Varsikukkakaali on kevään rapsakoin uutuus – katso Maku-toimituksen 5 vastustamatonta resepti-ideaa!
Ruoka
Varsikukkakaali on kevään rapsakoin uutuus – katso Maku-toimituksen 5 vastustamatonta resepti-ideaa!
Superkaunis varsikukkakaali on tämän kevään trendikasvis. Maku-toimitus testasi uuden herkun ja hullaantui sen helppoudesta.

Vihannesosastolla kannattaa olla nyt tarkkana, sillä sieltä voi löytää uuden rakkauden, varsikukkakaalin. Varsikukkakaali eli englanniksi biancoli, fioretto tai sweet sprouting cauliflower on suositun ja vihreän varsiparsakaalin eli broccolinin uusi blondi kaveri.

Heti kun bongasimme uutuuden lähikaupassa, ostimme Maku-toimitukseen neljä paketillista Fiorina-merkkistä uutuutta ja ryhdyimme testipuuhiin.

Mutta miltä varsikukkakaali sitten maistuu? Kaunotar muistuttaa maultaan vähän vihreää kaveriaan varsiparsakaalia. Raikkaassa ja makeassa maussa on kukkakaalin vivahde, mutta ei kaalimaista terävää aromia. Mieto varsikukkakaali toimii hyvin raakanakin salaatissa, ja koska siinä ei ole liian voimakasta kaalimaisuutta, se maistuu varmasti myös niille, jotka eivät rakasta kaalia. Parasta varsikukkakaalissa on sen koukuttavan rouskuva rakenne. Kasvista kannattaa siis kypsentää vain minuutteja, ettei se muutu liian pehmeäksi.

Varsikukkakaalia voi käyttää ruoanlaitossa samoissa resepteissä kuin varsiparsakaalia. Hoikka kasvis sopii myös moneen paikkaan, mihin parsakin: grilliin, uuniin, salaattiin, tai nopeasti keitettynä kastikkeen tai voisulan kanssa syötäväksi. Varsikukkakaali kypsyy tosi nopeasti, joten se sopii loistavasti arki-illan kokkailuihin. Kasvis on niin kaunis, että emme ainakaan ensimmäisillä kokeilukerroilla raaskineet piilottaa sitä piirakoihin, vaan nostimme uutuuden aterian paraatipaikalle. Katso alta, mitä herkkuja kasviksesta kehittelimme!

Petran keväisen kasvispellin kruunaa fetajuusto.

Toimittajamme Petra paahtoi varsikukkakaalit broccolinin, kirsikkatomaattien ja parsan kanssa uunissa. Kasvikset pellille, päälle loraus oliiviöljyä, rouhittua pippuria, suolaa, sitruunankuorta ja murusteltua fetaa. Siinä on vartissa valmis uunilohen kaveri! Uunissa paahtaen nuput muuttuvat hurmaavan rapeiksi.

Satun paahdetut parmesaanikasvikset naposteltiin sellaisenaan.

Innokkaana kasvisten paahtajana tunnettu päätoimittajamme Satu tietenkin paahtoi varsikukkakaalin uunissa. Kasvikset saivat ylleen kevyesti oliiviöljyä, suolaa ja pippuria, jonka jälkeen ne käväisivät 200-asteisessa uunissa kuuden minuutin ajan. Näin lyhyessä ajassa varret säilyivät napakoina ja nuput saivat aavistuksen verran väriä. Uunista ottamisen jälkeen varsikukkakaalit saivat ylleen avokätisesti parmesaania ja ne herkuteltiin sellaisenaan suoraan pelliltä. Lopputulos oli todellinen menestys perheen pienimpien keskuudessa, sillä paahdetut kasvikset saivat arviokseen hyväksyvästi ylös nousevan peukalon ja "litää, litää" -huutoja.

Uura ihastui höyrytettyihin varsikukkakaaleihin.

Toimituspäällikkömme Uura päätyi kypsentämään kasviskaunottaren höyryttämällä. Ihanan simppeli annos on nopeasti valmis: varsikukkakaaleja ja broccolineja höyrytetään 7 minuuttia ja päälle raastetaan makeuden vastapainoksi parmesaania.

Jasmin ylensi varsikukkakaalin annoksen keskipisteeksi.

Myös toimittajamme Jasmin ryhtyi kasviksen kanssa paahtamispuuhiin. Pellille päätyi varsikukkakaalin lisäksi myös varsiparsakaalia, lehtikaalia ja parsaa. Kasvikset maustettiin suolalla, pippurilla, rypsiöljyllä ja sitruunamehulla ja niitä paahdettiin uunissa 7 minuutin ajan. Lautaselle kasvisten kaveriksi päätyi myös mansikoita, paistettua vuohenjuustoa, ituja ja reilu loraus balsamicosiirappia.

Tämä salaatti valmistuu ilman uunia!

Koska paketista jäi vielä yli, päätyivät loput varsikukkakaalit paistumaan pannulle samojen kaverusten eli parsan ja broccolinin kera. Voissa paistetut ja sumakilla sekä suolalla maustetut kasvikset maistuivat ihanalta fetajuuston, omenan ja hummuksen kera.

Varsikukkakaali on vielä sen verran tuore tapaus, että sitä voi joutua metsästämään. S-ryhmän kaupoissa sitä ei ole vielä saatavilla. Keskolla on ainakin huhti–toukokuun ajan valikoimissaan espanjasta tuotu mix-pakkaus, jossa on Fiorina-varsikukkakaalia ja Bellaverde-varsiparsakaalia, mutta sitä löytyy toistaiseksi vain osasta kaupoista. Jos varsikukkakaalia ei löydy omasta lähikaupasta, toive herkun tilaamisesta kannattaa kertoa henkilökunnalle.

Jos siis bongaat jossakin paketillisen varsikukkakaalia, suosittelemme nappaamaan sen kärryyn ja nopeasti. Kasvis herätti meissä sen luokan innostuksen, että ryhdyimme toimituksessa jo googlailemaan varsikukkakaalin siemeniä ja pikkelöintireseptejä. Grillatut tai kevyesti paneroidut ja majoneesiin dipatut varsikukkakaalit olisivat varmasti myös taivaallisen makuisia.

Toivomme, että varsikukkakaali löytäisi tiensä myös kotimaisten viljelijöiden pelloille. Reseptikokeilut eivät nimittäin varmasti jää tähän!

Kommentoi »