Tapetin valinta – kurkkaa asiantuntijan vinkit ja löydä kotiisi sopiva tapetti
Sisustus
Tapetin valinta – kurkkaa asiantuntijan vinkit ja löydä kotiisi sopiva tapetti
Sopivan tapetin valintaan vaikuttaa moni asia, ja siksi aiheeseen kannattaa perehtyä ennen varsinaiseen työhön ryhtymistä. Tästä valintaoppaasta löydät tapettien ominaisuudet, tapettirullien merkinnät ja vinkit eri tilojen tapetointiin.
28.9.2016
 |
Meillä kotona

Tapeteilla on helppo sisustaa ja uudistaa tilan kuin tilan luonne. Tapetin valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota paitsi tyyliin myös tapetin materiaaleihin. Tapettien ominaisuudet vaihtelevat helposti puhdistettavista kulutusta kestäviin ja allergiaystävällisiin vaihtoehtoihin. Nykyaikaisten tapettien kiinnitystä ei tarvitse pelätä, se on helppoa.

Tapetoitu seinä voi olla kodin katseenvangitsija taideteoksen tavoin.

Suomalaisista tuli rohkeita tapetoijia

Kiinnostus tapetteihin on nousussa. Suomalaiset tapetoivat nykyään ennakkoluulottomasti kodin kaikkia tiloja. Ennen saatettiin tapetoida vain olohuonetta tai makuutilaa, nyt myös esimerkiksi keittiö, kodinhoitohuone, kuivat wc-tilat, käytävät ja eteinen saavat tapettia seinilleen. Useammin kuin ennen tapetoidaan yhden tehosteseinän sijaan kaikki huoneen seinät.

Suomalaiset suosivat edelleen vaaleita ja ajattomia kuoseja, mutta muutosta on ilmassa. Trooppiset maisemat, eläimet ja vihreys ylipäänsä ovat nousussa. Väreistä kiinnostavat esimerkiksi mausteinen okrankeltainen, utuinen punainen ja maanläheiset ruskean eri sävyt. Näyttävät kukka- ja kasviaiheiset kuviot sekä struktuuripinnat pitävät pintansa.

Vinkit tapetin valintaan

Huomioi huoneen muoto

 • Pystylinjat luovat korkeuden illuusiota, vaakalinjat leventävät tilaa.
 • Pienissä tai matalissa tiloissa kannattaa kaikkiin pintoihin valita vaalea, pienikuvioinen tapetti tilan tunnun maksimoimiseksi, ja tapetoida seinä katonrajaan saakka.
 • Suurikuvioinen tapetti pääsee oikeuksiinsa, kun se saa tilaa ja valoa ympärilleen.
 • Hillityt kuosit ja neutraalit sävyt ovat varmoja valintoja, jos seinillä on paljon tauluja tai seinäpinnassa on runsaasti aukkoja.
Klassinen raita on aina muodissa. Pystylinjat tekevät huoneesta korkeamman oloisen.

Visioi, miltä lopputulos näyttää

Kuvion näkeminen jatkuvana, suurena alana voi tuntua hankalalta. Valmistajan sivuilta löytyy usein kuva tapettimallista luonnollisessa koossa kodinomaisessa ympäristössä. Pyydä tapetista myös mallipala kotiin. Tapetoitavan huoneen valo ja kalustus vaikuttavat siihen, miltä tapetti seinällä lopulta näyttää.

Jos tavoittelet harmoniaa, valitse pienikuvioinen tai tekstuuripintaa muistuttava tapetti, jolla voi tapetoida huoneen kaikki seinät. Hillitty taustatapetti, jossa sävyt ovat lähellä toisiaan, kestää aikaa. Jos kuitenkin haluat suuria kuvioita pieneen tilaan, varmista että kuvio sopii mitoiltaan tapetoitavaan seinään. Hento sävymaailma rauhoittaa suurta kuviota.

Tavallisia tapettipulmia ja niiden ratkaisut

Millainen tapetti kannattaa valita lastenhuoneeseen, ettei lapsi heti kasva kuosista ulos?

Leikkisyys on sallittua! Värikkäitä tapetteja tuskin tapetoidaan vuosiksi eteenpäin. Ajatus tapetin käyttämisestä asusteena kodin seinillä on nousussa, ja tämä toimii hyvin etenkin lastenhuoneessa. Jos kuitenkin haluaa hakea pidempiaikaista ratkaisua, toimivat ajattomat kuosit, geometriset muodot sekä erilaiset ruutu- ja raitakuviot aina. Neutraalit ja pehmeät värisävyt kestävät aikaa. Moni tapettivalmistaja on tehnyt malliston, joka ei alleviivaa käyttöä lastenhuoneessa vaan sopii rauhallisen kuvio- ja värimaailmansa puolesta myös aikuiseen makuun.

Onko wc-tilan tapetoinnille esteitä?

Kuivan wc-tilan voi tapetoida kuitutapetilla, joka on helppo puhdistaa ja joka kestää pyyhkimistä. Altaan yläpuolella tapetti on kuitenkin hyvä suojata lasilevyllä tai seinälle nostetulla tasolla. Kosteassakaan tilassa ei tarvitse enää tyytyä maalattavaan lasikuitutapettiin, sillä esimerkiksi italialaisen Wall & Decon mallistossa on kosteaan tilaan räätälöityjä tapetteja. Valikoimissa on niin näyttäviä kuvioita kuin aitoja materiaaleja jäljitteleviä kuoseja.

Onko paperitapetti ainoa valinta, jos haluaa hengittävän vaihtoehdon vanhaan puutaloon?

Paperitapetti on hengittävyytensä puolesta hyvä valinta puutaloon, mutta myös muut vaihtoehdot voivat toimia. Tapetin tulee olla vesihöyryn läpäisevää, jotta kosteus ei jää rakenteisiin. Tiukimmat perinnerakentajat edellyttävät myös nesteen läpäisyä.

Sharon Tuomes Marickenilta vinkkaa testaamaan tapetin hengittävyyttä perinnerakentamisen asiantuntijoiden neuvolla: Teippaa vesikattilan päälle tiukasti tapettipala ja aseta päälle lasi kuvuksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja katso, päästääkö tapetti höyryä läpi. Varmista lisäksi, että liisteri on laadukasta, jotta hengittävyys säilyy. Myös luonnonmateriaaleista valmistetut seinäpinnoitteet soveltuvat puutaloon.

Tapettien pohjamateriaali voi olla paperia tai kuitua

Tapetit voidaan erotella pohjamateriaalin mukaan paperi- ja kuitupohjaisiin tapetteihin. Molemmissa tapauksissa pinta voi olla paperia, kuitua, vinyyliä, kohovinyyliä, tekstiiliä tai jotain erikoismateriaalia, kuten korkkia tai kiveä.

Paperitapetti hengittää

Perinteistä paperitapettia on saatavilla eri vahvuuksina. Paperitapetti on helpoin irrottaa, sillä siihen riittää useimmiten pelkkä kostutus. Lisäksi se on kaikista tapettimateriaaleista hengittävin.

Plussat ja miinukset

+ luonnollisen tuntuinen pinta

+ kestää hieman kostealla pyyhkimistä

+ helppo irrottaa

+ sopii myös allergikon kotiin

+ usein edullinen vaihtoehto

+ ympäristöystävällisin

– seinän epätasaisuus näkyy hyvin

– tapetti repeää helposti, jos seinät elävät

– ei siedä kovaa kulutusta

Harmoninen lopputulos syntyy, kun valitset tapetin sävyn ja tyylin olemassa olevista kalusteista tai kun sävyt toistuvat muussa sisustuksessa.

Kuitutapetti on helppo asentaa

Kuitutapetti on helppoutensa ansiosta varma valinta aloittelijankin käyttöön. Kuitutapetti tunnetaan myös nimillä Stabilit, Non-woven, Vlies, Easy Up ja Quick Up. Kuitutapetti valmistetaan tavallisimmin selluloosakuidusta, polyesterista tai näiden sekoituksista. Voimakkaamman liisterikiinnityksen takia tapetti ei yleensä irtoa ilman tapetinpoistoainetta.

Plussat ja miinukset

+ helppo puhdistaa, kestää kevyttä putsaamista

+ kestää paperitapettia paremmin kulutusta ja pitää muotonsa

+ helppo ja nopea kiinnittää

– hieman haastava irrottaa

Pohjamateriaali vaikuttaa tapetin liisteröintitapaan

Kun käytetään paperipohjaisia tapetteja, liisteri levitetään suoraan tapettiin. Vuodan annetaan vettyä 5–10 minuuttia ennen seinään kiinnittämistä. Ongelmaksi voivat muodostua saumaraot, jos tapetin reunat ehtivät kuivahtaa ja kutistua ennen kiinnittämistä.

Kuitupohjaisten tapettien liisteri on mahdollista levittää suoraan seinään. Tällöin seinää liisteröidään kerralla parin vuodan verran, jonka jälkeen tapetti kiinnitetään kuivana ilman vetyttämistä.

Suomessa vielä harvinaisissa esiliisteröidyissä tapeteissa liima on valmiiksi tapetissa, jolloin vuota vain kastetaan veteen ennen kiinnittämistä.

Tapettien pintaan on monta eri vaihtoehtoa

Tapetin pinta voi olla:

 • paperia
 • kuitua
 • vinyyliä
 • lasikuitua
 • erilaista tekstiili- tai luonnonmateriaalia
 • maalattavaa
 • digitaalisesti tulostettu valokuva.

Pintamateriaaleina paperilla ja kuidulla on samat ominaisuudet kuin pohjamateriaaleinakin. Muilla pintamateriaaleilla on erilaisia ja eri käyttötarkoituksiin sopivia ominaisuuksia.

Vinyylitapetti

Vinyylitapetti on hieman paperia tai kuitua kestävämpää pinnassa olevan ohuen kalvon vuoksi. Struktuuripintainen malli ei vaadi täydellistä pohjaa. Vinyylitapetti ei muodosta seinään täyttä kosteussulkua, sillä se hengittää aina ainakin saumoistaan. Kiinnitystapa vaihtelee pohjamateriaalin mukaan.

Plussat ja miinukset

+ kestää hyvin kulutusta ja pesua

+ sopii haastaviin tiloihin, kuten keittiöön

+ käy hyvin lapsi- tai lemmikkieläinperheelle

– aluksi voimakas ominaistuoksu

– irrottaminen aikaa vievää pintakerroksen vuoksi

Lasikuitutapetti

Ominaisuuksiensa vuoksi lasikuitutapettia suositaan julkisissa tiloissa. Lasikuitutapetti on kuitenkin hankala poistaa, ja päälle kannattaakin levittää tasoitetapettia, jos seinä halutaan maalata tai tapetoida uudelleen.

Plussat ja miinukset

+ kestää kovaa kulutusta

+ suojaa seinää kolhuilta ja peittää pieniä epätasaisuuksia

+ paloturvallisin tapettivaihtoehto

+ pintakuvioitu tapetti on mahdollista maalata

– ainoat kuviot ovat pintastruktuureja

– lähes mahdoton irrottaa ilman, että seinäpinta rikkoutuu

Tekstiili- ja luonnonmateriaalitapetti

Tekstiilitapetti vaimentaa ääntä ja peittää pinnan epätasaisuutta materiaalinsa ja pinnassa olevan kuidun ansiosta. Luonnonmateriaalitapetteja on saatavilla esimerkiksi korkista, meriheinästä tai bambusta valmistettuina.

Plussat ja miinukset

+ vaimentaa ääniä

+ peittää epätasaisuutta

+ erilainen, eläväinen pinta

– hankala ylläpitää, peseminen käytännössä mahdotonta

– eivät sovi raapimavaaran vuoksi kissaperheisiin

– hintava vaihtoehto

Maalaustapetti

Maalaustapetti on kuvioitua selluloosakuitutapettia, jonka päälle on tarkoitus maalata sisustusmaalilla. Maalaustapeteissa käytettävä kuitutapettiliisteri ei ole yhtä vahvaa kuin lasikuitutapeteissa käytettävä.

Plussat ja miinukset

+ melko helppo irrottaa

+ runsaasti malleja lasikuitutapettiin verrattuna

– tapetin maalaaminen saattaa vaikeuttaa sen irrottamista

Valokuvatapetti ja muraalitapetti

Kuvatapetit ja seinämaalausta muistuttavat muraalimaiset tapetit pääsevät oikeuksiinsa isoilla taustaseinillä, kuten eteisaulassa tai ruokapöydän taustalla. Tapetoitavaa seinää kannattaa harkita tarkoin, jotta haluttu kuva tai kuvio pääsee kunnolla esille eikä jää esimerkiksi huonekalujen taakse piiloon tai katkea ovi- ja ikkuna-aukkojen kohdalta. Kuva kannattaa valita seinän mittasuhteisiin sopivaksi, jotta siitä ei leikkaudu tärkeitä osia pois.

Valokuvatapettiin voi tilata valmiin kuvan kuvapankista tai tapetin voi teetättää omalla valokuvalla. Vaihtoehtoja on niin rauhalliseen kuin näyttäväänkin lopputulokseen. Usein perinteisissä tapeteissa kuvio voi toistua monta kertaa seinän mitalla, kun taas kuvatapetissa kuvio on isolla alueella, jolloin toistuvuus ei ole niin selkeää. Tapetti pysyy muodossaan, joten kiinnitettäessä ei tarvitse pelätä kuvan venymistä.

Plussat ja miinukset

+ yksilöllinen vaihtoehto

+ tuo näyttävyyttä pelkistettyyn tilaan

+ mahdollista teetättää taulumaisesti vain osalle seinää

+/– tarvitsee tilaa ympärilleen

– vaatii erityistä tarkkuutta suunnittelu-, mittaus- ja työvaiheissa

Mitä tapettirullan symbolit kertovat?

Lue huolellisesti tapetin etiketti, sillä siinä kerrotaan tapetin ominaisuudet: kohdistusetäisyys ja kiinnitykseen sopiva liisteri tai liima. Säästä se myös varuiksi, jos tapettia tarvitaan lisää.

Tapettirullien symbolit auttavat valinnan tekemisessä. Esimerkiksi pyyhittävyys käy ilmi symboleista. Tarkista ennen tapetoinnin aloittamista, että kaikissa rullissa on yhtenevät merkinnät. On tärkeää, että etenkin kuosi- ja painosnumerot ovat samat.

Aaltosymboli kertoo pesunkestosta

 • yksi aalto kestää kevyttä pyyhkimistä
 • kaksi aaltoa kestää kostealla sienellä pesua
 • kolme aaltoa kestää hyvin pesua sienellä tai pehmeällä harjalla
 • yksi aalto ja harjan kuva tarkoittaa kaikista pesunkestävintä tapettia, jonka voi pestä harjalla.

Aurinkosymboli kertoo valonsietokyvystä

 • puolikkaalla auringolla varustetulla tapetilla on riittävä valon kesto
 • täysi aurinko viittaa hyvään valon kestoon.

Kohdistusmerkinnät

Tapeteissa käytetään neljää erilaista kohdistusmerkintää: vapaakohdistus, tasakohdistus, vuorokohdistus ja vuodan kääntösuunta. Tärkeä vuodan kääntösuunnan merkki on yleinen etenkin yksivärisissä tai yksiväristen pohjien tapeteissa. Kohdistusmerkintä kerrotaan tapetin etiketissä ja leikkauskohta usein tapetin taustapuolella.

Muistilista tapetin valintaan

 • Valitse tapetti omien mieltymystesi mukaan. Hae inspiraatiota netistä ja sisutuslehdistä. Millainen on kotisi tyyli, entä tunnelma? Oletko rohkea sisustaja? Millainen huone on kyseessä?
 • Ota huomioon, että joissakin tapettimalleissa saattaa olla jopa viikkojen toimitusaika. Ole siis ajoissa liikkeellä.
 • Pyydä tapettikaupasta mallipala tai tapettikirja kotiin lainaksi. Tapettia kannattaa katsoa vielä oikeassa ympäristössä ja valaistuksessa.
 • Tapettimyyjät voivat auttaa tapetin valinnassa. Sopivan tapetin löytämistä helpottavat esimerkiksi pohjapiirros huoneesta, valmiit kangas- tai värimallit sekä kuvailu huoneen muusta sisustuksesta ja materiaaleista.
 • Ota tarkat mitat seinästä tai seinistä, eli tapetoitava huonekorkeus ja ehjien seinien leveydet. Tapettimyyjä auttaa tarvittaessa tapetin menekin laskemisessa.
 • Älä lannistu, vaikkei ensimmäinen tapetointikerta sujuisi odotusten mukaan. Tapetoinnin voi aloittaa yhdestä seinästä kuitutapetilla. Tapettikaupat osaavat myös tarvittaessa suositella hyviä ammattilaisia.

Asiantuntija: tuotepäällikkö Erja Lipiäinen, K-Rauta, Sharon Thomas, Maricken, Assi Kiiveri, Studio Decor ja tapettimyyjä Johanna Kóllar, RTV Kalevankatu, Helsinki

Kommentoi »