Viherpiha

Joulukaktus kukkimaan?

Kasvitieteilijä

KuvatA-lehtien kuva-arkisto
22.10.2015

Kysymys:

Miten saan joulukaktuksen kukkimaan? Kaksi kesää olen pitänyt sitä ulkona, mutta se ei ole kuin lisännyt lehtien kasvua.

Vastaus:

Lähes kaikille tulee yllätyksenä, että joulukaktuksella (Schlumbergera × buckleyi) ja sitä muistuttavalla sekä siihen usein sekoitetulla marraskuunkaktuksella (Schlumbergera Truncata-ryhmä) ei ole lainkaan lehtiä. Lehdiltä näyttävät osat ovat litistyneitä varsia ja niiden haaroja, jotka ovat nuorina jaokkeisia ikään kuin niissä olisi ”lehti lehden perään”. Kun varret tulevat vanhemmiksi, ne paksuuntuvat tyveltä lähtien pyöreiksi.

Kesäinen ulosvienti on melkoinen takuu sekä joulu- että marraskuunkaktuksen kukinnalle. En oikein keksi kukkimattomuudelle muuta syytä kuin että olet joko tuonut kasvit liian aikaisin syksyllä sisälle tai kasvi on joko lisätty vähän aikaa sitten pistokkaista tai istutettu uudelleen liian suureen ruukkuun.

Kummatkin kaktukset saavat olla ulkona siihen asti, kunnes yöpakkaset uhkaavat. Etelä-Suomessa niissä on tässä vaiheessa yleensä jo nuppujakin näkyvissä.

Kumpikin kaktus kukkii parhaiten vasta sitten, kun juuret täyttävät suuren osan ruukusta. Kun kasvi on lisätty pistokkaista tai istutettu liian suureen ruukkuun, niiltä menee jokunen vuosi ennen kuin juuret taas täyttävät ruukun. Tuona aikana kasvilla on käytössä paljon istutusmullassa olevia ravinteita, jotka kasvi käyttää sekä juurten että varsien voimakkaaseen kasvuun. Uskoisin, että kun liiat ravinteet on suurelta osin käytetty mullasta loppuun, kasvi ulosvietynä tekee syystalvella kukkiakin.