Maku

Eclair-leivokset

2 h 15 min
3.3
5

Eclair-leivokset

Teksti Uura Hagberg
Kuvat Satu Nyström
Tulosta
Mainos

Ainekset (12 kpl)

Vanilja-kermakiisseli

  • 1 kplvaniljatankoa
  • 4 dltäysmaitoa
  • 4 kplkeltuaista
  • 1 dlsokeria
  • 1/2 dlmaissitärkkelystä
  • 25 gvoita
  • 1 1/2 dlkermavaahtoa

Tuulihattutaikina

  • 1 dltäysmaitoa
  • 1 dlvettä
  • 1 rklsokeria
  • 1/4 tlsuolaa
  • 100 gvoita
  • 2 dlvehnäjauhoja
  • 4 kplmunaa (M-koko)

Tomusokeri-vesikuorrutus

  • 2 dltomusokeria
  • 2 tlvettä

Tee näin

2 h 15 min
{
AKTIIVINEN1 h 20 min
PASSIIVINEN55 min

Éclair on leivosten klassikko. Nimi tarkoittaa salamaniskua, ja nämä herkut katoavatkin salamana parempiin suihin!

Valmista ensin vanilja-kermakiisseli. Halkaise vaniljatanko ja raaputa sisältä siemenet veitsenkärjellä.

Kuumenna kattilassa maito, vaniljatanko ja -siemenet kiehumispisteeseen, mutta älä anna kiehahtaa. Ota kattila liedeltä, peitä kannella ja anna maidon maustua 15 minuutin ajan.

Siivilöi vaniljatanko pois maidosta. Vatkaa joukkoon munat, sokeri ja maissitärkkelys.

Kuumenna varovasti ja koko ajan huolellisesti sekoittaen, kunnes seos kiehahtaa ja kiisseli paksuuntuu.

Anna vanilja-kermakiisselin jäähtyä 10 minuuttia. Sekoita voi joukkoon, peitä pinta tuorekelmulla ja nosta jääkaappiin jäähtymään.

Sekoita kiisseli tasaiseksi ja kääntele kermavaahto joukkoon. Pane täyte pursotuspussiin, jossa on suora ja mahdollisimman kapea tylla.

Kuumenna uuni 220 asteeseen.

Valmista seuraavaksi tuulihattutaikina.

Mittaa kattilaan maito, vesi, sokeri, suola ja voi. Kuumenna seos kiehuvaksi. Nosta kattila liedeltä. Lisää jauhot nesteeseen voimakkaasti sekoittaen, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoilta.

Lisää munat yksitellen, samalla voimakkaasti sekoittaen. Pane taikina pursotuspussiin.

Pursota leivinpaperilla vuoratulle uunipellille isolla tyllalla 8–10 cm:n pituisia tankoja (koosta riippuen 10–16 kpl). Taikina turpoaa aika paljon, joten tilaa kannattaa jättää.

Jos et omista sopivankokoista tyllaa, voit leikata jämäkän pakastepussin kulmaan läpimitaltaan 10 millin reiän ja käyttää sitä pursotuspussina.

Paista tuulihattuja uunin keskitasolla 220 asteessa 15 minuuttia. Laske uunin lämpö 170 asteeseen, ja jatka paistamista vielä noin 15 minuuttia. Varmista, että tuulihattutaikina on kypsää. Jos sisään jää raakaa taikinaa, tuulihatut lässähtävät. Ota puolen tunnin jälkeen yksi leivos pois uunista ja tarkista kypsyys taittamalla pieni pala auki, jotta näet kypsyyden.

Ota leivonnaiset uunista ja nosta ritilälle jäähtymään.

Tee tuulihattujen pohjaan kolme reikää kapealla suoralla (8 mm:n) tyllalla, yksi reikä keskelle ja yksi reikä 2 cm kummastakin päädystä. Täytä leivokset vanilja-kermakiisselillä.

Koristele eclair-leivokset halutessasi tomusokeri-vesiseoksella tai pelkällä tomusokerilla.

Sekoita tomusokerin joukkoon vettä tai sitruunamehua. Pane seos pursotuspussiin ja koristele eclair-leivokset haluamallasi tyylillä.

Nauti eclair-leivokset kahvin kanssa makeana jälkiruokana.

Vinkki!

Tuulihattutaikinasta valmistettavien pitkänmallisten èclair-leivosten täytteenä on yleisimmin vanilja-, toffee- tai suklaakiisseliä. Koiranluiksikin nimetyt leivokset koristellaan usein tomusokeri-vesikuorrutuksella.
MITÄ PIDIT?
3.3
Katso myös nämä