
”Kirjavalehtinen pihasyreeni ’Aucubaefolia’ on keräilijöiden metsästämä herkku.”
Janne Ikola, Mäkisenmäen taimisto, Iitti, Vyöhyke II
1. Pihajasmike ’Variegatus’
Mikä? Pihajasmike (Philadelphus coronarius) ’Variegatus’ on kestävän pihajasmikkeen valkokirjavalehtinen muoto. Sen kermanvalkoiset kukat tuoksuvat voimakkaasti.
Miksi? Pensas on harvinainen tuttavuus, mutta ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Se on näyttävä valinta pihan piristäjäksi. Lehtien kirjavuus ei haalistu vaan säilyy koko kasvukauden ajan.
Minne? Hienon lehdistönsä ansiosta ’Variegatus’ sopii sekä yksittäispensaaksi että väripilkuksi muiden vihreälehtisten kasvien joukkoon. Se on ollut meillä Iitin Koskenniskassa täysin talvenkestävä. Vaikka annamme kirjavalehtiselle pihajasmikkeelle kasvuvyöhykkeeksi vain kakkosen, pensas menestyy luultavasti pohjoisempanakin.
Valon tarve: aurinko
Korkeus: 1,5–2 m
Kukinta-aika: kesä-heinäkuu
Menestymisvyöhyke: I–II
2. Pilarihappomarja ’Chocolate Summer’
Mikä? Pilarihappomarja ’Chocolate Summer’ on kaunis, kapea ja hyvin pystyoksainen pikkupensas, jota keltaiset kukat somistavat kesäkuussa.
Miksi? Pensaan versot ja lehdet säilyvät purppuranpunaisina koko kasvukauden. Helppohoitoinen lajike on melko vaatimaton kasvupaikkansa suhteen. Se kestää hyvin kuivuutta sekä paahdetta, eikä se meillä ole talvisin saanut koskaan vaurioita.
Minne? Kapeakasvuinen pensas sopii pieniinkin puutarhoihin, tehostekasviksi havujen tai perennojen joukkoon, jopa pieneksi aidanteeksi. Parhaiten happomarjat (Berberis thunbergii) viihtyvät läpäisevässä, keskiravinteisessa maassa. Pensaan voi nuorentaa leikkaamalla sen alas, sillä sen harventaminen on piikkisten versojen vuoksi hankalaa.
Valon tarve: auringosta puolivarjoon
Korkeus: 1–1,5 m
Kukinta-aika: kesäkuu
Menestymisvyöhyke: I–III
3. Pihasyreeni ’Aucubaefolia’
Mikä? Pihasyreenin (Syringa vulgaris) siniviolettikukkainen ja keltakirjavalehtinen lajike ’Aucubaefolia’ on harvinaisuutensa vuoksi innokkaiden puutarhaharrastajien ja keräilijöiden metsästämä herkku.
Miksi? Pystyt, hyväntuoksuiset terttukukinnot eivät taatusti jää huomaamatta alkukesällä, mutta niiden lisäksi pensaalla on epäsäännöllisen keltavihreänkirjava lehdistö.
Minne? Lajike viihtyy syreenien tapaan aurinkoisella ja lämpimällä kasvupaikalla. Se on menestynyt hyvin meillä Iitissä ja pärjää luultavasti pohjoisempanakin. Lehdistön erikoisen värityksen ansiosta lajike sopii yksittäiskasviksi pihan ykköspaikalle, väriä antamaan vihreälehtisten pensaiden joukkoon tai rungolliseksi pikkupuuksi perennapenkkiin.
Valon tarve: aurinko
Korkeus: 2–3 m
Kukinta-aika: kesäkuu
Menestymisvyöhyke: I–II
”Tumman viininpunaiset lehdet ovat purppuraheisiangervo ’Diabolossa’ se juttu.”
Terttu Tuovila, Puutteenkylän puutarha, Kuusamo, Vyöhyke VII
4. Keltakirjokanukka
Mikä? Keltakirjokanukka (Cornus alba ’Gouchaultii’) menestyy täällä seiskavyöhykkeelläkin, kun istutan sen lämpöiseen ja valoisaan kasvupaikkaan. Etelämpänä se viihtyy varjoisammassakin paikassa. Pensas varttuu meillä enintään puolentoista metrin korkuiseksi. Syyslannoitus on tärkeää antaa elokuun puolivälissä, että se tuleentuu ja talvehtii hyvin.
Miksi? Pensaalla on komeat keltavihreät lehdet, jotka tuovat ilmettä pihaan. Punertavanruskeat versot ovat kauniit talvellakin.
Minne? Keltakirjokanukka sopii niin pensasryhmiin kuin aidanteeksikin. Minusta se on kauneimmillaan syreenien ja havujen kanssa. Tummempilehtiset puistosyreeni ’Julia’ ja kaarisyreeni ’Veera’ sopivat sen seuraan, havuista vuorimänty.
Valon tarve: auringosta varjoon
Korkeus: 1,5–2,5 m
Kukinta-aika: kesäkuu
Menestymisvyöhyke: I–V (VII)
5. Purppuraheisiangervo ’Diabolo’
Mikä? Purppuraheisiangervo ’Diabolo’ kasvaa Koillismaallakin nopeasti, jopa kaksi metriä korkeaksi. Se kestää hyvin leikkaamista, ja tarvittaessa sen voi myös leikata alas. Elinvoimaisena se uudistuu nopeasti. Muista lannoittaa pensasta keväisin vain kohtuullisesti ja antaa syyslannoitus ajoissa kasvukaudella.
Miksi? Tumman viininpunaiset lehdet ovat pensaassa se juttu, joka kiinnittää katseet. Monipuolinen Physocarpus opulifolius ’Diabolo’ sopii yksittäiseksi pensaaksi, ryhmäksi, aidanteeksi ja näkösuojaksi pihaan.
Minne? Kasvupaikan suhteen pensas ei ole kranttu. Parhaiten se viihtyy maassa, joka ei ole liian kuiva eikä kostea. Erityisen upealta se näyttää minusta kuutamohortensian kanssa, molemmat saavat toisistaan voimaa.
Valon tarve: auringosta varjoon
Korkeus: 2–2,5 m
Kukinta-aika: kesä-heinäkuu
Menestymisvyöhyke: I–V (VII)
6. Keltajapaninangervo 'Golden Princess'
Mikä? Pyöreäkasvuinen keltajapaninangervo ’Golden Princess’ on kokeilemisen arvoinen pikkupensas myös meillä pohjoisessa. Lehdet puhkeavat täällä vasta kesäkuun puolella. Pensaan voi leikata alas keväisin.
Miksi? Spiraea japonica ’Golden Princess’ on pirteä näky, se tuo eloisuutta ja väriä istutusryhmiin. Limenvihreät lehdet taittuvat kesällä vihreiksi ja syksyllä keltaisiksi.
Minne? Myös tämän pensaan istutan aurinkoon lämpimälle paikalle. Maa voi vaihdella kuivasta tuoreeseen, mutta kosteassa maassa pensas kasvaa rehevimmin. Istuttaisin sitä 40–50 sentin välein esimerkiksi kivikko- tai havukasviryhmiin sekä loiviin rinteisiin. Kääpiövuorimännyt ja pesäkuusi ovat keltajapaninangervolle oivat havukaverit.
Valo-olot: auringosta puolivarjoon
Korkeus: 30–50 cm
Kukinta-aika: heinäkuu
Menestymisvyöhyke: I–V (VII)
”Lännenheisiangervo ’Jefam’ on joskus keltaoranssi, joskus tiilenpunainen.”
Ilpo Koivu, Puutarha Tahvoset, Raasepori, Vyöhyke Ib
7. Suikerosorvarinpensas ’Variegata’
Mikä? Ikivihreä suikerosorvarinpensas ’Variegata’ kasvaa nimensä mukaisesti suikertaen maata myöten. Lajikkeella on pienet, kauniin vihreät, valkoreunaiset lehdet.
Miksi? Valkokirjava lehdistö antaa valoa varjoisaan paikkaan sekä kasviryhmään, jossa on vihreälehtisiä pensaita. Mittaa kasville tulee helposti 20–30 senttiä kesässä. Minulla pensas on kasvanut pitkään ilman talvivaurioita, pohjoisempana se hyötyy varmasti talvisuojasta ja lumesta.
Minne? Euonymus fortunei var. radicans ’Variegata’ on hyvä reunuskasvi havuryhmiin ja matalien alppiruusujen seuraan. Se sopii myös muurien päälle ja ruukkuun. Minulla se kasvaa muurilla syyshortensia ’Prim Whiten’ aluskasvina ja valuu rennosti kivien päältä alas.
Valon tarve: auringosta varjoon
Korkeus: 20 cm
Kukinta-aika: kesäkuu
Menestymisvyöhyke: I–II (III)
8. Pensasangervo ’Tracy’
Mikä? Lehdistönsä ansiosta pensasangervo Spiraea ’Tracy’ (kauppanimi Double Play Big Bang) on näyttävä koko kasvukauden. Se koristaa pihaa erityisen hienosti kevätkesällä, kun lehdet puhkeavat.
Miksi? Lehdet ovat keväällä oranssinpunaiset ja muuttuvat limenvihreiksi kesän edetessä. Syysvärissä on oranssin ja keltaisen sävyjä. Kukat ovat suuret ja vaaleanpunaiset. Tiiviskasvuisena lajina se pysyy nätisti paikallaan. Se viihtyy, kunhan kasvualusta on hyvä ja tilaa sopivasti.
Minne? ’Tracy’ antaa kivaa vaihtelua kasviryhmään vihreälehtisten pensaiden tai esimerkiksi punalehtisten heisiangervojen ja havuista rohtokatajan seurassa. Pensasta kannattaa kokeilla myös vähän vyöhykesuositusta pohjoisempanakin.
Valon tarve: auringosta puolivarjoon
Korkeus: 50–100 cm
Kukinta-aika: heinä-syyskuu
Menestymisvyöhyke: I–IV
9. Lännenheisiangervo ’Jefam’
Mikä? Lännenheisiangervo (Physocarpus opulifolius) ’Jefam’ (kauppanimi Amber Jubilee) on ainutlaatuinen näky. Pensas tarjoaa katsottavaa koko kasvukauden.
Miksi? Lehdet vaihtavat alati väriä. Uusi kasvu on keltaoranssia, täysikasvuisissa lehdissä väri vaihtelee limenvihreästä punertavaan, syysväri tummuu purppuranpunaiseksi. Väri voi myös olla erilainen eri vuosina, joskus enemmän keltaoranssi, joskus tiilenpunainen. Tämä uusi tuttavuus on heisiangervojen tapaan kestävä ja vähään tyytyväinen, kunhan sillä on riittävästi kasvualustaa.
Minne? Omassa pihassani pensas viihtyy talon pohjoispuolella. Samassa ryhmässä kasvaa jasmikkeita. Myös raikkaanvihreät tuijalajikkeet ovat hyviä kumppaneita.
Valon tarve: auringosta varjoon
Korkeus: 1,5–2 m
Kukinta-aika: heinäkuu
Menestymisvyöhyke: I–VI