Maku

Miten käytän syksyllä kuivaamia sieniäni?

Jasmin Raitakari

Ruokatoimittaja

KuvatTimo Villanen

Kysymys:

Olen kuivannut kantarellia, mustatorvisientä, suppilovahveroa, herkkutattia ja vaaleaa orakasta. Haluaisin yleispätevän ohjeen, jos sellaista on, jauheiden/rouheiden käyttöön.

Näytä vastaus

Vastaus:

Kuivatut sienet voi rouhia ja jauhaa ja ripotella suoraan nestepitoiseen ruokaan. Ne voi myös liottaa. Yhteen desiin kuivattuja sieniä tarvitset liotusvettä 2 - 3 dl.

Kuivattujen sienien vastaavuus tuoreisiin onkin sitten toinen kysymys. Mauri Korhosen loistavan Uuden sienikirjan mukaan kuivatut sienet kevenevät kymmenesosaan tuoreiden painosta. Eli siis 100 g:sta tuoretta sientä tulisi noin 10 g kuivattua.

Tämän perusteella voisi ehdottaa, että kun suppilovahverokeittoon tarvitaan litra tuoreita sieniä, olisi se kuivattuina noin 100 g. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että 1 dl kuivattuja sieniä painaa 10 - 13 g.

Mutta entäpä sitten tuoreilla sienillä? Korhosen mukaan 1 dl kuivattuja on 100 - 130 g tuoreita. KTL:n mukaan taas tuore kantarelli painaa 1 dl = 40 g, kantarellisäilyke 1 dl = 60 g, suolasienet 1 dl = 80 g ja ryöpätyt sienet 1 dl = 70 g. Tämän mukaan siis 1 l kantarelleja = 400 g tuoreita. Kuivattuna tämä satsi olisi 40 g = 3 1/3 dl.

Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan esimerkiksi kuvan lammasvuokaa, johon on käytetty runsaasti mustatorvisieniä. Ohjeen löydät täältä.

Herkullisia sieniherkkujen kokkailuja!

Julkaistu: 10.8.2016

Kysy ja asiantuntijamme vastaavat

Kirjoitathan kysymyksesi riittävän yksityiskohtaisesti, jotta voimme antaa mahdollisimman tarkan vastauksen. Valitsemme parhaat kysymykset ja julkaisemme ne. Nimeäsi ja yhteystietojasi ei julkaista.