Viherpiha

Omenapuun istutus

Omenapuun istutus

ViherPiha

Kysymys:

Miksi omenapuu kuivuu kastelusta huolimatta? Suurin osa lehdistä on kuivia ja ruskeita. Puu on istutettu alkukesällä puutarhamyymälän ohjeiden mukaan. Kuoppa on 80 senttiä syvä, multaa ja vettä käytimme reilusti ja paikka on aurinkoinen, tuulelta suojattu. Miten puu pitää kiinnittää tukikeppiin, jotta kiinnikkeet eivät häiritse puun kasvua? Kuinka puu tulisi suojata talveksi?

Näytä vastaus

Vastaus:

Nuoren puuntaimen kitulias kasvu saattaa johtua monesta eri tekijästä, kuten liian syvästä istutuksesta, liian voimakkaasta typpilannoituksesta tai jopa liiasta kastelusta. Onko kasvualusta muotoiltu niin, ettei ylimääräinen kastelu- ja sadevesi keräänny istutuskuoppaan? Liika märkyys tukahduttaa kasvin, ja oireet ovat jokseenkin samantyyppiset kuin kuivuminen veden puutteeseen. Kasvuhäiriöitä aiheuttavat myös erityyppiset kasvitaudit ja -tuholaiset. Omenapuu on istutettu oikeaan syvyyteen, kun juurenniska on näkyvissä. Puuta tuettaessa sidoksien kiinnitys tapahtuu aina tukikeppiin, ja rungon kohdalle jätetään heilumavaraa. Sidos ei saa kuristaa ja hiertää puuta. Talveksi puu kannattaa suojata jäniksiltä esimerkiksi katiskaverkolla. Myyrätuhoja vähentää rungon ympärille asetettu spiraalimainen rungonsuoja.

Julkaistu: 29.11.1999

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.