Vuosikymmenten eri tyylit – 9 tapettia jugendista retroon
Sisustus
Vuosikymmenten eri tyylit – 9 tapettia jugendista retroon
Kaikilla 1900-luvun vuosikymmenillä on omanlaisensa tapetit. Valitse vanhan talon tapetit sen rakennusajan mukaan tai poimi inspiroivat ideat kotiin menneiden vuosikymmenten väreistä ja kuoseista.
29.11.2016
 |
Meidän Talo

1900-luku

Vuosisadan alussa vallalla ollut jugendtyyli muutti sisustuksen värejä vaaleammiksi. Koristeaiheet löytyivät luonnosta, ja pinnoissa suosittiin aitoja luonnonmateriaaleja.

Suomalaista jugendia: Pihlgren ja Ritolan William Morrisin tyyliin -nimisessä tapetissa on englantilaista runsautta. Viisi väriä, 74,90 €/rulla, Tapettitalo.
Medaljonki on yksi klassisimmista tapettikuvioista. Sandbergin Hildasro-kuitutapetin medaljonkikuvion keskellä on kukka-asetelma, 91 €/rulla, Maricken.
Paperitapeteissa olivat vallalla tyylitellyt kasviaiheet. Sandbergin Katarina-kuitutapettia koristaa ilmavasti piirretty jugendtyylinen kukka, 91 €/rulla, Maricken.

1930-luku

Laman vaivaamalla vuosikymmenellä ihannoitiin pelkistettyjä linjoja ja yksinkertaisuutta funktionalismin henkeen. Käytännöllinen sisustus ei koristeita kaivannut. Voimakkaat värit olivat yhä muotia, mutta myös rauhalliset sävyt alkoivat hiipiä sisustuksiin. 

1930-luvulla taustatapettien koristeina oli geometrisia kuvioita tai yksinkertaisia viivoja. Sandbergin Otto-kuitutapetti, 91 €/rulla, Maricken.
Kotimaisen Vanaja-tapettimalliston kuosit ovat peräisin 1920–1950-luvuilta, ja ne on väritetty uudelleen nykypäivään sopiviksi, 38 €/rulla, K-rauta ja Rautia. 
Art deco-tyyliset tapetit hienostuneine kuvioineen sopivat 1930-luvun kotiin. Tessella-tapetti, 118 €/rulla, Farrow&Ball.

1950-luku

Heleät sävyt, sirot kalusteet ja keskitummat puupinnat muodostivat vuosikymmenen tyylin ytimen. Väriä uskallettiin jälleen käyttää peittämällä yksi huoneen seinistä vahvalla tehostetapetilla.

Kesäkukkia tulviva Flora on yksi Boråstapeterin suosituimmista kuoseista, 49 €/rulla, Värisilmä.
Majvillanin Alice-tapetti on suunniteltu lastenhuoneeseen, mutta sen herkkä graafisuus sopii kyllä muihinkin tiloihin. 82,90 €/rulla, Aveoshop.
Luonto seinälle. Lisbet Jobsin suunnittelema kasvikuosi tuo kesän tuntua huoneisiin ympäri vuoden. Boråstapeterin Köksväxter-kuitutapetti 78 €/rulla, Värisilmä.

1970-luku

Värit ja suuret kuviot sekä niiden räväkät yhdistelmät leimasivat tätä vuosikymmentä. Seinät olivat tummia, iloisia ja usein erivärisiä keskenään. Muovi yleistyi kotien sisustus- ja rakennusmateriaalina. 

70- luvulle ominaista tyyliä edustaa voimakkaan vihreä tapettitehdas Pihlgren ja Ritolan Inka-paperitapetti, jonka on suunnitellut Ritva Kronlund, 54,90 €/rulla. 
Huomiota herättävät geometriset kuviot olivat suosittuja. Sandbergin Kira-kuitutapetti 82 €/rulla, Maricken.
Muotiin tulivat huoneen yhden seinän peittävät maisematapetit. Landscape Green -valokuvatapetti 32 €/m2, Photowall.

Lue lisää:

Kommentoi »