Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Ruoka

Miten käytän syksyllä kuivaamia sieniäni?

10.8.2016
Kysymys

Olen kuivannut kantarellia, mustatorvisientä, suppilovahveroa, herkkutattia ja vaaleaa orakasta. Haluaisin yleispätevän ohjeen, jos sellaista on, jauheiden/rouheiden käyttöön.

Vastaus
Vastaaja Jasmin Raitakari
Ruokatoimittaja

Kuivatut sienet voi rouhia ja jauhaa ja ripotella suoraan nestepitoiseen ruokaan. Ne voi myös liottaa. Yhteen desiin kuivattuja sieniä tarvitset liotusvettä 2 - 3 dl.

Kuivattujen sienien vastaavuus tuoreisiin onkin sitten toinen kysymys. Mauri Korhosen loistavan Uuden sienikirjan mukaan kuivatut sienet kevenevät kymmenesosaan tuoreiden painosta. Eli siis 100 g:sta tuoretta sientä tulisi noin 10 g kuivattua.

Tämän perusteella voisi ehdottaa, että kun suppilovahverokeittoon tarvitaan litra tuoreita sieniä, olisi se kuivattuina noin 100 g. Hyvänä nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että 1 dl kuivattuja sieniä painaa 10 - 13 g.

Mutta entäpä sitten tuoreilla sienillä? Korhosen mukaan 1 dl kuivattuja on 100 - 130 g tuoreita. KTL:n mukaan taas tuore kantarelli painaa 1 dl = 40 g, kantarellisäilyke 1 dl = 60 g, suolasienet 1 dl = 80 g ja ryöpätyt sienet 1 dl = 70 g. Tämän mukaan siis 1 l kantarelleja = 400 g tuoreita. Kuivattuna tämä satsi olisi 40 g = 3 1/3 dl.

Suosittelemme lämpimästi kokeilemaan esimerkiksi kuvan lammasvuokaa, johon on käytetty runsaasti mustatorvisieniä. Ohjeen löydät täältä.

Herkullisia sieniherkkujen kokkailuja!

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt