Meidän Talo

Öljylämpö vaihtui maalämmöksi – rapautuuko hormi?

Kysymys:

Pitääkö paikkansa, että hormi rapautuu melko nopeasti, jos lämmitysmuoto vaihdetaan öljystä muuksi. Mihin toimiin minun olisi ryhdyttävä, jotta näin ei käy?

Näytä vastaus

Vastaus:

Muuratut hormit pysyvät kunnossa, jos niissä virtaa joko asuintiloista, kellarista tai alapohjan ryömintätilasta tuleva ilma. Savupeltejä ei koskaan saisi pitää täysin suljettuina muutoin kuin lämmitysjaksojen aikana.

Suomessa sataa vettä, räntää tai lunta noin sata päivää vuodessa. Jos tuona aikana kertyvä vesimäärä imeytyy muurattuun hormiin tai siihen sidoksissa oleviin ylä- ja alapohjarakenteisiin, pakkaselle alttiit hormin osat alkavat rapautua. Hormin suojaksi tulee asentaa piipunhattu. Se estää veden ja lumen pääsyn hormiin mutta mahdollistaa nuohouksen.

Myös öljylämmitys saattaa vaurioittaa hormia. Paloilman kosteus voi tiivistyä piippuun, jos öljynpoltin on varustettu ilmankierron täysin estävällä sulkijamekanismilla ja poltin on seisahduksissa. Lisäksi on muistettava, että öljy muuttuu palaessaan muun muassa hiilidioksidiksi ja vedeksi. Palokaasujen vesihöyry tiivistyy hormin kylmille pinnoille. Piipun ulkopinta alkaa rapautua, jos vesihöyryä kertyy riittävästi ja se jäätyy toistuvasti.

Öljyn palamisesta syntyneet palokaasut sisältävät myös rikkiä ja nokea, ja nekin voivat vaurioittaa piippua. Rikki ja vesi yhdessä muodostavat kemiallisen yhdisteen, joka rapauttaa erityisesti kalkkihiekkatiilen rakenteita ja muurauslaastia.

Vapaa hormi kannattaa hyödyntää kellarin tai ryömintätilan tuuletuksessa. Voit suhteellisen helposti luoda hormin ja kanavapuhaltimen avulla lattian alle pienen alipaineen, joka estää haitallisten kaasujen tai mikrobi-itiöiden pilaamasta asuntosi sisäilmaa – erityisesti, jos talosi sijaitsee radonalueella tai maasta nousee mikrobien hajua.

Lue lisää:

Julkaistu: 8.3.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.