Viherpiha

Vuonankaalin kasvatus – näillä ohjeilla saat soman ja maukkaan salaattivihanneksen menestymään

Vuonankaalin kasvatus – näillä ohjeilla saat soman ja maukkaan salaattivihanneksen menestymään
Salaattivuonankaali tunnetaan rapeista lehdistään, hienostuneesta pähkinäisestä maustaan ja kylmänkestävyydestään. Sopiva kylvöaika alkaa keväällä tai heinäkuun puolivälin tienoilla. Vuonankaalin kasvatus onnistuu ohjeillamme!
Julkaistu: 12.4.2021

Vuonankaalin kasvatus

Vuonankaalille sopiva kasvupaikka

Kasvata vuonankaali aurinkoisessa tai puolivarjoisassa paikassa. Sopiva maa on multavaa, läpäisevää, vettä pidättävää ja miedosti lannoitettua sekä kalkittua (pH 6–7,5).

Vuonankaalin kylvö

Kylvä vuonankaalin siemenet keväällä tai mieluiten vasta heinäkuun puolivälin jälkeen. Etelässä ehdit kylvää syyssatoa vielä elokuun puolellakin. Kylvöstä satoon kuluu 2–3 kuukautta. Syksyä kohden kasvu hidastuu, mutta keskikesän kuumuus voi virittää kasvuston kukkaan.

Tiesitkö?

Vuonankaali kasvaa jopa 4–8 asteessa. Helteellä taas lehdet rullautuvat ja kasvu kärsii.

Vuonankaalin hoito

Tasoita ja kastele kylvövako ja peittele siemenet noin sentin syvyyteen. Taimettumiseen kuluu 1,5–3 viikkoa. Kasvatustiheys riippuu siitä, minkä kokoisina haluat korjata ruusukkeet. Tavallinen taimiväli on 3–5 senttiä ja riviväli noin 15 senttiä. Hajakylvöksessä neliölle mahtuu 60–180 tainta tai jopa useita satoja.

Kastele maata kuivina jaksoina, sillä kuivuus jouduttaa kukkavarren kasvua.

Vuonankaalia voi käyttää esimerkiksi erilaisissa salaattisekoituksissa.

Vuonankaalin sadonkorjuu

Korjaa vähitellen yksittäisiä lehtiä ja kokonaisia 5–10-sentin korkuisia ruusukkeita, jolloin tiheä kasvusto harvenee sopivaa tahtia. Jatka korjaamista pitkälle syksyyn ja talveen. Käytä lehtisato saman tien tai säilytä sitä vain päivä tai pari muovipussissa jääkaapissa.

Jätä osa ruusukkeista maahan, jos haluat kokeilla talvettamista kevätsatoa varten. Talvehtimista edistävät läpäisevä maa ja kohopenkki sekä lehtiruusukkeiden suojaus pakkaselta ja ahavalta lumettomaan aikaan. Myös lajikkeilla on eroa: tummanvihreät ovat vaalealehtisiä kestävämpiä. Korjaa sato keväällä ennen kukintaa.

Lajikkeita:

'Elan': Yleisesti viljelty lajike, nopeakasvuinen.

’Grote Nordhollandse’: Erityisen isolehtinen.

'Vit': Syysviljelyyn kehitetty lajike.

'Baron': Erityisen nopeakasvuinen.

’Verte de Cambrai’: Pienilehtinen, erityisen maukkaana pidetty lajike 1810-luvulta.

Vuonankaalin kasvatus – näin onnistut!

  • Paranna satoa kylvämällä siemenet kannelliseen viljelylaatikkoon tai lavaan. Kansi suojaa maata märkyydeltä ja lehtiä syyssateilta vähentäen sienitautien riskiä.
  • Peittele taimet harsolla miinusasteiden uhatessa. Vaikka vuonankaali kestää kylmää, suojaaminen jouduttaa kasvua.
  • Hyödynnä keväällä ja syyspuolella myös kasvihuonetta. Kesällä kasvari on liian kuuma.
  • Jouduta satoa kylvämällä siemenet 3–6 kappaleen ryppäissä potteihin tai kennostoon. Pidä kylvös 15–20 asteessa.
  • Peittele kevätkylvös harsolla viileällä säällä. Se jouduttaa taimettumista ja nostaa lämpötilaa. Varsinkin lähelle nollaa laskeva lämpötila voi virittää taimen kukkaan jo pienenä, kun siinä on vasta pari kasvulehteä.

Kommentoi »