Viherpiha

Pukinpensaan hoito

Puutarhuri

Julkaistu: 9.10.2015

Kysymys:

Millaiset kasvuolot pukinpensas eli gojimarja tarvitsee? Se kasvaa nyt ruukussa. Haluan saada gojimarjoja omasta pensaasta.  
Näytä vastaus

Vastaus:

Pukinpensas eli goji on aiheuttanut todellisen kasvatusbuumin puutarhaharrastajien keskuudessa terveellisten marjojensa ansioista. Laji talvehtii avomaalla ainakin eteläisen Suomen lämpimillä ja suojaisilla kasvupaikoilla, otollisissa kasvuolosuhteissa jopa pohjoisempana. Goji viihtyy normaalissa puutarhamullassa, johon voi ilmavuuden parantamiseksi sekoittaa hieman karkeaa hiekkaa. Märkyys on lajille pahasta. Sekä kasvun että talvehtimisen kannalta onkin oleellista huolehtia, että kasvualusta läpäisee hyvin vettä.  
Voit kokeilla ruukussa kasvavan gojin talvetusta avomaalla I–II-vyöhykkeillä joko kallistamalla ruukun kyljelleen tai poistamalla ruukun ja istuttamalla taimen maahan. Molemmissa tapauksissa laita versojen suojaksi esimerkiksi ilmava kerros havuja, kun ilman lämpötila on laskeutunut pysyvästi nollan alapuolelle. Vaihtoehtoisesti, ja aina pohjoisempana, ruukussa kasvatettava goji on hyvä siirtää ruukkuineen 0–5-asteiseen varastoon talven ajaksi.
Pidä kurissa rentokasvuisen pukinpensaan kasvua leikkaamalla. Goji kukkii ja tuottaa satoa saman kesän versoilla, joten leikkaamisella on positiivinen vaikutus myös marjomiseen. Typistä versoja varhaiskeväällä pensaan ollessa lepotilassa.  

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.