Viherpiha

Ota parempi kukkakuva! Valokuvaaja jakaa 15 vinkkiä kukkien ikuistamiseen

Ota parempi kukkakuva! Valokuvaaja jakaa 15 vinkkiä kukkien ikuistamiseen
Kesällä tallennamme puhelimen tai kameran muistiin pihan tärkeimmät kukat. Kysyimme kukkia rakastavalta valokuvaaja Johanna Myllymäeltä, miten ja milloin saa parhaat kuvat kukista!
Julkaistu: 7.7.2021

1. Valitse paras ajankohta

Puutarhassa kuvaamiseen hyvät ajankohdat ovat aamulla aikaisin ja illalla myöhään, jolloin aurinko valaisee matalammasta kulmasta kuin päivällä. Huonoin hetki on keskipäivän kirkas paiste. Silloin valkoiset kukat palavat helposti puhki – eli valkoinen kukka on vain kirkas valkoinen läntti – ja tummat kukat ja kukkapenkin varjokohdat ovat lähes mustia.

2. Kuvaa myös huonolla säällä

Se voi näyttää yllättävän hyvältä kuvissa. Harmaa sää on parempi kuin paiste kirkkaalta taivaalta, koska valo on silloin pehmeä.

Aikaisen aamun usvassa on taikaa! Kuvaan rajatut, kasvutavaltaan hyvin erilaiset kasvit ja niiden taustalle kehystämä maja tekevät kuvasta kiinnostavan.

3. Tunne pihasi valo

Seuraile, milloin valo on parhaimmillaan puutarhasi eri kohdissa. Näkyykö esimerkiksi tietyssä kukkapenkissä kesäillan maaginen hämyhetki, kun aurinko on jo laskenut ja jäljelle jäänyt, takaa tuleva sinertävä valo saa kukkien terälehdet näyttämään läpikuultavilta?

Illan valo on pehmeä.

4. Kokeile eri kuvaussuuntia

Mistä kulmasta kukka on parhaimmillaan? Miten se kasvaa ja minne se kallistuu? Esimerkiksi kevätkurjenmiekka on todella kaunis ylhäältä kuvattuna tähtimäisyydessään. Tulppaani on usein hieno sekä suoraan sivusta että päältä kuvattuna.

Ota kuvia eri vaiheissa: jotkut kukat ovat vähintään yhtä kiehtovia nuppuina kuin täysin avautuneina. Tällaisia ovat esimerkiksi osa alppiruusuista ja kärhöistä.

Kärhöt kuvataan tyypillisesti edestä, mutta miten upeita ne voivatkaan olla myös sivusta! Kuvassa kurkottelee ’Jackmanii Purpurea’.

5. Lähesty ja laskeudu

Kuvaa parantaa usein se, kun käyt kasvin tasolle. Mene siis kyykkyyn tai jopa maahan makaamaan. Nojaa vaikka kamerakäsi maahan.

Mene ensisijaisesti itse lähelle kuvan kohdetta ja käytä sitten vasta zoomia, jos haluat kuvata jotakin hentoa yksityiskohtaa, kuten köynnösten kärhiä.

Uusissa kännyköissä voi olla tarjolla turhankin laaja kulma, joka vääristää kohteen mittasuhteet. Valitse, että kuvan suhde on yhden suhde yhteen (1:1).

Hurmaava sinivuokkosekamelska on kuvattu aivan maantasalta. Vastavalossa valo kuultaa terälehtien läpi.

6. Valitse yksi pääkohde

Silmälle miellyttävintä on, jos sommittelet kohteen kuvaan niin, ettei se ole aivan kuvan keskellä vaan noin yhden kolmasosan jommastakummasta reunasta. Monen puhelimen asetuksista saa näpäytettyä päälle ohuen apuruudukon, joka auttaa hahmottamaan kuvan jakautumista.

Ruudukko auttaa myös siinä, että saat suorat elementit myös kuvassa suoraan, esimerkiksi pergolan tolpan, puunrungon tai laajemmissa kuvissa horisontin. Jos kaikki on vinossa, kuvasta saattaa tulla levoton.

Karvat ja muut yksityiskohdat erottuvat hienosti, kun ruusuruoho on kuvattu vastavaloon. Tumman perhosen kaikki sävyt eivät erotu, mutta se ei tässä kokonaisuudessa haittaa.
Paitsi joskus myös sommittelussa enemmän on enemmän! Kiinanasteri 'Tower Blue'.

7. Varmista, että pääkohde on terävä

Kännykällä tarkentaminen tapahtuu yleensä koskettamalla valittua kohdetta ruudulla. Kuvan pääkohde voi olla etualalla, jolloin taustasta tulee pehmeämpi. Tai sitten voit tarkentaa vaikkapa syreenipensaan keskellä olevaan kukkaterttuun, jolloin etualalla olevista kukista tulee kaunista muhjua.

Syväterävyyden säätely on helpompaa järjestelmäkameroilla. Osa kännyköistä, erityisesti vanhemmat mallit, saattavat toistaa kaiken terävänä, jolloin kuviin on vaikeampi saada muhevuutta ja tunnelmaa.

Kuvaan mukaan rajattu keltainen kultatyräkki voimistaa laukan väriä. Etualan ukkolaukka on tarkka ja tausta jää sumeaksi.
Isot sadepisarat syyshohde­kukilla luovat tunnelmaa kuvaan. Tarkennus on pidemmällä kuvassa, ja etualalle jää pehmeitä punaisia läiskiä.

8. Säädä valotusta

Valkoisia tai todella tummia kukkia kuvatessa voi olla vaikeuksia saada niistä sävyjä esille. Kun näpäytät kukkaa kännykänruudulla, viereen tulee useissa puhelimissa pieni aurinko ja jana, josta voit kuvatessa joko lisätä tai vähentää valoa liu’uttamalla sormea janalla.

Jos kuvassa on sekä vaaleita että tummia kohteita, täytyy tehdä valinta: kummasta haluat erottuvan sävyjä? Ota monta kuvaa, niin näet, miten valon muokkaaminen vaikuttaa ja mikä on paras ratkaisu.

Tummista kukista, kuten suklaakosmoksesta, voi olla vaikea saada erottumaan sävyjä, jos sitä ei kuvaa läheltä, kuten tässä, vaan osana koko istutusta. Se ei kuitenkaan haittaa, vaan laajemmassa kuvassa voi korostua sen rento kasvutapa ja tummuus suhteessa istutuksen muihin kasveihin.

9. Heijasta valoa

Ammattilaiset käyttävät erilaisia heijastimia, kun he kuvaavat vastavaloon. Niillä heijastetaan valoa kohteen varjopuolelle, vaikkapa tummiin kukkiin. Kotona voi heijastaa valoa valkoisella paperiarkilla tai kiiltävillä alustoilla, joita saa esimerkiksi kakkupakkauksista. Auringonlaskun kultakin kertautuu kullanvärisen pahvin kautta.

10. Huomioi taustat ja reunat

Kiinnitä huomiota kasvien taustoihin – siirrä multapussit ja kottikärryt halutessasi pois kuvista. Mieti kuvaa rajatessasi myös, ettei kuvan laidoilta tökötä mitään, mikä vie huomion kuvan kohteelta. Sen sijaan voit tarkoituksella rakentaa kehyksiä kuvan sisään eli kuvata kohdetta vaikka puiden oksien lomasta.

Jos haluat kuvata kukkia leikkoina, voit maalata niille tummia vaneritaustoja, joista kukkien muodot ja värit suorastaan pomppaavat esiin. Voit käyttää taustoina myös yksivärisiä kankaita tai kuvata kukkia esimerkiksi harmaiden lautojen päällä.

Nudenvärinen daalia ’Café au Lait’ lempeässä ilta-auringossa. Jos haluat havainnollistaa kuvassa kukan kokoa, vaikkapa kasvot tai käsi ovat hyviä vaihtoehtoja tulitikkuaskille.
Kukkien värit nousevat tässä esiin tummalla sohvalla.

11. Etsi ihania yhdistelmiä

Rajaa samaa sävyperhettä edustavia kasveja samaan kuvaan tai leiki vastaväreillä. Esimerkiksi liila ja oranssi sekä limenvihreä ja purppura näyttävät upeilta yhdessä! Etsi kuviin erilaisia lehtimuotoja ja erilaisia kukkia – jättilehtiä ja heinämäisiä kasveja sekä muhkeita kukkia ja hentoisia huituloita.

Miten hieno kontrasti kukissa! Nuppujaan availevat varjoliljat ja niiden taustana pilvinä kukkivat valkoiset lehtosinilatvat. Kuvassa on otettu etualalle vaalea kasvi ja tarkennus on pidemmällä kuvassa. Tulos on maalauksellinen. Tässä järjestelmäkameralla otetussa kuvassa efekti on voimakkaampi kuin mihin kännykkä kykenee, mutta myös uusilla puhelimilla etualalle pystyy jättämään pehmeämmän alueen.

12. Käytä vettä

Vesi on kuvissa hieno elementti. Kuvaa lammikoista tai vesiaiheista heijastuvia kasveja tai vaikka vesivatia, johon on aseteltu kukkia kellumaan. Katsele puutarhaa sateen jälkeen kuvaamisen näkökulmasta. Voit itsekin luoda kuvauksellisia pisaroita suihkepullolla. Vesi (terä)lehdillä on klassikkoyhdistelmä hyvästä syystä.

+ 3 videovinkkiä

1. Kun kuvaat videota, liikuta kameraa tarpeeksi hitaasti tai kuvaa valmiiksi hidastettuna. Hidastettu video kukkivan kirsikkapuun alta on suorastaan meditatiivinen!

2. Jos kuvaat pitkää kukkapenkkiä, kokeile kävellä niin, että pidät kännykkää jalan tasalla sen sijaan, että kuvaisit yläpuolelta silmänkorkeudelta.

3. Kuvaa liikkuvia kohteita myös kamera paikallaan: hennot heinät heiluvat tuulessa tai silkkiunikon kukka lepattaa kuin perhosen siivet.

Tämän jutun kuvat on pääosin kuvattu järjestelmäkameralla.

Kommentoi »