Kotivinkki

Ahven-fenkolikermahyytelö

12 h 35 min
0
0

Ahven-fenkolikermahyytelö

Mitä tehdä pienistä ahvenista? Suuhun sulavaa ahven-fenkoliterriiniä.
Teksti Henrik Rehbinder
Kuvat Nico Backström
Tulosta
Mainos

Ainekset (6-8 hengelle )

  • 500 gnyljettyjä ahvenia (pieniä)
  • (n. 1 kg kokonaisia ahvenia)
  • 8 dlvettä (tai suolatonta kalalientä)
  • 1fenkoli (n. 200 g)
  • 10kokonaista maustepippuria
  • 2 tlpuhdistamatonta merisuolaa
  • 50 gvoita
  • 1 dlkuivaa valkoviiniä
  • 6liivatelehteä
  • 2 dlkermaa
  • 1ruukku ruohosipulia hienonnettuna

Tee näin

12 h 35 min
{
AKTIIVINEN35 min
PASSIIVINEN12 h

1. Laita nyljetyt ahvenet pieneen kattilaan ja kaada joukkoon kylmä vesi tai kalaliemi.
2. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori pois pinnalle syntyvä vaahto.

3. Leikkaa fenkolista nahistuneet varret ja kanta pois, ja lisää ne kattilaan antamaan lisämakua. Lisää joukkoon maustepippurit ja suola. Hauduta ahvenia miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia, mutta älä sekoita, jotta ahvenet pysyvät ehjinä.
4. Siivilöi liemi talteen ja jätä ahvenet lävikköön jäähtymään.
5. Leikkaa fenkoli pieneksi. Pyyhkäise kattila puhtaaksi ja laita sinne fenkoli, voi ja valkoviini. Kypsennä hetki ja lisää joukkoon ahvenliemi. Anna hautua hiljalleen noin 20 minuuttia tai kunnes fenkolit ovat täysin pehmenneet. Tässä vaiheessa lientä pitäisi olla jäljellä noin 5 dl. Lisää nestettä tarvittaessa tai anna kiehua hiukan pidempään, eli keitä kasaan.
6. Liemen kiehuessa irrota ahvenista lihat talteen. Upota liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään 5–10 minuutiksi.
7. Ota kattila liedeltä ja sekoita joukkoon puristetut liivatteet. Sekoita joukkoon kerma, ahventen lihat ja ruohosipuli. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.
8. Kaada seos noin 1,5 litran vetoiseen pinnoitettuun tai silikonivuokaan ja anna jäähtyä vielä hetki. Nosta kylmään hyytymään muutamaksi tunniksi, tai mielellään yön yli.
9. Kasta vuoan reunoja kuumassa vedessä ja kumoa ahven-fenkoliterriini tarjoiluastialle.

MITÄ PIDIT?
0
Katso myös nämä