Kotivinkki

Villaneuleen hoito

Laadukkaaseen villaneuleeseen kannattaa satsata. Villapaita kestää käytössä pitkään, kun hoidat sitä oiken.
Kuvat Riikka Kantinkoski

Näin hoidat villaneuleen

1 Tuuleta villaneule raikkaassa ilmassa. Jos vaate tarvitsee pesua, käytä villalle tarkoitettuja, laadukkaita pesuaineita. Tarkista pesuohje: villan voi pestä käsin ja koneella.

2   Pese neule ennen pitkäaikaista säilytystä. Säilytä puhdas villavaate tuhoeläimiltä suojassa suljettavassa pussissa. Älä roikuta villaneuleita pitkään henkarilla, sillä se venyy. 

3  Poista nukka kashmir-kammalla. Älä käytä nukkakonetta, se rikkoo neuleen. Nukka on lyhyttä kuidunpätkää, joka nousee neuleen pintaan. Nukka kannattaa poistaa heti. Ajan myötä nukkaantuminen vähenee. 

4 Jos vaate menettää muotonsa, höyrytä neuleen pinta silitysraudalla. Varo neuleen hankautumista karkeisiin ja epätasaisiin materiaaleihin. Laukun hihna aiheuttaa helposti nukkaantumista. 

Asiantuntijana Anni Arela Arelalta. 

Villa: materiaaliopas

•Villa on älykäs materiaali: se siirtää kosteutta, hengittää, viilentää ja lämmittää. Se myös sulkee suomunsa sateella. 

•Kalliit kashmirvillaneuleet on neulottu muotoonsa pitkäkuituisesta langasta. Kashmir on atooppiselle iholle hyvä, pehmeä materiaali, joka ei kutita. Villa, angora ja mohair kutittavat herkästi.  

• Säilö huolella. Villa on tuholaisten herkkua. 

Villaneuleen ostajan vinkit

Neuletakit sopivat kerrospukeutujalle, ja neuleen voi asustaa vaikka irtokauluksilla. Aidot materiaalit maksavat aina moninkertaisesti enemmän kuin keinokuidut. Lue tuoteseloste huolella ja tarkista hoito-ohjeet. Laadukas villaneule kestää vuosia ja on helppo kierrättää. 

Kotivinkki 21/2013

Katso myös:

Julkaistu: 13.12.2013
Kommentoi »