12 × kaunis ja käytännöllinen vaatehuone – nappaa ideat arkea helpottavaan vaatesäilytykseen
Toimiva vaatesäilytys
12 × kaunis ja käytännöllinen vaatehuone – nappaa ideat arkea helpottavaan vaatesäilytykseen
Vaatehuone kannattaa suunnitella siten, että tila tulee hyvin hyödynnettyä ja säilytyskalusteet sulautettua huoneen sisustukseen, on sitten ratkaisusi kaapisto, hyllykkö tai avoin vaatehuone.

1. Hyvä tunnelma

Hyvä valaistus ja riittävän iso peili tekevät vaatehuoneesta viihtyisän paikan, jossa on mukava poimia päällepantavaa. Kapeasta tilasta tulee ilmavampi, kun toisella seinustalla on matalampi kaapisto. Sen päällä on helppo viikata vaatteita tai vaikka säilyttää koruja.

2. Vanhaa kierrättäen

Avaran vaatehuoneen säilytysratkaisussa on hyödynnetty kekseliäästi vanhan komeron runkoja, jotka puuseppä on kunnostanut. Kaappien alapuolelle on tehty minimalistisen tyylikkäät laatikostot asusteille. Lisää tilaa ripustettaville vaatteille saatiin kiinnittämällä tanko kaappien väliin. Se keventää kokonaisuutta juuri sopivasti.

3. Luksuksena luonnonvalo

Luonnonvalo on parasta valoa vaatehuoneessakin, sillä se toistaa värit oikein. Luonnonvalossa on helppo todeta tarvitseeko vaate silitystä tai nukkaharjaa. Kvikin kokonaisuudessa myös hyllytilaan on satsattu. Neuleet, kenkälaatikot ja vaateharjat tarvitsevat nekin omat paikkansa. Jos tilaa on riittävästi, huoneeseen voi varata paikan vaikka silityspisteelle. Kuva Kvik.

Kaapiston syvyyden pitää olla henkareissa riippuville päällysvaatteille 60 cm, paidoille riittää 45 cm.

4. Kustomoitu walk in closet

Vitriiniovet ja kaapistoihin integroidut ledit ovat tärkeät Jannika B:n kodin vaatehuoneessa, missä esiintymisasujen ja kenkien pitää olla nähtävillä yhdellä silmäyksellä. Inarian tammiviilurunkoiset kaapistot ja pukeutumispöytä on valmistettu Sastamalassa. Kaapistot tehdään aina tilauksesta, joten ympäristöä kuormittavaa ylituotantoa ei synny.

5. Tila haltuun

Koska hyllyjä ja tankoja voi räätälöidä mittojen mukaan, vaatesäilytys voidaan sijoittaa sellaisiinkin tiloihin, joihin on haasteellista keksiä muuta käyttötarkoitusta. Tässä kodissa säilytyskaluste on sijoitettu tilan korkeimpaan kohtaan niin, että ylärekille mahtuvat mekot ja muut pituutta vaativat vaatteet. Lyhyemmät ripustettavat mahtuvat kätevästi pidempien alapuolelle. Vaatehuoneen haltijan oma sisustustyyli antaa käytännöllisyyden rinnalle ripauksen persoonallisuutta. Näyttävä tapetti tuo tunnelmaa säilytystilaan.

6. Vaatehuollon keskus

Todellista arjen ylellisyyttä on koko vaatehuolto pesusta, säilytykseen ja pukeutumiseen samassa tilassa. Kalusterunkoihin on valittu sama väri. Näin kokonaisuus ja tilan ilme säilyy yhtenäisenä, vaikka vaatehuollon puolella ovien väreillä on leikitelty. Kalusteiden sävyjä mukaileva, kirjava lattian väri on hyvä valinta kulutuskestävyyttä vaativalle pinnalle. Tilaan, johon on yhdistetty erilaisia toimintoja, kannattaa suunnitella laskutilaa eri korkeuksille. Parhaimmillaan sama kaluste toimii istuimena ja työtasona.

Oikein valittu, kestävä ja helposti huolettava lattiamateriaali lisää tilan käytännöllisyyttä.

7. Pukeutumishuoneen työpiste

Tilojen ja toimintojen järkevä sijoittelu edistää sujuvaa arkea. Vaatehuone, jossa on kaunistautumiselle oma pöytänsä, on sijoitettu heti kylpyhuoneen yhteyteen. Aamu- ja iltatoimet sujuvoituvat kummasti, kun toisiinsa liittyvät toiminnot ovat lähekkäin.

8. Mitoitettu järjestelmä

Kompaktisti yhdelle seinälle sijoitettu järjestelmä sisältää kaiken oleellisen. Siinä on tankotilaa sekä pitkille että lyhyemmille vaatteille. Niiden yläpuolella on hyllytilaa esimerkiksi kausivaatteille. Vetolaatikkoja neuleille ja asusteille, sekä runsaasti kenkähyllyä. Sama Elfan ratkaisu toimii käytännössä niin eteisessä kuin vaatehuoneessakin. Kuva Elfa.

9. Osana makuuhuonetta

Erillistä huonetta vaatteiden säilytykseen ei tarvita, kun makuuhuoneesta lohkaistaan osa vaatehuoneeksi seinäkkeellä. Kulku vaatehuoneeseen on seinäkkeen molemmilta puolilta. Oviaukot voi halutessaan peittää liukuovilla tai pitkillä verhoilla, jotka ripustetaan kattokiinnitteiseen verhokiskoon.

10. Säilytyskäytävä

Makuuhuoneen ja kylppärin väliin suunniteltu säilytysjärjestelmä hyödyntää tilan molemmin puolin lattiasta kattoon. Etenkin kahden aikuisen taloudessa ratkaisu on käytännöllinen, kun molemmille on oma puoli.

11. Katse yksityiskohtiin

Kaunis säilytysratkaisu voi olla avoimesti esillä osana sisustusta. Kurkkaa ohjeemme ja tee itse samantyyppinen katosta roikkuva vaatetanko!

Käytännöllisyys ei sulje pois estetiikkaa. Yksityiskohdille voi antaa reilusti tilaa ja nostaa esiin arkea ilahduttavia asioita. Vetimien nahka toistuu hienosti myös vaatetangon ripustusratkaisussa.

12. Mitoita säilytystarpeesi

Käytännöllisimmän säilytyskokonaisuuden salaisuus on oikea mitoitus. Kun jaksat ensin käydä läpi vaatteesi ja asusteesi, tiedät, minkälaista säilytystilaa tarvitset ja kuinka paljon. Ikean Pax-sarjasta voit valita valmiita runkokokonaisuuksia tai räätälöidä sarjan 36 osasta itsellesi sopivan. Kuva Ikea.

1 kommentti