Yllätys oven takana: haarniska goottikirjastossa
Sisustus
Yllätys oven takana: haarniska goottikirjastossa
Autiotalo muuttui remontissa rohkeasti sisustetuksi kodiksi, joka hurmaa yksityiskohtia myöten viimeistellyllä tyylillään. Goottilaisvaikutteisesta kirjastohuoneesta löytyy jopa haarniska!
Julkaistu 15.2.2017
Unelmien Talo&Koti

1920-luvulla tehtaan työntekijöille rakennettu hirsitalo ehti olla autiona parikymmentä vuotta ennen kuin puutarhakirjailija, taiteilija Linda Peltola osti sen kodikseen. Kymmenen vuotta kestäneessä remontissa kahdeksan erillistä hellahuonetta muutettiin yhdeksi kodiksi.

Linda on rohkea sisustaja. 145-neliöisessä kodissa on kuusi huonetta ja jokaisessa niissä on oma tyylinsä. Keittiökaapeissa kukkivat ruusut lyijylasien takana. Olohuoneessa on mintunvihreät seinät sekä muhkea, marokkolaishenkinen sohva. Välillä on ihana vetäytyä kylpyyn art deco -henkiseen kylpyhuoneeseen tai lukea romaaneja goottikirjastossa harteikkaan haarniskan kaverina.

Linda on antanut sisustustyylilleen taiteellisella vapaudella nimen bohemian botanical. Siihen sisältyvät niin uusgoottilaiset peilit, lintuhäkit, kasvitaulut, itämaiset matot kuin tyttömäiset viirinauhatkin. Kukkia ja puutarhaa rakastava taiteilija on halunnut tuoda myös luontoaiheita sisustukseen.

Kodin lähes kaikki huonekalut ja pikkuesineet ovat vanhoja, eikä niistä ole yritetty peitellä elämän jälkiä. Tuunaamalla tylsätkin esineet ovat muuttuneet omannäköisiksi.

Eikä sovi unohtaa Kuningatar Mimmaa, Lindan rakasta asuinkumppania. Tämä ylväs kissa poseeraa monissa kehyksissä – jopa keskiaikaisen kuningattaren vaatteissa.

Lindaa on aina kiehtonut vanhojen kivilinnojen goottilaistyyli. Hän osti lähes parimetrisen haarniskan kylän markkinoilta kiertävältä torimyyjältä ja sijoitti sen goottihenkiseen kirjastoon. Oma ritari tuo hänen mielestään mukavaa turvallisuuden tunnetta kotiin.
Autiotalo veti Lindaa puoleensa jo hänen ollessaan pikkutyttö. Se oli kuin salainen kartano. Kymmenen vuoden remontin jälkeen siitä tuli hänen rakas kotinsa.
Olohuoneen seinät olivat aikaisemmin kirkkaanpunaiset. Punaista alkoi olla liikaa, joten Linda päätti vaihtaa värin viileän vihreäksi. Sävy on Tikkurilan Mentoli J442. Muhkea sohva on yksi Lindan lempihuonekaluista.
Tyyliltään viktoriaaniseen makuuhuoneeseen, eli yhteen entisistä hellahuoneista, avattiin remontissa uusi kulku olohuoneen kautta. Muhkean peilipöydän Linda hankki huutokaupasta.
Yhdessä yläkerran kesähuoneista on täydelliset kalusteet puutarhakirjailijalle. Linda on tehnyt jo kaksi puutarhakirjaa, ja kolmas ilmestyy syksyllä 2017. Kuva Kuningatar Mimmasta on tehty photoshopilla sisustustauluksi. Lähtökohtana oli kuningatar Elisabet I:n muotokuva.
Keittiössä on tilaa kunnon ruokailuryhmälle. Kalusteet löytyivät kirpputorilta. Linda hioi ja maalasi kuluneet pinnat ja verhoili tuolit uudelleen.
Kylpyhuoneessa on vahva art deco -henki. Tyylin koristeellisuus on viehättänyt Lindaa aina, ja mustavalkoinen väritys kestää aikaa.

Lue lisää:

2 kommenttia