Viherpiha

Miksei syysleimu kuki?

Pentti Alanko

Kysymys:

Syysleimut kukkimaan? Ne kasvavat kolmatta vuotta saviperäisessä maassa ja rehottavat vain pitkää, vahvaa vartta. Heitin keväällä penkkiin runsaasti kalkkia.  

Näytä vastaus

Vastaus:

Yleensä syysleimut kasvavat melkein maassa kuin maassa, jos se sisältää kohtalaisesti humusta ja siinä on riittävästi kosteutta kasvukauden aikana. Jos leimut kasvattavat vain pitkää vartta, maaperässä on sekä kosteutta että ravinteitakin riittävästi. Ovatkohan leimut liian varjoisassa paikassa, ja kukkimattomuus johtuu siitä? Omassa puutarhassani leimut viihtyvät hyvin runsasmultaisessa savimaassa jopa isojen omenapuiden alla. Omenapuita leikataan vuosittain, joten ne antavat sopivasti varjoa, mutta samalla päästävät harvan latvuksen läpi aivan riittävästi valoa useimpien perennakasvien tarpeisiin. Syysleimut ovat yleisiä kauniita perennoja, jotka kukkivat säännöllisesti loppukesällä. Kovin paahteisille ja niukkaravinteisille paikoille istutettuina ne saavat aurinkoisina ja kuivina kesinä helposti härmäsienen riesakseen. Pentti Alanko

Julkaistu: 11.6.2014

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.