Kotivinkki

Mia Sumellin kärsimättömissä käsissä valmistuu iloisen kirjavia villasukkia – ”Värien ja kuvioiden yhdistely on loputon, ihana suo”

Mia Sumellin kärsimättömissä käsissä valmistuu iloisen kirjavia villasukkia – ”Värien ja kuvioiden yhdistely on loputon, ihana suo”
Villasukkabloggaaja Mia Sumell, 40, innostui sukunsa naisten tapaan käsitöistä jo nuorena. Kärsimättömälle sukat ovat sopivan kokoinen projekti. Mian sukille on ominaista runsas värien käyttö ja tunnistettavien kuvioiden yhdistely.
Julkaistu: 23.10.2020
"Olen aina tehnyt käsilläni. Suvussamme on taiteilijoita ja käsityöläisiä sekä isän että äidin puolella. Minulla oli parikymppisenä hiljainen kausi, mutta sieltä se intohimo kuitenkin puski. Neulomisen löysin uudelleen muutama vuosi sitten.
Minulle neulomisessa yhdistyvät luovuus, tietokoneosaaminen ja ehkä myös ohjeiden suunnittelussa tarvittava järjestelmällisyys. Siitä tuli nopeasti harrastus, jonka avulla onnistuin myös saamaan vähän lisätienestiä.
Mian suunnittelemat sukat tunnetaan nimellä SullaVikat, ja hänen sukka-aiheinen bloginsa löytyy osoitteesta Sullavikat.com. Korissa on Mian vuosien mittaan neulomia sukkia ja lapasia.
Syksyllä Mia jää opintovapaalle hotelli- ja ravintola-alalta ja alkaa opiskella media-alan ja kuvallisen ilmaisun perustutkintoa. ”Aion keskittyä ainakin valokuvaukseen. Haaveenani on julkaista joskus oma sukkakirja, johon olisin tehnyt kaiken suunnittelusta kuvaukseen.” Ilon sukat ovat yhdet Mian lemppareista.
Villasukkiin en ole vielä kyllästynyt. Sukat ja lapaset valmistuvat nopeasti verrattuna villapaitaan, joten ne ovat ykkösjuttu juuri nyt. Jos kärsivällisyyteni kasvaa, ehkä töiden koolle käy samoin.
Käsitöissä ihaninta on uuden oppiminen. Aina voi kehittyä. Sukan kantapäänkin voi tehdä monella tavalla. Värien ja kuvioiden yhdistäminen on loputon, ihana suo, josta en halua päästä pois.
Sukkani ovat kirjavia, mutta kotimme on varsin väritön.
Onkohan Simo ollut #kissasukkien mallina? Mia käytti aluksi paksuja lankoja, mutta nyt langat ovat ohentuneet. ”Työtä on enemmän, mutta ohuesta langasta voin suunnitella yksityiskohtaisempia kuvioita.”
#koalasukkien ohje on tulossa syksyllä ilmestyvään lasten sukkakirjaan. Nimissä on jo hashtagit valmiina, jotta sukkakuvat löytyvät helposti, kun neulojat jakavat niitä somessa.
#unelmasukissa yksisarviset laukkaavat peräkanaa. Liukuvärjätty lanka tuo sukkiin lisää eloa.
Sukilleni on ominaista runsas värien käyttö. Malleissani toistuvat usein samat kuviot, kuten sydämet. Jotkut tunnistavat sukkani tietynlaisesta kuvioiden yhdistelystä. Pyrin jatkuvasti opettelemaan uutta, joten tyyli on hienoisessa muutoksessa koko ajan. Kun olen tehnyt monta kirjoneulemallia, tekeekin jo mieli pitsiä tai palmikkoa.
Vaikka sukkani ovat kirjavia, kotimme on varsin väritön. Kodin eleettömyys sopii minulle. Muuten minulta menisi ihan tuhottomasti aikaa, kun jatkuvasti venkslaisin verhoja ja sohvatyynyjä. Nyt voin suunnata värienergiani neulemalleihin.
Käsitöissä ihaninta on uuden oppiminen. Aina voi kehittyä.
Vaikka sukkakirjan ohjeet ovat lasten koossa, niitä on helppo soveltaa myös isompaan jalkaan. #hiirisukkien vartta koristavat viiksekkäät vipeltäjät, ja terä on kuin reikäjuusto.
”En ole yltiöromantikko, mutta #pöllösukkien murrettu vaaleanpunainen vetoaa minuun erityisesti.”
Perustin kolme vuotta sitten SukkaSirkus-Facebook-ryhmän, jossa on nyt reilut 14 000 jäsentä. Siellä voi jakaa kuvia malleillani neulotuista sukista ja lapasista. Ryhmässä julkaistaan myös porukkaneulontaohjeita, joita kutsun nimellä Pätkis. Samat ohjeet löytyvät myös blogistani.
Pätkikseen osallistuminen ei maksa mitään, ja ohjeen saa Pätkiksen loputtua ilmaiseksi hetken aikaa. Myöhemmin sen voi hankkia nettisivujen shopista pientä korvausta vastaan.
Syksyllä ilmestyy kaksi sukkakirjaa, joissa olen mukana. Hyvän mielen villasukat lapsille teen yhdessä Sanna Wikströmin kanssa. Toinen teos on Suuri suomalainen toivesukkakirja – pitkät sukat. Mukaan on pyydetty kymmenen neulesuunnittelijaa, joilta kultakin on kolme mallia.”
Keväällä koti pursusi villasukkia, kun pari toisensa jälkeen valmistui tuleviin kirjoihin. Nyt sukat on pinottu siististi laatikoihin. Cornish rex -kissa Simo viihtyy siellä missä Miakin.
Kun Mia neuloi #kissasukat ohuesta langasta ja pienillä puikoilla, niistä tuli taaperokokoiset.

Kurkkaa nämä Mian suunnittelemat villasukkaohjeet!

Polvimittaiset Kääty-sukat neulotaan kahdella värillä, joten näyttävä kirjoneule valmistuu helposti.
Sarah-sullavikat-sukissa pitsiresori yhdistetään palmikoihin ja kirjoneuleeseen.
Taru-sullavikat-sukissa ihastuttavat herkulliset jäätelövärit, jota maustetaan ripauksella tummanliilaa.
Kommentoi »