Värjää ja koristele varjostimet
Tee itse
Värjää ja koristele varjostimet
Kattokruunun tai lampetin varjostimet syttyvät uuteen loistoon kangasvärillä ja kultavitjoilla. Yhdistämällä varjostimia toisiinsa saat niistä upean nippuvalaisimen.
Julkaistu 26.11.2014
Unelmien Talo&Koti

Olipa varjostimessasi minkälainen polttimonpaikka vain, käytä itse tehdyissä valaisimissa aina ledlamppuja! Ne eivät kuumene ja vievät vähemmän sähköä. Jos kaipaat vahvempaa värimuutosta, käytä värillistä polttimoa, tai jopa väriä vaihtavaa.

Tarvikkeet:

  • pieniä yksivärisiä varjostimia
  • käsinvärjäykseen sopivia vaatevärejä ja isohko teräskattila
  • töpselipäisiä lampunjohtoja (mallitöiden johdot ovat Clas Ohlsonilta)
  • koristeketjua (liukuvärjätty ketju on Sinellistä).

Näin värjäät varjostimet

1. Sekoita väri kattilaan valmistajan ohjeen mukaan ja dippaa varjostin kerrallaan väriin. Upota varjostimia väriveteen eri tavoin. Yksi suoraan, toinen vinoon, kolmas vain vähän... neljäs kyljellään. Tässä työvaiheessa mielikuvitus on paras apu. Nosta varjostimet kuivumaan suojatulle pinnalle. Värjää varjostimia kahdella tai kolmella eri värillä ja nippuvarjostimesta tuulee vieläkin jännittävämpi.

2. Koristele osa varjostimista ketjuilla ja helminauhoilla. Ne voit  liimata tai ommella parilla pistolla kiinni.

3. Kiinitä johdot. Mallivarjostimissa lähtee polttimon paikka sen yläreunasta, jolloin sen raudat tulevat poltimon päälle.  Raudat leikattiin sivuleikkureilla pois mutta niihin jätettiin pituutta sen verran, että ne sai kiinnitettyä pitävällä liimalla lamppujohdon kiristysprikan ja polttimopesän väliin. Katso kuva alla.

Varjostimen polttimon lenkki lähti sen yläreunasta. Lenkki poistettiin, mutta siitä jätettiin lampun kierreprikan alle yltävät pätkät. Niihin laitettiin liimaa ja kiinnitettiin prikan ja kannan väliin.
Yksi varjostin jätettiin värjäämättä, mutta sekin sai uuden asun. Kevyt ketju sopii siihen hienosti.
Varjostimet värjättiin kahdella eri sinisellä ja metsänvihreällä vaatevärillä. Värejä ei kiinnitetty, koska varjostimia ei ole tarkoitus pestä tai kastella. Puhdistamiseen riittää harjaus.

Lue lisää:

Kommentoi »