Nuoren perheen iso unelma – Iidan ja Villen asuntomessutalo on puurakentamisen taidonnäyte
Rakenna ja remontoi
Nuoren perheen iso unelma – Iidan ja Villen asuntomessutalo on puurakentamisen taidonnäyte
Kouvolan asuntomessualueelle rakennettu Villa Element on nimensä mukaisesti rakennettu kolmesta moduulista. Iida Rajamäki ja Ville Tikkanen muuttavat 56 neliön kerrostaloasunnosta uuteen avaraan kotiin.
Julkaistu 10.7.2019
Meidän Talo
Tontilla ei ole yhtään hukkatilaa. Jokainen neliö on toteutettu tarkasti pihasuunnittelijan ohjeiden mukaan. Pihan silmiinpistävimmät elementit ovat istutuksia reunustavat massiiviset graniittipaadet.

Kouvolan asuntomessujen avajaisiin on vielä aikaa. Työt ovat kiireisimmillään. Naulaimet tussahtelevat, sirkkelit ulisevat, rälläkät rääkyvät. Rakennuspölyä. Keltaisia ja valkoisia kypäriä.

Rantakortteli näyttää yhdeltä isolta rakennustyömaalta, mitä se onkin. Kävellessä tontin rajalta Villa Elementin (kohde 5) etuovelle joutuu väistelemään sorakasoja, graniittipalkkeja ja viemäriputkia. Niinpä hämmästys on suuri, kun astuu sisään siistiin, lähes valmiilta näyttävään asuntoon. Tämä on moduulirakentamisen erityispiirre. Talon runko ja sisätilat tehtiin lähes valmiiksi jo talotehtaalla.

Talo kuljetettiin suoraan teräspalkkiperustusten päälle kolmessa osassa. Itse talo tuotiin kahdessa osassa, autotalli ja miesluola oli kolmas moduuli.

Kun moduulit oli nostettu paikoilleen, osat kiinnitettiin yhteen. Samalla kytkettiin vedet, sähköt ja viemärit. Sitten talo olikin liki asuttavassa kunnossa. Keittiökalusteetkin olivat valmiina paikoillaan.

Keittiösaareke oli sekä Iidan että Villen ehdoton vaatimus. Saarekkeen pitkillä sivuilla on runsaasti kaappitilaa. Induktiolieden yhteydessä on alaspäin imevä liesituuletin. Iida ei halunnut mitään pömpeliä katosta roikkumaan.
Uuniseppien Arctica-takka oli yksi harvoista kiinteistä kalusteista, jotka asennettiin vasta paikan päällä. Leivinuuni on Villeä varten. Hän on luvannut opetella leipomaan. Kalusteet ovat Iidan ja Villen omaan kotiinsa hankkimia, eivät messurekvisiittaa.
Olohuoneen pystyikkunan takaa pilkistää ulkoporeallas. Iidakin uskoo jo, että sille löytyy käyttöä. Tarkoitus on porekylpeä kesät talvet.
Miia, Ville ja Iida pääsevät muuttamaan uuteen taloonsa heti asuntomessujen jälkeen.

Asuntomessujen nuoret rakentajat, Iida Rajamäki ja Ville Tikkanen, eivät oikein vielä osaa ajatella, että tämä todella on heidän uusi kotinsa. He ovat asuneet seitsemisen vuotta 56 neliön kerrostaloasunnossa, joten uuden kodin avaruus häkellyttää. Talossa on asuinneliöitä 135.

Pian viisi vuotta täyttävä vikkeläkinttuinen Miia-tytär sitä vastoin osaa iloita avarasta tilasta. Ja uusista jännistä leikkipaikoista. Veli-vaari on luvannut rakentaa Miialle puumajan takapihalle. Siitä on toistaiseksi valmiina vasta puunrungon ja terassin väliin pingotettu riippusilta, mutta jo sen kokeileminen aiheutti Miialle 15 minuutin kikatuskohtauksen.

Iida katselee tyttärensä peuhaamista ja miettii ajan kulumista.

– Kyllä minulla on omakotitalo ollut mielessä koko ajan, että jossain kohtaa elämää sitten. Ja tässä ollaan.

Villa Element lämpiää kaukolämmöllä, joka tuotetaan viljapölyä polttamalla.

Ville kertoo, miten koti löytyi:

– Kävin katsomassa muutamaa taloa. Lähinnä rintamamiestaloja. Myöhemmin, kun oltiin isän kanssa saunassa, hän ehdotti, että mitä jos rakentaisimme tänne.

Ehdotus ei ollut mitenkään löylynlyömä, sillä Villen isä, rakennusneuvos Veli Hyyryläinen, on puutalotehdas Elementit-E Oy:n toimitusjohtaja ja pääomistaja.

– Mietin, että onkohan minulla varaa sellaiseen. Isä sanoi, että eiköhän se onnistu. Ilmeisesti pääsemme sellaiseen diiliin, että pystyn elämäni aikana maksamaan sen. Vähän pienemmän budjetin taloa kyllä alkuun ajateltiin, kertoo Ville.

Tiilikuviointi jatkuu Iidan ja Villen makuuhuoneessa.
Miian vaaleanpunainen huone on ainoa, jonka seiniä on tapetoitu.

Kun Ville ja Iida saivat varmistettua hyvän tontin lähes joen rannalta, Veli Hyyryläinen pani töpinäksi. Hän neuvotteli sopimuksen Kymenlaakson ammattikorkeakoulun ja Kouvolan seudun ammattiopiston kanssa. Mukaan tulivat talonrakennus, talotekniikka, sisustusarkkitehtuuri, energiatekniikka, pintakäsittely, sähköala ja liiketalous. Opiskelijoille annettiin käytännönläheiset kurssitavoitteet ja tehtävä: suunnitellaan kunkin oppiaineen mukaiset työt Kouvolan asuntomessujen kohteeseen 5.

– Koska kyseessä oli oikea projekti, eikä mikään keksitty opintotehtävä, porukka oli tosi innostunut tekemään, Ville kertoo.

Itse talon suunnittelussa Iida ja Ville antoivat arkkitehti Päivi Kasuriselle varsin vapaat kädet.

Ulkona on lunta, räntää ja jäätä, kun Villa Elementin ensimmäinen elementti valmistuu talotehtaalla, kuivissa ja lämpimissä sisätiloissa.
Oli kaunis kevätpäivä, kun talon elementit kuljetettiin tontille. Kuivaketjun varmistamiseksi elementit oli kuitenkin pressutettu ja muovitettu kuljetuksen ajaksi.
Villa Element on rakennettu kolmesta elementistä. 24 000 kiloa painava moduuli siirtyi nosturilla millintarkasti oikealle paikalle. Kun kaikki elementit oli nostettu paikoilleen, osat kiinnitettiin yhteen.

– Lähinnä halusimme toteuttaa omia unelmiamme kuten Iidan vaatehuoneen ja oman ”miesluolani”. Toivoimme myös keittiösaareketta ja takkaa. Arkkitehdit sitten piirsivät.

Iida toivoi alun perin makuuhuoneen seinään ja olohuoneeseen aitoa tiiltä.

– Mutta rakenteet eivät olisi kestäneet, kuulemma. Ja se olisi sotinut tätä kokopuista konseptia vastaan. Onneksi löytyi vaihtoehto. Tämä on äärettömän hyvä.

Talon jokaisella sivulla on puuterassille avautuva ovi.

Iida tarkoittaa sisäverhouselementtien kuviointia. 21-millisestä CLT-liimapuulevystä pystytetyt seinät ovat osa talon kantavaa rakennetta. Keittiössä ja aikuisten makuuhuoneessa kuusilevyjen päälle on asennettu laudoitus, johon on jyrsitty tiilikuviointi.

– Nyt näkyy, että tämä on tosiaan puuta. Jos olisi maalattu seinät mattavalkoisiksi, niitä ei erottaisi kipsilevystä, Ville toteaa.

Levyjen pintaan on lisäksi telattu väritön palosuoja sekä likaa hylkivä pinnoite. CLT-levy itsessäänkin on monissa tutkimuksissa ja testeissä todettu erittäin palonkestäväksi. Levy ei leimahda liekkeihin vaan hiiltyy paikallisesti äärimmäisessä kuumuudessa. Hiiltyminen suojaa levyn sisempiä kerroksia eristeen tavoin.

Autotallin yhteyteen on rakennettu Villen ”mieslastenhuone”. Sen sisustukseen on haettu mietoa äijämäisyyttä.
Talo suunniteltiin niin, että kaikki märkätilat ovat ensimmäisessä moduulissa. Eteisaulan wc on puolittainen poikkeus säännöstä.
Sauna on Villen isän suunnittelema. ”Mie en saanut puuttua asiaan. Onneksi tykkään tästä”, Ville kertoo. Saunan seinät on pintapoltettu tummiksi.

Iida ja Ville myöntävät auliisti tietävänsä rakentamisesta hyvin vähän.

– Mitä nyt Ville on joskus ollut Elementit E:llä villoittamassa, ja minä olen ollut siellä siistijänä, Iida kertoo.

– Siinä on muuten yksi syy, miksi uusi talo oli erittäin hyvä ratkaisu, Ville keksii.

– Jos olisin hankkinut rintamamiestalon, heti ensimmäisessä remontissa olisi ollut peukalo suussa.

Villa Elementin jokaisella sivulla on terassi, länsi- ja pohjoispuolen terassit on katettu. Pohjoisen terassin vieressä on osin katettu ulkoporeallas. Se oli Villen idea tyyliin ”mutta kun mä haluun!”

Vähän vastaavalla tavalla vesikalustettiin pesuhuonetta. Ville muistaa:

– Iida halusi sinne tassuammeen, ja minä olin sitä mieltä, että se on aivan turha kapistus. Päädyttiin sitten kompromissiin ja hankittiin se amme.

Eteisaulan seinää koristava puumosaiikki katkaisee mukavalla tavalla pitkän, paljaan seinän.
Kuviolevy on saman valmistajan tekemä kuin toisten huoneiden seiniä koristavat tiilikuviot.

Tältä näyttää Villa Elementin pohjapiirros

Kommentoi »