Sukat kuin koru! Kääty-sukat näyttävät haastavilta, mutta onnistuvat aloittelevaltakin kirjoneulojalta – neulo omasi Mia Sumellin ohjeella
Tee itse
Sukat kuin koru! Kääty-sukat näyttävät haastavilta, mutta onnistuvat aloittelevaltakin kirjoneulojalta – neulo omasi Mia Sumellin ohjeella
Mia Sumellin polvimittaiset Kääty-sukat ovat nimensä mukaisesti arvokas asuste. Vaikka kahdella värillä neulottava kirjoneule vie aikaa, kokemattomankin kirjoneulojan on helppo pysyä kuviossa mukana. Upea lopputulos on kaiken käytetyn ajan arvoinen.
23.10.2020
 |
Kotivinkki

Koko: 38–39.

Kääty-sukat – tarvikkeet:

  • Novita 7 Veljestä lankaa 110 g sävyssä keltainen (kuvio), ja 120 g sävyssä valkoinen (pohja) tai vastaavaa lankaa jonka vahvuus on 50 g/100 m
  • 3 mm sukkapuikot.

Tiheys: 24 silmukkaa ja 28 kerrosta/ 10 cm.

Kääty-sukat neulotaan näin

Luo 70 silmukkaa valkoisella, jaa ne neljälle puikolle ja yhdistä suljetuksi neuleeksi.

Neulo kaavio 1.

Kaavio 1.

Neulo kaavio 2. Huomaa lisäykset ensimmäisellä kerroksella. Jaa silmukat 20/20/20/19. Jaa silmukat uudelleen kerroksella 60 14/14/14/13.

Kaavio 2. Voit myös ladata kaavion ohjeen lopusta pdf-tiedostona, jolloin näet merkit suurempina.

Kun olet neulonut kaavion 2, katkaise valkoinen lanka ja jatka kantapää keltaisella. Neulo puikon 1 silmukat puikolle 4. Käännä työ ja neulo nurin 27 silmukkaa.

Käännä työ. Neulo kantapää kaavion 3 mukaan.

Kaavio 3, kantapää. Voit myös ladata kaavion ohjeen lopusta pdf-tiedostona, jolloin näet merkit suurempina.

Kantapään kaavio neulotaan tasona. Käännöksen kohdalla kääntymiskohta on merkattu punaisella pystyviivalla. Voit neuloa myös sanallisen ohjeen mukaan näin:

Kantalappu neulotaan 27 silmukalla ristiin vahvistettua neuletta. Neulo reunoissa aina kaksi oikein.

1. krs. (oikea puoli): 2 oikein, *nosta silmukka neulomatta, 1 oikein*. Toista *–*, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo kaksi viimeistä silmukkaa oikein. Käännä työ.

2. krs. (nurja puoli): 2 oikein, 23 nurin, 2 oikein. Käännä työ.

3. krs. (oikea puoli): 2 oikein, *1 oikein, nosta silmukka neulomatta*. Toista *–*, kunnes jäljellä on 2 silmukkaa. Neulo kaksi viimeistä silmukkaa oikein. Käännä työ.

4. krs. (nurja puoli): 2 oikein, 23 nurin, 2 oikein. Käännä työ.

Toista näitä neljää kerrosta, kunnes kantalapun korkeus on 26 kerrosta ja olet viimeiseksi neulonut nurjan kerroksen. Aloita käännös neulomalla 9 silmukkaa oikein. Jatka kantalapun vahvistettua neulosta 8 silmukan verran ja tee SSK. Käännä työ.

Nosta silmukka nurin neulomatta ja neulo 7 silmukkaa nurin. Neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ. Nosta silmukka neulomatta ja jatka vahvistettua neulosta 7 silmukan verran ja tee SSK. Käännä työ. Nosta silmukka nurin neulomatta ja neulo nurin 7 silmukkaa. Neulo kaksi seuraavaa silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ. Jatka näin kantapohjan kavennuksia, kunnes olet kaventanut pois silmukat molemmilta sivuilta ja jäljellä on keskimmäiset 9 silmukkaa.

Neulo jalkaterä näin: Kun olet neulonut kaavion 3, poimi molemmilta sivuilta 14 silmukkaa. Neulo 3 silmukkaa oikein ja vielä kaksi silmukkaa oikein yhteen. Nyt aloituskohta on sukan pohjassa ja silmukoita on 64. Jaa silmukat 16/16/16/16.

Neulo kaavio 4. Kun olet neulonut kaavion, sinulla on puikoilla 50 silmukkaa. Jatka valkoisella, kunnes pikkuvarvas peittyy. Jaa silmukat 13/12/13/12.

Kaavio 4. Voit myös ladata kaavion ohjeen lopusta pdf-tiedostona, jolloin näet merkit suurempina.

Kun pikkuvarvas peittyy, tee kavennukset seuraavasti joka toisella kerroksella: 1. ja 3 puikon lopussa neulo kolmanneksi ja toiseksi viimeiset silmukat oikein yhteen. Neulo viimeinen silmukka oikein. 2. ja 4. puikon alussa neulo yksi oikein ja tee SSK.

Kun silmukoita on jäljellä 8/7/8/7, jatka kavennuksia joka kerroksella. Kun silmukoita on jäljellä 5/4/5/4, katkaise lanka ja vedä se loppujen silmukoiden läpi. Päättele.

Vinkki!

Voit käyttää myös muuta vastaavaa lankaa. Esimerkiksi Kaupunkilangan Kivijalka sopii hyvin malliin.

Ohjetiedustelut: Mia Sumell, Instagram: @sullavikat ja sullavikat.com

1 kommentti