Vierassänky – valintaopas
Sisustus
Vierassänky – valintaopas
Hyvä vierassänky ilahduttaa yökylään tulijoita. Parhaat varasängyt muokkautuvat tarpeen mukaan ja kätkevät sisälleen säilytystilaa.
Kuvat

12.7.2016
 |
Avotakka

Käyttö

Kaipaatko vieraille nukkumispaikkaa, joka toimii päivällä sohvana tai säilytystilana – vai riittääkö pelkkä satunnainen vierasvara? Kuinka usein ja kuinka monelle hengelle petipaikkoja tarvitaan? Jos vierassänkyä käytetään vain pari kertaa vuodessa ja tila on ahdas, on tilapäinen sänky toimivin ratkaisu. Pumpattava ilmapatja, rullattava patja tai kokoontaitettava metallirunkoinen vierassänky on helppo varastoida.

Malli

Vierassänkyä ei tarvitse aina piilottaa varastoon, sillä se voi olla osa muuta sisustusta. Vuodesohvalle, sohvasängylle ja vuodetuolille löytyy käyttöä ympäri vuorokauden. Voit myös naamioida perinteisen laverin tai ilmeettömän runkopatjan isoilla tyynyillä houkuttelevaksi sohvaksi. Jos olet hankkimassa vuodesohvaa, testaa kuinka helposti vuoteen saa avattua ja suljettua ja kuinka hyvä siinä on nukkua. Vuodesohvat ovat rakenteensa takia usein tavanomaista kovempia istua. Todellinen tilansäästäjä on päiväksi seinälle nostettava kaappisänky.

Koko

Nukkumisen kannalta käytännöllisimmän kokoisia ovat yleensä sohvasängyt, jotka ovat lähes poikkeuksetta 80 senttiä leveitä ja joista saa levitettynä normaalimittaisen parivuoteen. Vuodesohvissa on kahdelle hengelle nukkumatilaa niukemmin: sängyn leveys on useimmiten 120–140 senttiä.

Pieneen tilaan käy parhaiten kahdenistuttava vuodesohva tai vuodetuoli. Lasten varavuoteeksi sopii mitoiltaan esimerkiksi sohvasängyn säilytyslaatikko. Monesti sohvasängyt ovat istumakorkeudeltaan normaalia sohvaa korkeampia, etenkin jos rungon päällä säilytetään useita patjoja.

Patja

Hyvä patja tukee nukkujaa päästä varpaisiin niin, että selkäranka pysyy suorana eikä mikään paina. Useimpien varasänkyjen patjat ovat vaahtomuovia, jonka paksuus lisää nukkumismukavuutta. Vuodesohvassa on huomattavasti parempi nukkua, kun vuoteen päälle hankkii laadukkaan sijauspatjan. Vieraskäytössä olevan patjan käyttöikä pitenee hyvällä huolenpidolla: sitä kannattaa tuulettaa säännöllisesti ja säilyttää kuivassa tilassa pölyltä ja hajuilta suojattuna.

Hinta

Ilmapatjan saa edullisimmillaan muutamalla kympillä. Jatkuvampaan käyttöön tarkoitettujen lisävuoteiden hinta näkyy ennen kaikkea kestävyydessä ja laadussa. Kiinnitä huomiota materiaaleihin. Täyspuu ja paksu vaneri kestävät kauemmin kuin lastulevy tai kalustelevy. Ne voi myös hioa ja käsitellä uudestaan. Vuodesohvien osalta hintaan vaikuttaa myös valittu verhoilukangas sekä mekanismi, joka kestää käyttöä. Laatuun kannattaa satsata.

Lue lisää:

Kommentoi »