PIDIT?
3.1
Katso myös nämä