Meidän Mökki

Vintin remontointi – huomioi nämä 6 asiaa, kun muutat ullakon asumiskäyttöön

Vintin remontointi – huomioi nämä 6 asiaa, kun muutat ullakon asumiskäyttöön
Vintin remontointi asumiskäyttöön on melko edullista, jos rakenteet eivät vaadi muutostöitä. Ennen remonttia kannattaa varmistua välipohjan kantavuudesta. Lämmöneristys lisää asumismukavuutta ja riittävä tuuletustila takaa ilman vaihtumisen.
Julkaistu: 22.3.2019

1. Tarkista yläpohjan kantavuus

Ensin on järkevää varmistua yläpohjan kantavuudesta. Ullakon lattiarakenne on usein arvoitus, sillä vanhoista taloista ei välttämättä ole tehty rakennekuvia. Hätäinen remontoiminen voi johtaa jopa lattian pettämiseen. Kannattaa siis avata välipohja, jotta näkee, mitä kaikkea lattia kätkee.

Tarvittaessa voi rakentaa välipohjaa vahvistavia pilareita alakertaan tai tukea rakennetta palkein ja kannattimin. Lisäksi yläpohjan ja katon rakenteet on oikaistava, jotta lattian teko ja katon levytys onnistuvat.

2. Sijoita portaat fiksusti

Portaita on hankala sijoittaa lähelle seiniä, sillä taitekatto tekee vintin reunoista matalat. Portaiden sijoittaminen keskelle lattiaa on sekin huono ratkaisu. Jos rakentaa suorat portaat, niihin on hyvä lisätä lepotaso. Näin askelmat voivat lähteä läheltä alakerran seinää ja nousta yläkerrassa hiukan keskempänä. Jos tila ei vaadi lämmityslaitteita, portaiden yläpäähän on syytä jättää suljettava lämpöeristetty luukku. Luukku estää tehokkaasti turhan lämpövirran pääsyn ullakolle.

3. Lisää asumismukavuutta lämmöneristyksellä

Jos ullakkotilan haluaa sopimaan ympärivuotiseen käyttöön, suurin huomio kiinnittyy lämmöneristykseen. Se parantaa asumismukavuutta myös vain kesäkäytössä olevissa mökeissä. Samalla saadaan vanhat eristeet, kuten sammal, turve, sahanpuru ja hiekka pois vaikka imuriauton avulla.

Lämmöneristys tulee ulkoseiniin, yläpohjaan ja vesikattorakenteen alapuolelle. Vintit ovat yleensä melko matalia tiloja ennen eristämistä mutta varsinkin sen jälkeen. Eristepaksuudesta ei voi tinkiä, sillä lämpö karkaa helposti yläpohjan kautta. Mahdollisimman tehokas ja vähän tilaa vievä eristysmateriaali on polyuretaanilevy, joka toimii myös höyrynsulkuna. Eristevilloja käytettäessä minimipaksuus on 100 milliä.

Lämpöeristykset on lisäksi varusteltava tuulensuojalla, jonka tehtävä on estää ilmavirtauksen jäähdyttävä vaikutus eristeessä.

4. Varaa riittävästi tuuletustilaa

Erittäin tärkeää on varata riittävä tuuletustila vanhan vesikaton ja uusien eristeiden välille. Jos ilma ei kierrä tarpeeksi uusien eristeiden takana, vaarana on kosteusvaurio.

5. Säilytä vanhan talon tunnelma

Kun muuttaa vanhan talon rakenteita, tunnelma ja historia eivät katoa mihinkään, kunhan jättää näkyviin alkuperäisiä puurakenteita, savupiippuja, lattian tasoeroja sekä katon vinoja muotoja. Aivan kaiken uudistaminen häivyttäisi uniikin tunnelman, jollaista uudessa talossa ei voi tavoittaa.

6. Selvitä lupa-asiat

Vintin remontointi asumiskäyttöön maksaa keskimäärin 700 euroa neliöltä, sillä perustuksia ei tarvita ja ulkokuori on valmis. Hinta nousee, jos välipohja on vahvistettava tai katto pitää korottaa. Tämä arvio on hyvin suuntaa-antava.

Myös rakennuslupa-asiat pitää selvittää etukäteen. Rakennusluvan tarve selviää kunnan rakennusvalvontatoimistosta.

Lähteet: Tuuma.net ja Puuinfo.fi

Kommentoi »