Viherpiha

Viiniköynnös muovihuoneessa

Puutarhuri

Julkaistu: 21.3.2014

Kysymys:

Viiniköynnöksen hoito muovihuoneessa?

Näytä vastaus

Vastaus:

Muovihuone pidentää kasvukautta sen molemmista päistä ja tarjoaa viiniköynnökselle lämpöisen ja tuulensuojaisen kasvupaikan. Taimen hyvinvoinnille on eduksi vähintään 60 senttiä syvä ja leveä, hyvin vettä läpäisevä humuspitoinen multakerros sekä mahdollisuus juurtua pohjamaahan. Kasvualustan on hyvä olla lievästi hapanta (pH 5,5–6,5). Valmista istutusalusta huolella ja lannoita kohtuudella. Liian voimakas lannoitus haittaa juurtumista ja polttaa pahimmassa tapauksessa nuoren taimen juuret.

Istuta köynnös mieluiten keväällä. Sen jälkeen tärkeintä on huolehtia kastelusta. Perustusvaiheessa annettu lannoitus riittää ensimmäiseksi kesäksi. Fosfori-kaliumpitoinen typetön syyslannoite elokuussa edistää tuleentumista ja talvehtimista.

Leikkaa köynnös, kun kasvusto on tuleentunut. Leikkaustapoja on monia. Typistä ensimmäisen kasvukauden jälkeen versoja niin, että jäljelle jää 2–4 silmua. Voit levittää talvisuojaturvetta juuriston suojaksi ja ilmavan havukerroksen versoston päälle. Viiniköynnöksen kasvaessa voit kietaista versot pakkaspeitteen suojaan.

Lannoita seuraavina vuosina köynnöstä esimerkiksi marja- ja hedelmäkasveille tarkoitetuilla erikoislannoitteilla, joista on myös luomuvaihtoehtoja. Vaikka viiniköynnös pitääkin ravinteista, pidä lannoitus kohtuullisena. Liian vahva typpilannoitus aiheuttaa voimakkaan kasvun, ja versot eivät ehdi tuleentua ennen talvea.

Teija Heinonen