Violetteja vihanneksia ja kukkakimppumaisia istutuksia! Listasimme nyt nousussa olevat puutarhatrendit
Piha ja puutarha
Violetteja vihanneksia ja kukkakimppumaisia istutuksia! Listasimme nyt nousussa olevat puutarhatrendit
Ajan hermolla oleva puutarhuri panostaa nyt ekologisuuteen, oman ruoan kasvatukseen tai värikkäisiin kukkaistutuksiin — tai niihin kaikkiin.

1. Tee kestäviä valintoja

Ekologinen puutarhanhoito on yhä useammalle jo arkipäivää. Uusiutuvat ja kestävät materiaalit, kiertotalous sekä pölyttäjien houkuttelu ovat avainroolissa monimuotoisessa, luontoystävällisessä pihassa.

Istuta perhosia ja mehiläisiä houkuttelevia kasveja ja pystytä pölyttäjille edes yksi lahopuusta tai jätelaudasta ja risuista tehty keinopesä – se tutkitusti parantaa sekä hyöty- että koristekasvien satoa.
Sadeveden kierrättäminen ja kerääminen vähentää kastelun tarvetta. Tällä pihalla katolta valuvat vedet ohjautuvat altaita ja rännejä pitkin kasvien käyttöön ja lopulta maanalaiseen varastosäiliöön.
Kotimaisten taimien suosiminen vähentää kuljetusten aiheuttamaa hiilijalanjälkeä ja usein myös säästää lompakkoa, sillä ne kestävät ilmastossamme ulkomaisia taimia paremmin. Tässä puistoruusu ’Ilo’.

2. Nyt tulevat uudet maut (ja violetit vihannekset!)

Oman ­ruoan kasvattaminen onnistuu aina vain paremmin myös parvekkeella ja pikkupatiolla, kun ruukkuviljelyyn tarkoitettujen hyötykasvilajikkeiden määrä lisääntyy. Jos olet jo oppinut viljelyn salat, nyt pääset kokeilemaan mitä eksoottisimpia lajeja, kuten vaikkapa durraa tai pesusienikurkkua. Myös marja- ja hedelmäkasvien valikoimat ovat Suomessa nyt suuremmat kuin kenties koskaan.

Jos tila uhkaa loppua pihalta tai parvekkeelta, kasvata satoa kerroksittain hyllyillä.
Hapankirsikka ’Shedraja’ (tai ’Schedraja’) on Venäjällä jalostettu lajike, joka on hiljattain saatu meille kaupalliseen lisäykseen. Runsas ja mehukas sato kypsyy aina VII-vyöhykkeellä saakka.
Violetit vihannekset ovat tämän vuoden hitti keittiöpuutarhassa. Haluaisitko kokeilla herkullista 'Chocolate Cherry' -tomaattia?

3. Kukkia, kukkia

Villin värikkäät, kukkakimppumaiset istutukset valtaavat alaa. Runsaskukkaisia perennoja ja kesäkukkia täydentävät sirot koristeheinät ja sarat, joista saa poimittua ryöppyävän koristekimaran myös sisälle maljakkoon.

Punakärsämöt ja hohdekukat ovat kukkakimpputyylin kuningattaria.
Säväyttävä yhdistelmä syntyy värien ja muotojen oikeasta rytmistä. Tässä hennon vaaleat hajulaukat kohoavat tumman ’Dulcis’-metsätyräkin ylle.
Syyshohdekukat antavat parastaan aurinkoisella paikalla läpäisevässä, mutta kosteutta pidättävässä maassa. ’Rauchtopas’ -lajikkeella on jännät kaksiväriset laitakukat.
Kommentoi »