Viiniköynnöksen leikkaus
Piha ja puutarha
Viiniköynnöksen leikkaus
Viiniköynnös kannattaa leikata lepotilaisena kevättalvella. Kunnostus- eli kesäleikkaus kasvattaa satoikäisen kasvin rypäleiden kokoa.
  • Viiniköynnös on voimakaskasvuinen laji. Lähes kaikista silmuista kehittyy versot, jotka kasvavat kesän aikana jopa metrejä. Leikkaamaton taimi tuottaa pieniä ja heikkolaatuisia rypäleitä.
  • Paras leikkausaika on aikaisin kevättalvella, jolloin köynnös on syvässä lepotilassa eivätkä silmut ole vielä pullistuneet. Kun lepotila purkautuu, puutuneiden versojen katkaiseminen aiheuttaa nestevuotoa.
  • Kesäleikkaukset edistävät sadon kypsymistä. Leikkaa satoa kantava verso, kun rypäleet ovat noin sentin kokoisia. Jätä satoversoihin vain pari lehteä tertun jälkeen.
  • Muovihuoneessa kasvava viiniköynnös vaatii versokasvun rajoittamista kasvukaudella. Poista liiat ja tyveltä kasvavat versot sekä piiskamaiset vesiversot.

Sateenvarjomallin leikkaaminen

Sateenvarjomalli on pohjoisamerikkalaisten lajikkeiden yleisin leikkaustapa. Satoa voi odottaa 4–5 vuoden kuluttua istutuksesta. Ensimmäisten vuosien leikkaukset vahvistavat taimen juuristoa ja päärunkoja.

1. Kasvata ensimmäisten vuosien aikana köynnökselle 2–3 rankaa eli pitkää pystyversoa.

2. Typistä ne 1–1,4 metrin korkeudelta. Poista kaikki T-haaran alapuolelta lähtevät versot, ellet halua kasvattaa köynnökselle uutta rankaa. Kun köynnös lähtee kasvuun, se kasvattaa tyveltä ja rangasta vesiversoja. Repäise ne irti pieninä jo heti alkukesästä.

3. Kasvata päärankoihin sivurangat, jolloin köynnös muistuttaa T-kirjainta. Näistä sivuhaaroista kehittyvät vuosittain satoa tuottavat versot.

4. Jätä kevätleikkauksessa kuhunkin sivurankaan vain 1–3 edellisen kesän aikana kasvanutta versoa. Lyhennä versoja ja jätä niihin vain 7–8 silmua. Silmuista kasvaa kesän satoversot. Jätä edellisten versojen lisäksi sivurankaan pari versontappia ja typistä ne 2–3 silmun takaa. Niistä kasvavat seuraavan vuoden satoversot. Typistä heikoimmat versot kokonaan pois.

Satoikäinen viiniköynnös ennen leikkaamista

Poista kaikki T-haaran alapuolelta lähtevät versot, ellet halua kasvattaa köynnökselle uutta rankaa. Kun köynnös lähtee kasvuun, se kasvattaa tyveltä ja rangasta vesiversoja. Repäise ne irti pieninä jo heti alkukesästä.

Satoikäinen viiniköynnös leikkaamisen jälkeen

Leikkaa viiniköynnös niin voimakkaasti, että siihen jää kaikkiaan vain 60–70 silmua. Jos lajike on voimakaskasvuinen, jätä silmuja vieläkin vähemmän. Sateenvarjomallin mukaan leikattu köynnös näyttää keväisin T-kirjaimelta ja loppukesällä sateenvarjolta.

Lähde: Saario, Meeri, Kotipuutarhan marjat ja hedelmät, Tammi (2008)

Lue lisää:

Kommentoi »