Tee tupaan nätti sohvasänky
Tee itse
Tee tupaan nätti sohvasänky
Vanhaa aikaa henkivä sohvasänky rakennetaan vanhoista hirsistä. Sohvasängyn pidemmälle sivulle mahtuu täysikokoinen patja nukkumista varten.
Julkaistu 13.5.2015
Meidän Mökki

Valmiiksi puhdistettuja hirsiä saa varaosapankeista tai niitä voi kysellä myös purkutuomion alle joutuneiden latojen, riihien ja saunojen omistajilta. Puhdistetut hirret muodostavat kantavan rungon rakennelmalle, joka on päivällä sohva ja tarvittaessa sänky. Tarvitset runkoa varten neljä puhdistettua ja valmiiseen mittaan katkaistua hirttä. Jalkoja tulee kolme, jotka kantavat lattiaa kohden tulevaa painoa.

Pitkien hirsien pituus on lyhyemmällä sivulla 132 senttiä ja pidemmällä 142 senttiä. Näin pidemmälle sivulle mahtuu täysipituinen patja ja sänkysohvalla voi hyvin nukkuakin. Voit tietenkin tehdä kalusteen myös omilla mitoilla. Sohvan syvyys määrää lyhyiden hirsien mitan, joka on ohjeessa 73 senttiä. Korkeus on 45 senttiä. Saat leikkautettua patjat valmiiseen mittaan vaahtomuovia myyvistä liikkeistä. Yhtä hyvin toimivat patjat, jotka leikataan rullapatjoista itse oikeaan mittaan.

Tarvikkeet:

  • moottorisaha tai käsisaha, käsisirkkeliäkin voi käyttää
  • pitkä vatupassi ja ruuvinväännin
  • mitta ja kynä
  • ruuvit 5 × 100 mm hirsien ja rimojen kiinnittämiseen, 20 kpl
  • ruuvit 3 × 40 mm pohjalautojen kiinnittämiseen, 44 kpl
  • hiomapaperi 80
  • vanhoja hirsiä 132 cm, 142 cm, 73 cm (2 kpl) ja 30 cm (3 kpl)
  • pohjalaudaksi höylälautaa 20 × 95 mm, 15 m
  • kannatusrimaa 50 × 50 mm, 7 m
  • patjat valmispatjoista itse leikattuna, 2 kpl.

Tarvikkeet yhteensä noin 100 euroa.

Ohjeet sohvasängyn tekoon

1. Sahaa 142 cm:n, 132 cm:n sekä kaksi 73 cm:n hirttä. Sahaa sitten lyhyiden ja pitkien hirsien toisiin päihin 45 asteen kulma. Näin muodostuvat sängyn ulkonurkat. Sahaa seuraavaksi kolme 30 cm:n mittaista hirrenpätkää jaloiksi. Viimeistele katkaistut hirsien päät hiomapaperilla.

2. Kasaa hirsikehikko ruuveilla ja ruuvaa hirret seinään. Käytä apuna ruuvinväännintä. Asettele hirsikehikon tueksi valmiiksi katkaistut jalat. Kiinnitä nekin ruuveilla runkoon. Voit käyttää hirsien seinään kiinnittämisessä apuna myös naulauskulmia.
3. Katkaise pohjalaudat sopivan mittaisiksi sahan tai käsisirkkelin avulla. Sohvasänkyä varten kannattaa varata lautatavaraa 15 metriä. Määrässä on jo huomioitu hukkatavara.
4. Katkaise rimat sopiviksi. Mittaa oikea pituus seinästä ja hirsien sisäpuolilta. Ruuvaa kiinnitysrimat seinään koko matkalle ja hirsirungon pitkille sivuille. Käytä apuna vatupassia suorien linjojen takaamiseksi.
5. Ruuvaa valmiiksi katkaistut pohjalaudat kiinnitysrimoihin. Käy lautojen päät läpi hiomapaperilla ennen asennusta.
6. Jätä pohjalautojen väleihin tyhjää tilaa 5 cm. Mökin lämpötilavaihteluiden vuoksi on tärkeää huomioida alapuolelta tapahtuva tuuletus.
Kommentoi »