Meidän Talo

Uskomaton eteisremontti vanhassa koulussa on vuoden huikein muutos 2022! Katso ennen & jälkeen -kuvat – "Eteisestä tuli juuri sellainen kuin haaveilin"

Uskomaton eteisremontti vanhassa koulussa on vuoden huikein muutos 2022! Katso ennen & jälkeen -kuvat – "Eteisestä tuli juuri sellainen kuin haaveilin"
Lukijat äänestivät Meidän Talo -lehden Vuoden huikein muutos 2022 -kilpailun voittajaksi Helena Yli-Harjan kokonaisvaltaisen eteisremontin Ilmajoella. Helena kertoo, miten hänen haaveidensa eteinen syntyi, ja miltä kisan voitto tuntuu.
Julkaistu: 17.11.2022

Meidän Talo -lehden Vuoden huikein muutos -kilpailun voittaja vuosimallia 2022 on Helena Yli-Harjan mieletön eteisremontti. Lukijat äänestivät Helenan remontin voittoon kymmenen finalistin joukosta, ja se keräsi reilun viidenneksen annetuista äänistä. Meidän Talo järjesti suositun kilpailun nyt toista kertaa. Voittaja palkittiin 1000 euron arvoisella lahjakortilla K-Rautaan.

– Voitto tuntuu tosi hyvältä. Finaalissa oli tänä vuonna tosi kovia kilpakumppaneita: ihmiset olivat tehneet tosi isoja muutoksia hyvällä maulla ja kovalla työllä, Helena sanoo.

Voittoremontti tehtiin vanhaan koulurakennukseen, jonka Helena osti huutokaupassa. Ilmajokelainen Helena oli haaveillut iäkkäästä talosta teini-ikäisestä saakka, ja etsinyt sopivaa kohdetta kodikseen pari vuotta.

– Talossa viehätti sen hyvä sijainti päällystetyn tien varressa, isot, korkeat huoneet, sekä se, että siellä oli säästetty paljon vanhaa. Talo oli kuitenkin suhteellisen hyväkuntoinen hirsirungoltaan.

”Kun aloin suunnitella synkän, tyhjän koulukiinteistön remonttia, minulla oli kaikkein selkein visio eteiseen.”

Kymmenisen vuotta tyhjillään ja neljä vuotta kylmänä ollut talo vaati perinpohjaisen remontin. Eteisen muutos toteutettiinkin samanaikaisesti muun talon kanssa.

– Kun koulu 50-luvulla loppui, rakennus muutettiin neuvolaksi, mutta siellä ei ollut keittiötä, eikä kylpyhuonetta. Kun aloin suunnitella synkän ja jopa vähän masentavan tyhjän koulukiinteistön remonttia, minulla oli kaikkein selkein visio eteiseen, Helena kertoo.

– Talosta on avattu kaikki lattiat, ja siihen on tehty rossipohja entisen maavaraisen pohjan tilalle.

Riskirakenteisen lattiarakenteen vaihtaminen osoittautui muutenkin hyväksi päätökseksi, sillä juuri eteisen kohdalta löytyi kosteutta.

Helenan eteisessä oli aiemmin tehty vain kehnosti toteutettu lattiaremontti, jonka seurauksena lattiarakenteista löytyi kosteutta: ”Lattiaan oli tehty uusi betonivalu ja siihen oli laitettu rautaa, styroksia ja muovia.”
Eteisen takka sai väistyä kylpyhuonetta erottavan väliseinän tieltä. Kuvassa näkyy myös oviaukko, joka puhkaistiin eteisestä tuvan puolelle.

Kulkujärjestelyt ja tyyli uusiksi

Koulukennuksen kuistilta oli käynti sekä luokkatilojen että opettajan asunnon puolelle. Se ei asuinkäytössä ollut järkevää, joten toinen ulko-ovista laitettiin umpeen ja eri puolia erottavaan seinään puhkaistiin kulkuaukko.

Lisäksi alkuperäinen käynti tupaan suljettiin ja eteisestä purettiin takka, jotta sen perälle saatiin erotettua kylpyhuone. Uusi oviaukko vanhan tilalle saatiin purkamalla yksi tulisija myös tuvan puolelta. Kulkujärjestelyt muuttuivat siis yhteensä neljästä kohdasta.

Perällä näkyy opetustiloja ja opettajan asuntoa erottanut seinä. Kun siihen tehtiin kulkuaukko, toinen vanhoista ulko-ovista jäi tarpeettomaksi ja voitiin laittaa umpeen.
Vasemmalla reunalla näkyy eteisestä lohkaistun kylpyhuoneen ovea. Helena halusi tilaan ”sopivan yhdistelmän vanhaa hirsitaloa ja peilipanelointia”.

Eteinen sai muutoksessa myös aivan uuden tyylin. Vaurioitunut lattia vaihtui tammilankkuun, ja seinien perinteinen pystypanelointi näyttävään peilipanelointiin, joka korostaa hienosti 330 senttimetrin huonekorkeutta.

– Olen aina tykännyt peilipaneloinnista. Sen suunnittelu ei ollut ihan yksinkertaista, koska eteinen on hyvin rikkonainen: siitä on kulut tupaan, kylpyhuoneeseen ja pikkueteiseen ja siitä lähtee yläkerran portaat, Helena sanoo.

”Peilipaneloinnin suunnittelu ei ollut ihan yksinkertaista, koska eteinen on hyvin rikkonainen.”

Klassisen peilipaneloinnin ja neutraalien sävyjen pariksi Helena päätti jättää näkyviin myös alkuperäistä hirsiseinää. Talosta peräisin ovat myös katto, kylpyhuoneen ovi sekä ikkunat ja ikkunalistat. Alkuperäisiä ovilistoja ei riittänyt ihan kaikkialle, joten Helena teetätti sahalla samankaltaista listaa vanhoja täydentämään.

– Eteisestä tuli juuri sellainen kuin haaveilin.

Tyttären ja isän yhteinen projekti

Helena on toteuttanut remontin pääasiassa omin voimin isänsä kanssa. Käsistään kätevä isä ei ole rakennusalan ammattilainen, mutta hänellä oli ennestään kokemusta vanhan hirsitalon kunnostamisesta. Remonttiprojekti onkin ollut kaksikon yhteinen intohimon kohde.

– Isä on tehnyt koko talon muutoksesta 90 prosenttia. Hän on erittäin kiinnostunut vanhasta rakennusperinteestä, Helena kertoo.

– Yhteispelimme on sujunut tosi hyvin, vaikka olemme molemmat vähän kovapäisiä. Olemme olleet raksalla paljon yhdessä, ja projekti on varmasti lähentänyt meitä monella tapaa.

Helena aikoo luottaa isänsä apuun myös remontin seuraavassa vaiheessa. Sisätiloissa kaikki on pientä stailausta vaille valmista, mutta ulkotilat odottavat vielä kohennusta.

– Katto ja ikkunat pitäisi kunnostaa, kosteutta saanut kylmäkuisti remontoida ja talo maalata. Jossain vaiheessa varmaankin rakennamme myös terassin pihalle.

Helena suunnitteleekin käyttävänsä kilpailun voittona saamansa tonnin remonttirahan ulkokuoren korjauksiin.

Meidän Talo -lehden vuoden huikein muutos 2022 -kilpailun voittaja julkistettiin lehden numerossa 11/2022. Voittaja palkittiin 1 000 euron lahjakortilla K-Rautaan.

Kommentoi »