Jannika B:n ja Toni Wirtasen loft-kodin huikea muutos – keittiö sai sinivihreän sävyn ja seinistä hiottiin esiin rakennuksen historiaa
Rakenna ja remontoi
Jannika B:n ja Toni Wirtasen loft-kodin huikea muutos – keittiö sai sinivihreän sävyn ja seinistä hiottiin esiin rakennuksen historiaa
Muusikkopariskunta Jannika B ja Toni Wirtanen remontoivat entisessä tehdasrakennuksessa sijaitsevan kotinsa alakerran, jonka sinivihreästä keittiöstä pääsee nyt suoraan pihalle grillaamaan.
27.12.2021
 |
Avotakka
Kodin sisustusvastaava Jannika B odotti jutuntekohetkellä perheen toista lasta. Tyttövauva syntyi syyskuussa. Keittiömaailman A la Carte -malliston Neve-kaapistot on maalattu sinivihreällä NCS-sävyllä 7813-B42G. Välitila on Ylämaan graniitin luonnonkvartsia. Messinkihana on Damixan, ja messinkiset lankavetimet ovat Helakaupasta.

Kun Apulanta-yhtyeestä tunnettu Toni Wirtanen avaa tulijalle ulko-oven, säntää eteiseen pieni, pörheä pomeranianrotuinen Tuire. Se saa hepulin ja juoksee hetken vimmatusti kahdeksikkoa parinsadan neliön olohuoneessa.

– Tuire ilahtuu aina, kun tulee vieraita, Toni sanoo.

Laulaja, säveltäjä Jannika B ja Toni sekä heidän kuusivuotias tyttärensä Martta ovat asuneet kahden kerroksen loft-kodissaan Lahdessa pari vuotta. Alakerran remontti on juuri valmistunut, ja sen keskeisin muutos on uusi keittiö ja laattalattian päälle valettu vaalea mikrosementtilattia.

– Edellisten asukkaiden moderni musta keittiö ja musta laattalattia olivat liian tummat eivätkä ihan meidän tyyliset. Päädyimme mikrosementtilattiaan, koska ei olisi ollut mitään järkeä repiä irti hyväkuntoista laattalattiaa. Lahjoitimme mustan keittiön uuteen kotiin, Jannika B kertoo.

– Olen sisustushommissa käytännön apuna. Vaimoni päättää suurista linjoista, Toni jatkaa.

Mustat kaapistot ja musta lattia tekivät keittötilasta pimeähkön ja raskaan. Jannika B ja Toni halusivat tilaan väriä ja valoisuutta.
Tonin esiin hiomat tiilet muodostavat epäsymmetriset raamit oviaukolle. Kiiltävä, messinkinen liesituuletin on valmistettu erikoismitoilla Fjäråskupanissa. Aitojen itämaisten villamattojen värit ja kuviot korostuvat vaalealla mikrosementtilattialla, jonka toteutti Designbetoni.

Kun ikkunaseinän kaapistot purettiin, paljastui niiden takaa peitossa ollut oviaukko, josta oli aikanaan kuljetettu puutavaraa pihavarastoon. Pariskunta sai idean rakentaa samaan kohtaan lasiset pariovet, jotka lisäävät keittiön valoisuutta.

– Nostelin Tuirea jatkuvasti ikkunasta takapihalle ja mietin, miten helppoa olisi päästää koira ovesta ulos, Jannika B kertoo.

Koska perheen koti on Museoviraston suojelema 1930-luvun huonekalutehdas, joka on muutettu 2000-luvulla asuinkäyttöön, täytyy jokaiseen rakennuksessa tehtävään muutokseen anoa lupa.

– Täällä käytiin paikalla katsomassa meidän suunnitelmaamme. Museovirasto arvostaa alkuperäisten rakenteiden esille tuomista, Toni kertoo.

”Esiin hiomani tiilet kertovat rakennuksen menneisyydestä.”
Toni Wirtanen
Jämäkkä pöytä on valmistettu naapurustossa kaadetusta vanhasta tammesta. Nahkapäällysteiset puutuolit ovat A & A Designin. Ruokapöydän yllä on Flosin messinkinen 2097/30-riippuvalaisin. Jannika B teki senkkiin art deco -tyyliset teippaukset.
Ruutuikkunoista on näkymä aidatulle takapihalle. Esiin hiotuista seinätiilirakenteista muodostuu epäsymmetrinen kuvio.

Uuden keittiön suunnittelu alkaa yleensä materiaaleista, tyylistä ja väreistä, ja vasta lopuksi mietitään kodinkoneita. Jannika B teki päinvastoin.

– Yhtenä aamuna aamupuuroa keitellessäni tajusin olevani raskaana. Ensimmäinen ajatukseni oli, että haluan jättikokoisen liesitason, johon mahtuisivat koko perheen ja vauvan ruoat samalla kertaa, hän kertoo.

Mielen 90 senttiä leveä liesi on nyt integroituna A la Carte -malliston 3,60 metriä pitkään saarekkeeseen. Koska muusikkoperheessä suositaan lähituotantoa, valikoitui valmistajaksi Nastolassa toimiva Novart.

– Haluamme tietää, miten kalusteet valmistetaan ja kuka ne valmistaa. On hienoa saada henkilökohtaista palvelua, Jannika B sanoo.

Keittiön sävykäs välitila on Ylämaan graniitin luonnonkivi­kvartsia. Vaaleat kivitasot ovat Italiasta.

– Täältä ei vain löytynyt tarpeeksi vaaleita kivitasoja, Jannika B sanoo.

Kaapistojen väriksi valikoitui sama sinivihreän sävy kuin olohuoneen samettisohvassa.

– Pidän vahvoista väreistä. Valkoinen keittiö voi olla upea, mutta se ei ole minun juttuni, Jannika B toteaa.

Tältä näytti alakerrassa ennen remonttia.
Kun Jannika B musisoi, vahtii Tuire-pomeranian emäntäänsä. Flyygelin alle levitetty värjätty vintagematto löytyi Carpet Vistasta. Jannika B osti aviomiehelleen lahjaksi Vitran Eames-nojatuolin, jossa on Tonin selälle täydelliset mittasuhteet.
Vanha peikonlehti viihtyy valoisassa loftissa. 60-luvun kukkapöytä löytyi Fasetista.

Muusikkoparin mieltymys aitoihin materiaaleihin näkyy huonekaluissa. On messinkivalaisimia, lasipöytiä ja eri puulajeista valmistettuja kalusteita. Ruokailutilan jykevä ruokapöytä jäi taloon edellisiltä asukkailta. Puuseppä on valmistanut 12 hengen lankkupöydän naapurustossa kaadetusta tammesta.

– Iso ruokapöytä on parasta, sillä tykkään kokata ja järjestää illanistujaisia ystävillemme, Jannika B sanoo.

Suuren tilan kalustaminen on haastavaa, sillä huonekalujen ja mattojen pitää olla mitoiltaan riittävän kookkaita, etteivät ne vaikuttaisi miniatyyreiltä avarassa, korkeassa tilassa. Jannika B sai sisustusapua naapurissa asuvalta sisustussuunnittelijalta Inkeri Halla-Aholta.

– Meidän lapsemme ovat samassa tarhassa, ja olemme molemmat kotoisin Pohjanmaalta – minä Kokkolasta ja Inkeri Pietarsaaresta, Jannika B kertoo.

Jannika B teetti Interfacen samettisohvaan messinkijalat. Eteisen kaapiston runko on Inarian, ja Hollolan viilu ja laminaatti valmisti siihen mittatilauksena rimaovet. Art deco -tyylinen sohvapöytä on Virosta. Layeredin kiiltävänukkainen villa-tencelmatto (3 × 4 m) on hankittu Ellokselta. 1980-luvun hulppea messinkivalaisin löytyi Torista.
Teräsrakenteiset portaat johtavat yläkerran makuu­tiloihin.

Alakerta on jaettu vyöhykkeisiin värikkäillä 12 neliön villamatoilla. Muusikkoperheessä matot ovat tärkeitä myös akustiikan vuoksi, sillä isossa tilassa kaikuu helposti. Villamatot suojaavat mikrosementtilattiaa tehokkaasti kolhuilta.

– Lattia naarmuuntuu yhtä herkästi kuin parketti, Jannika B kertoo.

Mikrosementti piti asentaa kahteen kertaan, sillä pinnoitus jäi ensimmäisellä kerralla epätasaiseksi. Lakkauksen haju oli niin pyörryttävä, että muusikkoperhe ei pystynyt asumaan kotona kuukauteen.

Alakerran tiloihin kuuluu vaatehuone, jossa on Inarian liukuovikaapistot. Jannika B ei tule toimeen ilman pukeutumispöytää. Vaatehuoneessa oli ennen remonttia katonrajassa riippuva vaatetanko ja päällekkäin sijoitettuja epäkäytännöllisiä laatikostoja. Vitriinikaappeihin Jannika sai omat hyllyt kengille ja laukuille. Valaistuista kaapeista on helppo löytää esiintymisasu ja kengät.
Tuire pääsee ulkoilemaan aidatulle sisäpihalle uudesta oviaukosta, integroidun jääkaapin vierestä.

Runsaat matot ja kalusteiden messinkiset yksityiskohdat liittyvät Jannika B:n art deco -tyyli-innostukseen. Hän tuunasi vanhasta senkistä tyyliin sopivan teippaamalla kalusteen oviin kullanväriset neliöt. Tonin synnyinkaupungissa Heinolassa valmistettu Interfacen samettisohvakin sai messingistä uutta ilmettä.

– Tähän sohvamalliin kuuluvat mustat jalat. Teetimme messinkijalat Salossa, ja ne kiinnitettiin paikoilleen tehtaalla Heinolassa, Jannika B kertoo.

Tuire hypähtää sohvalle ja kiertyy kerälle emäntänsä viereen. On päiväunien aika.

19 kommenttia